Футбольна асоціація Центральної Азії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Футбольна асоціація Центральної Азії
Абревіатура CAFA(англ.)
Тип Футбольна спортивна організація,
асоціація АФК
Засновано 9 червня 2014[1]
Вид спорту футбол
Країна  Узбекистан
Штаб-квартира Ташкент, Узбекистан Узбекистан
Розташування Центральна Азія
Місце діяльності Центральна Азія
Членство 6 країн
Офіційні мови англійська
Членів 6 країна (2019)
Материнська
організація
АФК
Дочірня(і)
організація(ї)
Футбольна федерація Афганістану
Федерація футболу Ісламської Республіки Іран
Футбольна Федерація Киргизстану
Федерація футболу Таджикистану
Федерація футболу Туркменістану
Федерація футболу Узбекистану
Вебсайт: the-cafa.com

Футбольна асоціація Центральної Азії (ФАЦА) (англ. Central Asian Football Association — CAFA) — підрозділ і асоціація у Азійської футбольної конфедерації (АФК), що контролює футбол в країнах Центральної Азії. Засновано 10 червня 2014 року, офіційно почала функціонувати з 9 січня 2015 року. Об'єднує федерації футболу Афганістану, Ірану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану. До середини 2015 року організація мала назву Федерація футболу Центральної Азії (англ. Central Asian Football Federation).

Історія[ред. | ред. код]

У червні 2014 року, Федерація футболу Центральної Азії була офіційно затверджена Азійською футбольною конфедерацією[2]. У майбутньому було обіцяно що ФФЦА буде надана можливість мати представника у виконавчому комітеті АФК. Нова федерація була створена за ініціативи Федерації футболу Ірану, яка була у складі Федерації футболу Західної Азії, де учасниками цієї федерації є арабські країни Близького Сходу, з якими іранська федерація футболу мала різні розбіжності.

З цієї причини в АФК було вирішено про створення нової субфедерації. Цей крок був політичним рішенням президента АФК Салмана бін Ібрагіма Аль-Халіфа[3]. До цього країни Центральної Азії: Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан входили до Федерації футболу Центральної і Південної Азії, де крім них учасниками даної федерації були Бангладеш, Бутан, Індія, Мальдіви, Непал, Пакистан і Шрі-Ланка. Вони заснували нову структуру, що отримала назву Федерація футболу Південної Азії.

У 2015 році президентом Футбольної асоціації Центральної Азії був обраний діючий президент Федерації футболу Узбекистану і Національного олімпійського комітету Узбекистану — Міраброр Усманов. Тоді ж було вирішено що головний офіс і штаб-квартира ФАЦА буде розташовуватися в столиці Узбекистану Ташкенті. В січні 2015 року Федерація футболу Центральної Азії офіційно змінила свою назву на Футбольну асоціацію Центральної Азії[4].

Країни-учасниці[ред. | ред. код]

Асоціації Рік приєднання Збірна
Афганістан Афганістан 2015 Афганістан
Іран Іран 2015 Іран
Киргизстан Киргизстан 2015 Киргизстан
Таджикистан Таджикистан 2015 Таджикистан
Туркменістан Туркменістан 2015 Туркменістан
Узбекистан Узбекистан 2015 Узбекистан

Президенти ФАЦА[ред. | ред. код]

Період Президент
2014-2017 Узбекистан Міраброр Усманов
2017-2018 Таджикистан Хуршед Мірзо (в.о)
2018—н.в Узбекистан Умід Ахмаджанов

Представники на чемпіонаті світу[ред. | ред. код]

До теперішнього часу з регіону Центральної Азії на чемпіонат світу з футболу пробилася тільки збірна Ірану, яка брала участь у даному турнірі п'ять разів: у 1978, 1998, 2006, 2014 і 2018 роках. У всіх цих участь збірна Ірану не змогла вийти з групового етапу.

Представники на Кубках Азії[ред. | ред. код]

На Кубках Азії з регіону Центральної Азії брали участь чотири збірні: Іран, Туркменістан, Узбекистан та Киргизстан. Більше за всіх на цьому турнірі брала участь збірна Ірану, яка є постійним учасником турніру з 1968 року. Найкращим досягненням збірної Ірану на Кубках Азії є чемпіонство в турнірах 1968, 1972 і 1976 років. На другому місці збірна Узбекистану, яка регулярно бере участь на Кубку Азії з турніру 1996 року; всього 6 участей. Кращим досягненням збірної Узбекистану на Кубку Азії є четверте місце в турнірі 2011 року. Збірна Туркменістану вперше брала участь на Кубку Азії в турнірі 2004 року, де не міг вийти з групи, а потім зіграв на чемпіонаті 2019 року. На ньому ж уперше на континентальній першості зіграла і збірна Киргизстану.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Не вся територія Ірану входить в географічний регіон Центральна Азія, а лише північно-східна частина. Інша частина Ірану входить у географічний регіон Близький Схід або Передня Азія. Іноді територію Ірану географічно також включають в Західну Азію.
  • Тільки північна частина Афганістану входить в географічний регіон під назвою Центральна Азія. Решту включають в Передню Азію або Південну Азію. За версією ЮНЕСКО, територія Афганістану повністю входить в Центральну Азію.
  • Хоча Казахстан входить в Центральну Азію, його футбольна федерація входить в УЄФА (Європа).
  • Також почасти до Центральної Азії входять такі країни, але з різних причин є членами інших субфедерацій АФК або інших континентальних футбольних об'єднань. Це: Росія (південна частина Поволжя, Уралу та Сибіру), Китай (західна частина), Монголія (крім східної частини), Пакистан (північна частина), Індія (північно-західна частина).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://the-cafa.com/about-cafa/
  2. 'Central Zone' gets thumbs up from Tajikistan
  3. Shaikh Salman flexes his political muscle to brush aside Prince Ali. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 8 січня 2019.
  4. Мираброр Усманов обраний президентом Асоціації футболу Центральної Азії. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 8 січня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]