Вавилонська релігія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вавилонська релігія
Зображення
Культура Вавилонія
Країна Вавилонія
Мардук бореться з Тіамат

Вавилонська релігіяастрально-політеїстичний культ Месопотамії, що виник у II-I тис. до зв. е. на основі шумеро-аккадської міфології і досяг свого розквіту в період гегемонії халдеїв.

Давні джерела[ред. | ред. код]

Пантеон[ред. | ред. код]

Статуетка богині Іштар

Верховним небесним богом Вавилона був Мардук (у римські часи ототожнений з Юпітером), якому колись протистояло чудовисько Тіамат. Іншими іменами верховного божества були Ілу (пор. Елохім і Аллах) та Бел. Саму назву міста Вавилон можна перекласти як "ворота бога Ілу". Іноді вважається, що Бел був давнішим богом (Енліль), який був ототожнений з Мардуком в епоху Хамураппі[3]. Батьком Мардука вважався бог Еа, а дружиною - богиня Сарпаніт.

Крім Мардука і Сарпаніт вавилоняни вшановували Іштар, Нергала і Набу (він став сприйматися як син Мардука)[3]. Ці боги ототожнювалися з такими планетами як Венера, Марс та Меркурій. Сонцю та Місяцю відповідали боги Шамаш та Сін, проте солярний культ був для Вавилону нехарактерний. З планетою Сатурн пов'язувався бог Нінурта. Чоловіком Іштар вважався воскресаючий бог Тамуз.

Оскільки вавилонська релігія мала різнорідне походження, то шанування одних богів нашарувалися на шанування інших. Так, богиня Сарпаніт ототожнювалася з Іштар, а Мардук не тільки з Ілу та Белом, але і Таммузом, Нінуртою (бог Лагаша), Енлілем (бог Ніппура) та Нергалом (бог Кута).

Нерідко богам приписувалися риси тварин. Символом Іштар був голуб[4].

Вісниками богів виступають крилаті істоти нижчого порядку: Kirub (порівн. Херувім, шеду), Мушхушшу (Сірруш).

Демонологія[ред. | ред. код]

З ворожих богам і людям духів відомо уособлення хаосу Тіамат, богиня хвороб Ламашту та демон бурі Пазузу.

Загробний світ[ред. | ред. код]

Вавилонці не знали ні раю, ні пекла. Пекло представлялося їм у вигляді царства тіней, мороку і тліну, де їжею померлим служили порох і глина. За уявленнями вавилонян, людина продовжувала жити не в потойбічному світі, а в своєму потомстві[5].

Культова практика[ред. | ред. код]

На основі астральних культів розвинулася астрологія, а вавилонські (халдейські) жерці були відомі як зоречети.

Боги зображалися у вигляді антропоморфних статуй-ідолів і поміщалися в спеціальні храми-зіккурати — семиповерхові ступінчасті вежі на чотирикутній основі. Жерці ділилися на розряди (бару - віщуни, заммару - співаки, пашиту - помазані, ашипу - заклиначі); просте слово для жерця - шангу або ніссакку. Під час богослужінь практикувалися як жертвопринесення та кадіння, так і піснеспіви з використанням арф, флейт та кімвалів. Цар також мав жрецькі функції.

Геродот описує у Вавилоні практику храмової проституції (ієродулія), пов'язана з богинею Іштар.

Важливим святом вавилонської релігії був Новий рік Акіту з елементами карнавалу, який відзначався навесні (Нісан) та присвячувався Мардуку.

Вплив[ред. | ред. код]

Після захоплення Вавилону іранцями, вавилонська релігія втрачає своє значення. Окремі її елементи зберігаються в Біблії: ім'я Елохім, створення з глини першої людини Адапа богом Еа, міф про потоп і порятунок людини Утнапішті в ковчезі, херувими.

Існує концепція панвавилонізму (Вінклер), згідно з якою авраамічні світові релігії мають вавилонське походження[6].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Суккот-Беноф. Архів оригіналу за 30 грудня 2022. Процитовано 30 грудня 2022.
  2. Берос. Вавилонская история [Архівовано 2023-09-03 у Wayback Machine.]
  3. а б Вавилонская религия и культура. Архів оригіналу за 8 вересня 2016. Процитовано 26 грудня 2022.
  4. Душенко К.В. Символика голубя мира От Античности до Нового Времени [Архівовано 2022-12-29 у Wayback Machine.] // Вестник культурологии, 2022
  5. Белявский В.А. Вавилон легендарный и Вавилон исторический. Гл.7. Архів оригіналу за 29 грудня 2022. Процитовано 29 грудня 2022.
  6. Попова А.А. Панвавилонизм в российской исторической науке первой трети XX века: от критики к эксплуатации // Ученые записки Казанского университета. Серия Гуманитарные науки. Т.162. 2020. Архів оригіналу за 29 грудня 2022. Процитовано 29 грудня 2022.

Література[ред. | ред. код]

  • Тураєв Б.А. 'Історія Стародавнього Сходу. Том 1 'за редакцією Струве В.В. та Снєгірьова І.Л. – Ленінград: Соціально-економічне, 1935 – с.340.
  • Dhorme Е. Les religions de Babylonie et d'Assyrie. Paris, 1945

Посилання[ред. | ред. код]