Ізраїльсько-івуарійські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ізраїльсько-івуарійські відносини

Кот-д'Івуар
Кот-д'Івуар
Ізраїль
Ізраїль

Ізраїльсько-івуарійські відносинидвосторонні відносини між Кот-д'Івуаром та Ізраїлем. Наразі обидві країни підтримують повноцінні дипломатичні відносини, Кот-д'Івуар має посольство в Рамат-Гані, а Ізраїль має посольство в Абіджані.

Історія[ред. | ред. код]

Перші роки[ред. | ред. код]

З 1960 року перший президент незалежного Кот-д'Івуару Фелікс Уфуе-Буаньї відкрито захоплювався Ізраїлем, його технологічним та економічним розвитком. Тому в 1962 році обидві країни підписали угоду про співпрацю та встановили дипломатичні відносини, а згодом обмінялися послами.

Розрив і відновлення відносин[ред. | ред. код]

У 1973 році після Війни Судного дня під тиском арабських країн Кот-д'Івуар розірвав відносини з Ізраїлем, проте країни продовжили співпрацю в різних галузях таємно. У 1986 році відносини були відновлені з ініціативи Кот-д'Івуару, оскільки країна була зацікавлена у допомозі Ізраїлю[1][2]. Посольство було відкрито в Єрусалимі всупереч резолюції Радбезу ООН від 1980 року, проте пізніше перенесено до Тель-Авіва[3].

XXI століття[ред. | ред. код]

Закриття посольства Ізраїлю в 2011 році[ред. | ред. код]

У квітні 2011 року, після початку Другої Івуарійської громадянської війни, Ізраїль попросив Францію та Сполучені Штати про допомогу в захисті та евакуації ізраїльських дипломатів з посольства в Кот-д’Івуарі та 18 ізраїльських громадян, що перебували в Абіджані, у разі необхідності. Спочатку було вирішено не евакуювати посольство[4]. Однак після двох тижнів, протягом яких ізраїльські дипломати були зачинені в будівлі посольства, коли будівля японського посольства була захоплена місцевими солдатами, було вирішено евакуювати дипломатів. Бронетранспортери миротворчих сил ООН під сильним вогнем евакуювали представників із будівлі[5].

Подалі відносини[ред. | ред. код]

У червні 2012 року президент Кот-д'Івуару Алассан Уаттара відвідав Ізраїль з офіційним візитом. Це був перший за останні 50 років візит івуарійського лідера до єврейської держави після того, як у 1962 році, перший президент країни Фелікс Уфуе-Буаньї відвідав Ізраїль. Уаттара зустрівся з головою ізраїльського уряду Біньяміна Нетаньяху, главою міністерства оборони Ехудом Бараком, а також з президентом Шимоном Пересом. Обговорювалися питання допомоги Ізраїлю африканській державі, питання івуарійських нелегальних іммігрантів в Ізраїлі та зміцнення зв'язків між двома країнами[6].

У липні 2015 року президент національної асамблеї Кот-д'Івуару Гійом Кіґбафорі Соро відвідав Ізраїль. Африканська делегація зміцнювала двосторонні зв'язки, а також домовлялася про допомогу у боротьбі з тероризмом, який на її території досі був досить рідкісним явищем[7].

У травні 2016 року Ізраїль відвідав міністр закордонних справ Кот-д'Івуару Альберт Тойкеуссе Мабрі. Він зустрівся з президентом Реувеном Рівліном та обговорив питання боротьби з тероризмом, а також голосування щодо надання Ізраїлю статусу держави-спостерігача в Африканському союзі. Міністр Мабрі також зустрівся з головою уряду Беньяміном Нетаньяху[8].

Економічні відносини[ред. | ред. код]

Оборонний експорт[ред. | ред. код]

Кот-д'Івуар є важливим цільовим ринком для ізраїльського оборонного експорту в Африці.

Під час першої громадянської війни в Кот-д'Івуарі ізраїльський торговець зброєю Моше Ротшильд постачав значну кількість зброї урядовим військам[9], коли Aeronautics надавала дрони[10]. У листопаді 2004 року французький телеканал «TF1» повідомив, що «ізраїльські найманці, що допомагали армії Кот-д'Івуару, активовували безпілотники, за допомогою яких була пошкоджена база французької армії в Кот-д'Івуарі». Газета «Le Monde» також повідомила, що група з 46 ізраїльських консультантів керувала центром прослуховування та розвідки армії Кот-д’Івуару[11].

