Бабка (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бабка
Походження  Німеччина
Ґуґельгопф у французькому магазині

Бабка (нім. Gugelhopf) — ванільний пиріг із дріжджового тіста, часто з родзинками, популярний в австрійській кухні. Назва ґуґельгопф побутує в південній Німеччині, Австрії, Швейцарії, Ельзасі. В іншій частині Німеччині пиріг називають Bundkuchen або Napfkuchen. Імовірно, перша частина слова є варіацією нім. Gugel (капюшон з високим верхом), а друга частина Hopf є варіантом Hupf (стрибок). У слов'ян набула поширення ромова бабка. Бабка розповсюджений десерт в українській кухні[1]. У Польщі використовується як Великодній хліб (пол. Baba wielkanocna).

Продукти[ред. | ред. код]

300 г борошна, 20 г. дріжджів, 1/8 л молока, 160 г вершкового масла або маргарину, 4 жовтки, 75 г цукру, 1/2 пакетика ванільного цукру, 4—5 ст. ложок родзинок, 1 ст. ложка рому, цедра 1/2 лимона, панірувальні сухарі.

Спосіб приготування[ред. | ред. код]

Дріжджі розвести в теплому молоці, додати розтоплене масло, цукор, ванільний цукор, ром, цедру лимона і в самому кінці — жовтки. Всипати борошно і сильно збити. Коли тісто буде вільно відставати від миски і пухиритися, додати попередньо вимиті, обсушені і обвалені в борошні родзинки. Потім змащену маслом і посипану сухарями форму наповнити тістом і поставити в тепле місце, щоб воно підійшло. Випікати в духовці при середній температурі близько 1:00. Коли бабка трохи охолоне, обережно вийняти її з форми, прикрити серветкою і дати повністю охолонути. Перед подачею на стіл посипати цукровою пудрою[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Украинская национальная кухня — традиционные блюда [Архівовано 2017-05-09 у Wayback Machine.] // Похлебкин В. В. Национальные кухни — М.: 1978, Центрполиграф
  2. Рецепт бабки на Великдень: покрокове приготування смачної та старовинної випічки. https://vikna.tv/.

Посилання[ред. | ред. код]