Герб Севастополя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Офіційний герб Севастополя
Радянський герб від 12 лютого 1969 року
Герб за стандартом УГТ[1]
Деталі
Носій Севастополь
Затверджений 21 квітня 2000 року
Щит Французький щит

Герб Севасто́поля — офіційний символ міста Севастополя, затверджений рішенням Севастопольської міськради № 518 від 21 квітня 2000 року. Крім того, місто має свій історичний герб. Проте після перезатвердження копії радянського герба у місті використовуються обидва символи.

Офіційний герб[ред. | ред. код]

Герб — це французький геральдичний щит скошений з правого верхнього кута. Відношення ширини до висоти — 8:9. В першій срібній частині — «Золота Зірка» міста-героя, в другій синій — срібний силует пам'ятника загиблим кораблям. Поверх обох частин покладена золота лаврова гілка, що символізує славу захисників міста.

Сучасний герб багато в чому нагадує радянський герб Севастополя, затверджений 12 лютого 1969 року, автори: Сергій Шахунов і Надія Крилова.

Помилки геральдики[ред. | ред. код]

Золота Зірка поміщена в срібному полі, що не допускають правила геральдики. Крім того, нагороди в геральдиці заведено поміщати за межі геральдичного щита, в прикрасі, як це зробили Керч, Одеса, Москва та інші міста-герої. Щит французький, що ніби підкреслює російськість міста, хоча традиційно українська геральдика використовує іспанський щит.

Історичний герб[ред. | ред. код]

Історичний герб Севастополя
Деталі
Носій Севастополь
Затверджений 21 липня 1893 року
12 липня 1994 року
Корона корона градоначальництва
Щит французький

Герб російського монархічного періоду був затверджений 21 липня 1893 року. В червоному полі — срібний грифон, з червоними очима та язиком. У вільній частині — герб Таврійської губернії. Щит увінчаний стародавньою Царською короною, на якій стоїть Імператорський орел. За щитом два схрещених золотих якоря, а з боків щита два червоних прапора, з'єднані стрічкою ордена Святого Великомученика Побідоносця Георгія. На правому прапорі золотий вензель спочилого з Богом Государя Імператора Миколи I, а на лівому такий самий вензель спочилого з Богом Государя Імператора Олександра II; обидва вензелі прикрашені Імператорською короною і ланцюгом ордена Святого Апостола Андрія Первозванного.

12 липня 1994 року рішенням N 7 Севастопольської міської ради затверджений як сучасний герб і проіснував таким до 2000 року, коли міськрада, що на 75 % складалась із комуністів, повернула місту радянську символіку.

Значення символів[ред. | ред. код]

Герб розповідає про силу і безстрашність людей, що побудували в Криму грізну фортецю, що двічі прославилася доблесною обороною.

  • Грифон, як один з символів античного Херсонеса, на місці якого зведений Севастополь, з якнайдавніших часів вважається символом оберега і в цій якості символізує місто, одне з головних завдань якого — охороняти рубежі країни;
  • Герб Таврійській губернії у вільній частині зображає відповідно до реформи 1857 року територіальну приналежність міста. Семантика герба Таврійської губернії розповідає про доленосну подію в історії Київської Русі — хрещення в Херсонесі Великого Князя Володимира Святославовича наступного за цим навертанням Русі до християнства, що прийшло з Візантії;
  • Щит увінчаний короною градоначальництва, вказує на особливий статус міста, а двоглавий орел над нею символізує місто-фортецю;
  • Два червоні прапори із золотою бахромою, вензелями імператорів і георгіївська стрічка символізують славу захисників міста-фортеці, що особливо відзначилося при обороні;
  • Два золоті якорі символізують місто-порт.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  1. Методичні рекомендації з питань геральдики і прапорництва областей, районів, районів у містах та територіальних громад міст, селищ і сіл (територіальні та муніципальні символи)