Шаблон:Вибрані статті/Грудень 2006

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вибрані статті за грудень 2006[ред. код]

2 грудня


Целака́нтряд, що об'єднує найстаріших з нині живучих щелепних риб, які відомі з викопних рештків віком більше ніж 360 мільйонів років. Назва целакант походить від грец. κοιλιά (порожній) та άκανθος (колючка).

В ряді Целакант лише одна родина — Латимерієві, з єдиним родом Латимерія. Тому назви «Целакант» та «Латимерія» є, фактично, синонімами, і в літературі часто вдаються до їхнього взаємозамінювання.

Зараз до складу ряду входять два види: коморський целакант (Latimeria chalumnae) та індонезійський целакант (Latimeria menadoensis). Індонезійський целакант був відкритий лише 18 вересня 1997 року, і про біологію цього виду відомостей практично немає. Майже всі дані, наведені в літературі, накопичені при дослідженні біології коморського целаканту; але, зважаючи на те, що різниця між видами дуже незначна (достовірно встановити, що індонезійський целакант є окремим видом, вдалося лише після генетичних досліджень), і відомі риси біології індонезійського целаканта повністю збігаються з такими у коморського, наявні дані можна з великою вірогідністю відносити до них обох.


9 грудня


Тойото́мі Хідейо́сі — один із головних військово-політичних лідерів Японії епохи «воюючих країн». Він є одним із найвидатніших самураїв у японській історії, які присвятили своє життя об'єднанню Піднебесної.

Тойотомі Хідейосі народився у селянській родині провінції Оварі (суч. префектура Аїті) у 1536 році. В молоді роки, бажаючи стати самураєм, він наймався на службу до декількох воєначальників, поки остаточно не пристав до майбутнього володаря Овар — Оди Нобунаґи (1554). Останній підвищив Хідейосі до рангу генерала за його кмітливість і блискучий розум. Серед подвигів, які зробили колишнього селянського сина популярним у середовищі військовиків, були будівництво замку Суномата за одну ніч (1566), прикриття тилів у битві при Канаґасакі (1570), «водяний штурм» замку Такамацу (1582) та інші. У 1582 році, після загибелі Оди Нобунаґи у храмі Хоннодзі від рук заколотника Акеті Міцухіде, Хідейосі помстився за вбивство сюзерена і наступного року, фактично, узурпував усю повноту влади свого покійного господаря. Отримавши від імператора посади регента-кампаку (1585) і «великого міністра» дайдзьодайдзін (1586), а також прізвище аристократичного роду Тойотомі, він об'єднав роздроблені «держави» Японії під своїм началом (1591).


16 грудня

Автошлях М-06 Автомобільні шляхи України — мережа автомобільних доріг на території України, що об'єднує між собою населені пункти та окремі об'єкти та призначена для руху транспортних засобів, перевезення пасажирів та вантажів. Мережа автомобільних шляхів загального користування включає 172,4 тис. км доріг, з них із твердим покриттям — 164,1 тис. км (без урахування муніципальних, відомчих, внутрішньогосподарських). Майже всі автомобільні шляхи України проходять через населені пункти, що не відповідає вимогам до міжнародних транспортних коридорів, так як призводить до обмеження швидкості руху автомобільного транспорту.


23 грудня

Бі́лий ведмі́дь є видом з циркумполярним розповсюдженням в Північному Льодовитому океані та на його узбережжях. Його розповсюдження на північ обмежене лінією постійної пакової криги, де майже не буває ополонок; найпівденнішим місцем, де зустрічали білого ведмедя, є затока Джеймс Бей в Канаді. Незважаючи на те, що кількість ведмедів на північ від 88° північної широти є дуже низькою, існують дані про їхню присутність у всіх точках Арктики. Загальна кількість білих ведмедів в природі на 2006 рік оцінювалась приблизно в 20 тисяч голів.

Білий ведмідь — найбільш хижий представник родини медвежих, що практично не вживає рослинної їжі; проміж ведмедів він найчастіше вдається до полювання на людину.

Основним харчовим ресурсом білого ведмедя є тюлені, особливо кільчаста нерпа, що роблять ополонки для дихання в кризі. Втім, білий ведмідь вживає в якості їжі будь-яку тварину, що може вбити: птахів та їхні яйця, гризунів, молюсків та крабів на морських узбережжях, моржів та викинутих на берег або мілководдя китів, зрідка оленів та овцебиків, і дуже рідко вдається до канібалізму. Цей звір є надзвичайно сильним хижаком: білухи та моржі, що часто стають його здобиччю, звичайно важать більше тони, що приблизно вдвічі більше за білого ведмедя. Для самого білого ведмедя небезпеку представляють касатки (зрідка, нападаючи у воді), людина та інші ведмеді — в бійках між ведмедями зареєстровано багато смертельних випадків. Також описано кілька випадків, коли великим моржам, захищаючись від білого ведмедя, вдавалось його вбити.


30 грудня
Схема структури типової клітини прокаріот
Схема структури типової клітини прокаріот

Бактерії (Bacteria, від дав.-гр. βακτήριον — паличка) — мікроскопічні, переважно одноклітинні, організми, для яких характерна наявність клітинної стінки, цитоплазми, різних включень, відсутність ядра, мітохондрій, хлоропластів та інших органел. Вони звичайно мають клітинні стінки, як рослинні та грибні клітини, але бактеріальні клітинні стінки звичайно зіткані з пептидогліканів.

Бактерії — це найпоширеніша група організмів. Вони присутні у ґрунті, воді, та як симбіонти у інших організмах. Бактерії (можливо, разом з археями) складають більше половини біомаси Землі, зокрема половину органічного вуглецю і більш ніж 90 % органічних фосфору та азоту. Планктонні бактерії відповідають за від 50 % до 90 % світового виробництва кисню. В організмі людини звичайно міститься в 10 разів більше бактерій, ніж людських клітин, найбільша кількість цих бактерій знаходиться на шкірі і в травному тракті. Загалом бактерії критичні для існування всіх земних екосистем, вони незамінні на багатьох кроках круговороту речовин у природі, наприклад, у переробці залишків вищих організмів та фіксації атмосферного азоту.