Spear of Destiny

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Spear of Destiny
Розробник id Software
Видавець FormGen Corporation
Activision
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) Шутер від першої особи
Платформа MS-DOS
iOS
Дата випуску 18 вересня 1992 (DOS)
Режим гри однокористувацька гра[1]
Мова англійська
Творці
Режисер(и) Том Холл
Ігродизайнер(и) Джон Ромеро, Том Холл
Програміст(и) Джон Кармак
Композитор(и) Роберт Принц
Технічні деталі
Рушій Wolfenstein 3D engine
Носій гнучкий диск, компакт-диск і цифрова дистрибуція
Wolfenstein
Попередня гра Wolfenstein 3D
Наступна гра Return to Castle Wolfenstein
Офіційний сайт
Офіційний сайт(англ.)

Spear of Destiny — відеогра, шутер від першої особи, приквел до Wolfenstein 3D. Розроблена компанією ID Software та випущена в 1992 році компанією FormGen для операційної системи MS-DOS. У 1994 році FormGen створила та випустила другий і третій епізоди гри. Так само, як і в Wolfenstein 3D, головним героєм Spear of Destiny є американський шпигун Вільям "Бі-Джей" Бласковіц, якому доручено повернути легендарний Спис Долі, викрадений нацистами з Версальського палацу.

Ігровий Процес[ред. | ред. код]

Гравець стикається зі озброєними нацистськими солдатами, мутантами та сторожовими собаками, які нападають на головного героя, якщо той потрапить в їх поле зору. Крім того, деякі види ворогів реагують на звуки пострілів. У грі Spear of Destiny є можливість прихованої ліквідації ворогів. Кожен п'ятий епізод призводить до зіткнення з босом — особливо сильним ворогом.


Під час проходження, гравець може знаходити боєприпаси та зброю, які або лежать на різних місцях на підлозі, або «випадають» з вбитих ворогів. У епізоді Spear of Destiny доступні ніж, пістолет, пістолет-кулемет та багатозарядний кулемет. При цьому в грі використовується лише один вид боєприпасів, який підходить для будь-якої вогнепальної зброї.


Спочатку гравець має 100 % очок здоров'я, кількість яких зменшується в результаті пошкоджень, завданих ворогами. Втрачене здоров'я можна відновити за допомогою аптечок та їжі. Якщо здоров'я падає до 0 %, то головний герой помирає. Якщо ще залишаються «життя», то гравець може почати проходження з того ж рівня, але спочатку, і при цьому втрачається все знайдене — вся зброя, окрім пістолета і зброї ближнього бою, а також весь досвід, зароблений за проходження цього рівня. Якщо під час смерті немає «життів», то проходження епізоду закінчується. Щоб завершити рівень, гравець повинен дістатися до ліфту. В кінці кожного рівня проводиться підрахунок (у відсотках) ліквідованих гравцем ворогів, знайдених коштовностей і секретних областей, а в кінці кожного епізоду — підрахунок очок.

Сюжет[ред. | ред. код]

У епізоді Spear of Destiny за наказом Адольфа Гітлера нацисти викрадають з Версалю легендарний артефакт — Спис Долі. Завдання Вільяма «Бі-Джея» Бласковіца, головного героя гри, полягає в тому, щоб повернути артефакт. Бласковіц проникає у фортецю, проривається через нацистів, у бою перемагає Транса Гросе, Барнакла Вільгельма, Убермутанта і Лицаря Смерті — босів епізоду, а в кінці зустрічається з головним босом — Янголом Смерті та повертає Спис.

У Return to Danger і The Ultimate Challenge нацисти знову викрадають Спис Долі. У цих епізодах Бі-Джей стикається з новими босами: підводником Віллі, Доктором Кваркблітцом, Гансом «Сокирою» фон Шліффеном, Роботом, у фінальному протистоянні перемагає Втілення Диявола, викликане Гітлером, і двічі повертає вказаний артефакт.

Посилання[ред. | ред. код]

Wolfenstein Wiki

  1. Steam — 2003.