У липні 2005 року спеціальна делегація ООН прибула до Ізраїлю для розслідування того, чи не порушують компанії та бізнесмени з Ізраїлю резолюцію Ради Безпеки ООН щодо ембарго на продаж зброї Кот-д'Івуару[12][13]. У квітні 2016 року в експертному звіті Ради Безпеки ООН стверджується, що ізраїльська компанія передала прилади нічного бачення в Кот-д'Івуар, порушуючи міжнародні санкції проти країни[14].

Іммігранти з Кот-д'Івуару в Ізраїлі[ред. | ред. код]

На початку 2000-х років, внаслідок Першої громадянської війни в Кот-д'Івуарі, приблизно 1500 – 2000 біженців з Кот-д'Івуару прибули до Ізраїлю. Багато з них подали заяви на надання притулку, але до 2012 року було прийнято лише дві заяви з 1500[15]. Однак вони отримали груповий захист від депортації через громадянську війну. У травні 2011 року імміграційне управління оголосило, що після поліпшення політичної ситуації в Кот-д'Івуарі його громадяни повинні готуватися покинути Ізраїль. Перевірка Міністерства закордонних справ Ізраїлю з'ясувала, що небезпеки для громадян Кот-д'Івуару, які повертаються до країни, немає, а громадяни, які повертаються до неї з іноземних держав, живуть там безпечно, тому було прийнято рішення про зняття групового захисту[16]. У червні 2012 року окружний суд в Єрусалимі відхилив клопотання 132 іммігрантів з Кот-д'Івуару, які просили залишити без змін рішення про недепортацію назад в Кот-д'Івуар. Суддя Девід Мінц постановив, що позивачі не довели, що їхнім життям буде становити небезпека, якщо вони повернуться до своєї країни[17].

У лютому 2020 року Верховний суд Ізраїлю як прецедент вирішив, що Держава Ізраїль повинна надати статус біженців батькові та матері, які іммігрували з Кот-д’Івуару, та їхнім двом дочкам, які народилися в країні. На тлі страху батьків перед каліченням геніталій (процес, відомий як «Жіноче обрізання») двох дівчаток їхньою мусульманською родиною в Кот-д'Івуарі[18].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фрідман, Томас Лорен (19 грудня 1985). Israel and Ivory Coast plan ties [Ізраїль та Кот-д'Івуар планують налагодити зв'язки]. The New York Times (Стаття) (англ.). Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  2. Ivory Coast to Re-establish Diplomatic Relations with Israel [Кот-д'Івуар відновить дипломатичні відносини з Ізраїлем]. Єврейська телеграфна агенція[en] (англ.). 19 грудня 1985. Архів оригіналу за 18 березня 2018. Процитовано 11 березня 2022.
  3. Ivory Coast Relations with Israel [Відносини Кот-д'Івуару з Ізраїлем]. Country Data (англ.). листопад 1988. Архів оригіналу за 9 травня 2021. Процитовано 11 березня 2022.
  4. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  5. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  6. Рутенберг, Рое (17 червня 2012). Cote d’Ivoire leader visits Israel in shadow of deportations [Лідер Кот-д'Івуару відвідав Ізраїль на тлі депортацій]. +972 Magazine (англ.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 11 березня 2022.
  7. Кешман, Ґрір Фей (29 липня 2015). Ivory Coast delegation visits Israel to discuss 'universal surge of terrorism' [Делегація Кот-д'Івуару відвідала Ізраїль, щоб обговорити 'всесвітній сплеск тероризму']. The Jerusalem Post (англ.). Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 11 березня 2022.
  8. Israeli president, Ivory Coast FM meet in J'lem, discuss fight against terror [Президент Ізраїлю і міністр закордонних справ Кот-д'Івуару зустрілися в Єрусалимі, обговорили боротьбу з тероризмом]. i24NEWS (англ.). 16 травня 2016. Процитовано 14 квітня 2023.
  9. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  10. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  11. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  12. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  13. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  14. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  15. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  16. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  17. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  18. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.