Брат Джонатан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брат Джонатан
Зображення
CMNS: Брат Джонатан у Вікісховищі
Малюнок Томаса Нафта

Брат Джонатан (англ. Brother Jonathan) — персонаж фольклору США, створений в період Війни за незалежність (1776—1783) і є персоніфікацією Нової Англії.

У політичних карикатурах та патріотичних плакатах за межами Нової Англії персонаж звичайно зображувався одягненим в смугасті штани, темне пальто та капелюх-циліндр.

Образ Брата Джонатана імовірно походить від Джонатана Трамбала (1710—1785) — губернатора Коннектикуту, соратника Джорджа Вашингтона під час Війни за незалежність та одного з головних постачальників армії патріотів. Нібито Джордж Вашингтон, коли йому ставили важкі запитання про військові перспективи, говорив «Я повинен порадитися з Братом Джонатаном»[1]. Однак ця теорія сумнівна, оскільки жоден сучасник Вашингтона та Трамбала не згадує про подібне, сама ж ця версія вперше зустрічається в письмових джерелах середини XIX століття, тобто значно пізніше смерті обох.

Образ Брата Джонатана був дуже популярним серед американців Нової Англії в період з 1783 по 1815, коли й став персоніфікацією цієї місцевості. Під час війни 1812 року виник образ Дядька Сема, який почав активно з'являтися в газетах в 1813—1815 та незабаром витіснив образ Брата Джонатана, який, однак, у Новій Англії досі має популярність.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gould, Dudley C (2001). Times of Brother Jonathan: What he ate, drank, wore, believed in & used for medicine during the War of Independence. Southfarm Press. с. 9—10. Архів оригіналу за 4 липня 2014. Процитовано 14 травня 2014.