Будинок на вулиці Покровська, 2 (Васильків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синагога кінця XIX ст
Країна Україна Україна
Місто Васильків
Конфесія юдаїзм
Тип будівля
Стиль Цегляний стиль
Дата заснування кінець XIX століття
Стан Переформатована у школу
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Будинок на вулиці Покровська, 2 — історичний будинок у центрі Василькова. Колишня синагога (нині — Васильківська ЗОШ І—ІІІ ступенів № 2)[1].

Історія[ред. | ред. код]

Київська губернія входила до межі єврейської осілості Російської імперії, завдяки чому у Василькові сформувалася велика єврейська громада. Вона продовжувала зростати через тимчасову заборону юдеям мешкати у Києві, яку видав у 1827 році російський імператор Микола І. Значна кількість єврейських родин переселилися до маленьких містечок навколо Києва. На початку ХХ століття у Василькові нараховувалося 10930 євреїв із загальної кількості громадян — 17660[2].

За часів СРСР була переформатована на школу. У цій школі навчалися лише хлопчики, а дівчинки на той час навчалися у будинку по вулиці Рози Люксембург, 3, оскільки діяла постанова про роздільне навчання[3].

Опис[ред. | ред. код]

Будівля розташована на розі вулиць зі зрізаним наріжжям. Мала два куполи з аттиками над наріжжям та над входом, які наразі зникли, проте помітні на старих світлинах.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт міста Василькова «Культурна спадщина міста». Архів оригіналу за 27 листопада 2020. Процитовано 25 січня 2021.
  2. Еврейское население России по данням переписи 1897 г. и по новейшим источникам. — Петроград, 1917. — с.29
  3. Васильківська ЗОШ І-ІІІ ст. №2. sites.google.com (укр.). Процитовано 25 січня 2021.