Аденіум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аденіум
Adenium
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Барвінкові (Apocynaceae)
Триба: Nerieae
Рід: Adenium
Roem. & Schult., 1819
Види

Adenium obesum
Adenium somalense
Adenium crispum
Adenium swazicum
Adenium multiflorum
Adenium boehmianum
Adenium oleifolium
Adenium socotranum
Adenium arabicum

Вікісховище: Adenium

Аденіум (Adenium Roem. & Schult.) — каудексоформний рід рослин з родини кутрових (Apocynaceae).

Назва[ред. | ред. код]

Adenium obesum в природних умовах, Танзанія
Adenium arabicum
Adenium multiflorum
Adenium boehmianum в природних умовах, Південна Африка
Adenium obesum в культурі
Adenium oleifolium

Аденіум вперше був виявлений європейськими дослідниками Джоханом Ромером і Джозефом Шульцем на території Адена (араб. Oddaejn‎ — колишня назва Ємену) та отримав назву за місцем свого зростания. Народні назви — «пустельна троянда», «удавана азалія», «неправильний баобаб», «нога слона».

Систематика[ред. | ред. код]

В залежності від авторів, рід або є монотипним, представленим одним видом — Adenium obesum з кількома підвидами, або має близько десяти окремих видів.

Каудекс, що збільшується з віком, та чисельні красиві квітки роблять аденіум дуже декоративним. Через це виведено багато його сортів з різноманітними формами та кольорами квітів.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Чагарники або невеликі дерева від 1 до 5 м заввишки. Має потовщені в нижній частині соковиті стебла. Чергові цілокраї листки розміщені пучками на верхівках пагонів на коротких черешках. Квітки — з довгою квітковою трубкою воронкоподібної форми зібрані в суцвіття. Колір квітів: білий, рожевий, червоний. Сік аденіумів — отруйний. Сік Adenium boehmianum досі використовувється бушменами Намібії для отруєння стріл при полюванні на тварин.[1]

Рід Аденіум близький до роду Пахіподіум (Pachypodium) — основна відмінність полягає в тому, що гілки і стовбури пахіподіумів покриті сильними шипами.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширені в посушливих областях Африки, на Аравійському півострові, острові Сокотра.

Умови зростання[ред. | ред. код]

Умови зростання аденіумів вельми суворі — посушливі, часто кам'янисті напівпустелі Африки з невеликим періодом дощів, коли рослини і запасаються вологою в каудексі на період посухи.

Утримання в культурі[ред. | ред. код]

Рослини світлолюбиві. Взимку утримують майже в сухості при температурі не нижче 15 °C, полив тільки у випадку всихання каудекса, який при цьому стає м'яким. Влітку полив рясний. Весь теплий період, поки температура не опускається нижче 15 °C, рослини бажано утримувати на свіжому повітрі на сонячному місці. Землесуміш має бути повітре- та вологопроникна, складається з листяного та дернового ґрунту з додаванням великозернистого піску. Розмножують переважно насінням, іноді стебловими живцями, також прищеплюють на 1,5 річний олеандр.

В Україні аденіуми поки що не часто зустрічаються в колекціях ботанічних садів та квітникарів-аматорів. Колекція Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна представлена одним видом — аденіумом гладким (Adenium obesum).

Аденіуми успішно культивуються у вологих тропіках — В'єтнамі, Таїланді, Індії, Малайзії, Філіппінах. Там виробники експериментують, схрещують, виводять все нові сорти і поширюють ці рослини в інші країни і навіть на інші континенти.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]