Бхарат Мата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бхарат Мата
Зображення
Покровитель для Індія
Представляє Індія
CMNS: Бхарат Мата у Вікісховищі
Одягнена у шафрановий одяг богиня Бхарат Мата, картина Абаніндраната Тагора
Статуя Бхарат Мата в Каньякумарі, Індія
Статуя Бхарат Мата із левом, Янам, Індія

Бхарат Мата (гінді, від санскр. भारत माता, Bhārata Mātā IAST), Мати-Індія, або Bhāratāmbā IAST (від санскр. अंबा, ambā IAST — мать) — персоніфікація Індії у вигляді богині-матері. Зазвичай зображувалася у вигляді жінки, одягненої в помаранчеве або жовте сарі та яка тримає прапор. Іноді її супроводжує лев.

Історія[ред. | ред. код]

Образ Бхарат Мата сформувався під час боротьби за незалежність Індії наприкінці XIX століття. У 1873 вперше поставлена ​​п'єса Кірана Чандри Бандіопадхая «Бхарат Мата». Банкім Чандра Чаттопадхай в романі 1882 «Святе братство» представив поему «Ванді Матарам», яка незабаром стала піснею борців за свободу Індії.

Абаніндранат Тагор зобразив Бхарат Мата у вигляді чотирирукої індуїстської богині в жовтих шатах, що стискає книгу, колосся рису, джапа-мала і білу тканину.

У 1936 у Варанасі за проектом Шива Прашада Гупта побудований храм Бхарат Мати, в якому відбулася інавгурація Магатми Ганді.[1]

Оскільки ідея Бхарат Мата з'явилася до поділу Індії, її сприймали як Арьяварту, батьківщину індуїзму, а не лише як образ Республіки Індія. У розумінні індуїстських націоналістів Бхарат Мата залишається символом єдиної Індії.

У 1983 за проектом Вішва Хінду Паришад побудований храм Бхарат Мати в Харідварі.[2]

Персоніфікація Індії в образі індуїстської богині значить, що індійці повинні боротися за свою країну не лише з патріотичних, а й з релігійних почуттів.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IMPORTANT TEMPLES OF VARANASI [Архівовано 2012-11-05 у Wayback Machine.], varanasi.nic.in [Архівовано 2011-06-28 у Wayback Machine.]
  2. Lise McKean, 'Bharat Mata: Mother India and Her Militant Matriots' in: John Stratton Hawley, Donna M. Wulff (eds.) Devī: goddesses of India, Motilal Banarsidass, 1998, ISBN 9788120814912, p. 250 — 280.
  3. Kalyani Devaki Menon, Івryday Nationalism: Women of the Hindu Right in India: The Ethnography of Political Violence, University of Pennsylvania Press, 2009, ISBN 9780812241969, p. 89f.

Посилання[ред. | ред. код]