Герб Херсона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Херсона
Деталі
Носій Херсон
Затверджений 2005
Щит Французький щит

Герб Херсо́на — офіційний геральдичний символ Херсона.

Історія[ред. | ред. код]

Російський період[ред. | ред. код]

Герб російського періоду затверджений 3 жовтня 1803 р. В золотому полі зображений чорний двоголовий коронований орел, що тримає в правій лапі лаврову гілку, а в лівій полум'я; на грудях орла, в лазуровому щитку, означений золотий хрест з чотирма у горішній частині променями, а внизу маленьким перекладом.

Радянський період[ред. | ред. код]

Герб радянського періоду затверджений у 1978 р. В червоному полі половина якоря і шестерні, що становлять собою лазурове коло, супроводжуване в середині срібним вітрильником, а вгорі українським орнаментом.

Сучасний герб[ред. | ред. код]

На початку жовтня 1995 р. міська рада затвердила сучасний герб: у французькому щиті в лазуровому полі золоті фортечні ворота, супроводжувані знизу двома, покладеними в андріївський хрест, якорями.

У 2005 р. було прийнято рішення про затвердження нового варіанту міського герба. Згідно з офіційним описанням, герб складається з таких елементів.

На лазуровому тлі, у формі геральдичного французького щита, у верхній половині розміщена брама Херсонської фортеці. Брама жовто-золотистого кольору символізує гостинність міста, яке завжди відкрите для друзів, а в давнічаси служило в'їздом до фортеці. Цей символ притаманний тільки місту Херсону і подібного немає.

Нижче під брамою розташовані направлені лапами вниз перехрещені якорі золотистого кольору — торговий та військовий. Наше місто було колискою Чорноморського флоту та провідним у кораблебудуванні. Нижню частину щита обрамлено зліва дубовою, а справа — лавровою гілками золотисто-зелено-коричневого кольору — символами міцності і слави міста. Посередині гілок на вензельній розетці написано рік заснування нашого міста — 1778. Герб обрамлено картушем та увінчано баштовою короною з трьох зубців золотистого кольору, яка означає, що місто Херсон є обласним центром.

Порядок розміщення та використання[ред. | ред. код]

герб на звороті квитка на проїзд у міському тролейбусі

Зображення герба міста Херсона розміщується:

* на офіційних будинках органів представницької та виконавчої влади, підпорядкованих їм органів та установ;
* у залах, де проводяться засідання міської ради, його виконавчого органу, в приміщеннях урочистої реєстрації народження та шлюбу;

на печатках та бланках міського голови, штампах та бланках органів представницької влади міста, які використовуються для скріплення пам'ятних адресів, урочистих актів, договорів з містами-побратимами тощо;

* на офіційних виданнях органів представницької та виконавчої влади міста;
* на покажчиках меж міста на в'їздах;
  • на транспортних засобах міліції, яка утримується за рахунок коштів місцевого бюджету, а також на муніципальному транспорті.

Рішенням міської ради можуть передбачатися інші випадки застосування герба міста Херсона.

Використання герба міста Херсона у випадках, які не є обов'язковими, здійснюється за умови отримання дозволу, що видається управлінням культури виконкому міської ради. Дозвіл видається терміном на один рік. Після закінчення терміну його дії, необхідно отримати дозвіл на наступний період.

Посилання[ред. | ред. код]