Технокапіталізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Технокапіталізм — це зміни в капіталізмі, пов'язані з появою нових технологічних сегментів, владою корпорацій і новими формами організації. Технокапіталізм характеризується постійними інноваціями, глобальною конкуренцією, диджиталізацією інформації та комунікації, а також зростаючою важливістю цифрових мереж і платформ.

Корпоративна влада та організація[ред. | ред. код]

Луїс Суарес-Вілья у своїй книзі «Технокапіталізм: Критичний погляд на технологічні інновації та корпоративізм» стверджує, що це нова версія капіталізму, яка породжує нові форми корпоративної організації, завданням яких є експлуатація нематеріальних активів, таких як творчість і нові знання. Нові організації, які він називає експериментальними, глибоко вкорінені в технологічні дослідження, на відміну від виробництва та надання послуг. Вони також певною мірою залежать від корпоративного привласнення результатів досліджень, як інтелектуальної власності.

Цю ідею також розвиває Суарес-Вілла у своїй книзі 2012 року «Глобалізація і технокапіталізм: Політична економія корпоративної влади та технологічного панування», в якій він пов'язує появу технокапіталізму з глобалізацією, а також зі зростанням влади технокапіталістичних корпорацій.

Автор розглядає нові форми накопичення, що включають нематеріальні активи, такі як творчість і нові знання, а також інтелектуальну власність та технологічну інфраструктуру, беручи до уваги запроваджені корпораціями нові відносини влади, які контролюють технокапіталізм, Цей погляд на глобалізацію та вплив технокапіталізму і його корпорацій також бере до уваги зростаюче значення нематеріальних активів у глобальному масштабі, нерівність між країнами, що знаходяться в авангарді технокапіталізму, і тими, що не входять до нього, зростаючу важливість потоків «відтоку мізків» між країнами, а також зростання того, що він називає техніко-військово-корпоративним комплексом, який швидко замінює старий військово-промисловий комплекс другої половини 20-го століття.

Ідея технокапіталізму є частиною способу мислення, яка пов'язує науку і технології з еволюцією капіталізму. В основі цієї ідеї еволюції капіталізму лежить те, що наука і технології не відокремлені від суспільства — або ж що вони існують у вакуумі, або в окремій реальності — поза межами соціальних дій і людських рішень. Наука і технології є частиною суспільства, і на них поширюються пріоритети капіталізму так само як і на будь-яку іншу людську діяльність. Видатні вчені початку 20-го століття, такі як Джон Бернал, стверджували, що наука має соціальну функцію і не може розглядатися окремо від суспільства. Інші вчені того часу, такі як Джон Холдейн, пов'язували науку з соціальною філософією і демонстрували, важливість критичних підходів до соціального аналізу для науки та для нашого розуміння потреби в науці. У наш час цей напрям думки заохотив таких філософів, як Ендрю Фінберг, прийняти та застосувати підхід критичної теорії до технологій і науки, надаючи багато важливих ідей про те, як науково-технічні рішення — і їхні результати — формуються суспільством, капіталізмом і його інституціями.

Термін «технокапіталізм» був використаний одним автором для позначення аспектів та ідей, які різко відрізняються від описаних вище. Дінеш Д'Соуза, пишучи про Кремнієву долину у своїй статті, використовував цей термін для опису корпоративного середовища та відносин з ризикованим капіталом в економіці місцевого значення, орієнтованій на високі технології. Його підхід до теми був співзвучний з підходом бізнес-журналів та літератури з корпоративного управління. У деяких газетних статтях цей термін також використовувався час від часу в дуже загальному сенсі для позначення важливості передових технологій в економіці.

Форми технологічного капіталізму[ред. | ред. код]

Технологічний капіталізм може приймати різні форми, такі як фінансування на основі інтелектуальної власності, де патенти та зареєстрована інтелектуальна власність на нову технологію є інструментом побудови капіталізму, або борговий капітал, де нова та інноваційна технологія використовується як застава для забезпечення фінансування або відкуп, а також первинна пропозиція монет, такі як капітал блокчейну.  

Література[ред. | ред. код]

  1. Suarez-Villa, Luis (2001). «The Rise of Technocapitalism». Science & Technology Studies. 14 (2): 4–20. doi:10.23987/sts.55133.
  2. Suarez-Villa, Luis (2003). «The E-economy and the Rise of Technocapitalism: Networks, Firms, and Transportation». Growth and Change. 34 (4): 390—414. doi:10.1046/j.0017-4815.2003.00227.x.
  3. Stubbs, Alec (2020). «Technocapitalism, the Intangible Economy, and Economic Centralization». Perspectives on Global Development and Technology. 19 (1–2): 32–44. doi:10.1163/15691497-12341538.
  4. Haskel, Jonathan (2018). Capitalism without Capital: The rise of the Intangible Economy. Princeton: Princeton University Press. ISBN 9780691175034.
  5. Suarez-Villa, Luis (2012). Technocapitalism: A Critical Perspective on Technological Innovation and Corporatism. Philadelphia: Temple University Press. ISBN 9781439900437.
  6. Suarez-Villa, Luis (2016). Globalization and technocapitalism: The Political Economy of Corporate Power and Technological Domination. London: Routledge. ISBN 9781315585123.
  7. Suarez-Villa, Luis (2012). Technocapitalism: A Critical Perspective on Technological Innovation and Corporatism. Philadelphia: Temple University Press. ISBN 9781439900437.
  8. Suarez-Villa, Luis (2016). Globalization and technocapitalism: The political economy of Corporate Power and Technological Domination. London: Routledge. ISBN 9781315585123.
  9. John D. Bernal, The Social Function of Science (New York: Macmillan, 1939).
  10. John B. S. Haldane, Dialectical Materialism and Modern Science (London: Labour Monthly, 1942).
  11. Andrew Feenberg, Critical Theory of Technology (New York: Oxford University Press, 1991).
  12. Business Bank, British. «Using Intellectual Property to secure finance» (PDF). UK Govt Publishing Services. British Business Bank. Retrieved 18 February 2019.
  13. Popper, Nathaniel (27 October 2017). «An explanation of ICOs». No. NY Times Online. NY Times. New York Times. Retrieved 18 February 2019.