Жорж Скригін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жорж Скригін
серб. Жорж Скригин
Ім'я при народженні рос. Георгий Владимирович Скрыгин
Народився 4 серпня 1910(1910-08-04)
Одеса, Херсонська губернія, Російська імперія
Помер 31 жовтня 1997(1997-10-31) (87 років)
Белград, Сербія
Поховання Новий цвинтар
Країна  Югославія
 Російська імперія
 СРЮ
 Королівство Сербів, Хорватів і Словенців
 Королівство Югославія
Діяльність кінорежисер, фотограф, сценарист
Відомий завдяки Партизанський пам'ятний знак 1941 року
Знання мов російська і сербохорватська
Роки активності 1930-ті1997
Magnum opus Козарчанка і Q61128049?
У шлюбі з Olga Skrigind
IMDb ID 0804858

Жорж Скригін (серб. Жорж Скригин; при народженні Георгій Володимирович Скригін (рос. Георгий Владимирович Скрыгин); 4 серпня 1910 (за іншими даними, 4 липня 1910),[1] Одеса — 31 жовтня 1997, Белград) — сербський фотограф, кінооператор, режисер і сценарист. Син російського військового офіцера, який під час Громадянської війни в Росії був евакуйований з Одеси, а 1920 року сім'я осіла в Королівстві Сербів, Хорватів і Словенців.

Фото «Козарчанка», зроблене Жоржем Скригіним. На знімку — югославська партизанка Міля Тороман

Майстер художньої фотографії, був відзначений багатьма престижними югославськими й міжнародними нагородами. Після початку Другої світової війни перейшов до партизанів, брав участь у створенні та роботі Театру народного визволення при Верховному штабі НВАЮ. У ці роки створив серію робіт, що відобразили різні сторони війни. Найбільшу популярність здобула його фотографія «Козарчанка», яка в повоєнній Югославії набула великої популярності. Після війни працював у театрі, а також у кінематографі оператором, режисером і сценаристом, взявши участь у постановці 11 документальних і 8 художніх фільмів.

Біографія[ред. | ред. код]

Георгій Скригін народився 4 серпня 1910 року в Одесі, Російська імперія. Походив із дворянської сім'ї, син військового офіцера — капітана Володимира Олександровича Скригіна, учасника російсько-японської та Першої світової війни. 1919 року емігрував під час евакуації батька з Одеси до болгарської Варни, а наступного року сім'я осіла в Королівстві Сербів, Хорватів і Словенців. Освіту здобув у Кримському кадетському корпусі в місті Бела-Црква (Воєводина) і в Російській гімназії в Загребі. Підробляв, танцюючи в місцевому театрі оперети. Закінчив студію балерини Маргарити Фроман. Починаючи з 1930 року, танцював на сцені Хорватського національного театру. На початку 1930-х років захопився фотографією, став членом фотоклубу «Загреб» і зблизився з його членами, які згодом склали «Загребську школу фотографії». Досяг значних успіхів у художній фотографії, ставши відомим майстром психологічного портрета. У цей період здобули популярність його портрети та роботи, що фіксують життя загребських театрально-артистичних кіл. У 1937 році здобув звання чемпіона Югославії з художньої фотографії. У 1930-ті роки брав участь у численних югославських і міжнародних виставках, його світлини публікувалися в престижних югославських і закордонних журналах («Rundschau», «American», «Life», «Time»).[2] Його портрети та пейзажі здобули міжнародне визнання, про що свідчить отриманий ним перший приз на фотовиставці в Буенос-Айресі 1939 року.[3]

Після початку Другої світової війни та подальшої окупації Югославії нацистською Німеччиною, відокремлення пронацистської Хорватії та початку народно-визвольної війни перейшов до партизанів.[2] Відвідував різні військові курси, брав участь у кількох маневрах Першої школи офіцерів.[3] У 1942 році брав активну участь у створенні та діяльності Театру народного визволення при Верховному штабі НВАЮ на чолі з Йосипом Брозом Тіто, пройшовши з партизанами всю війну.[2] Організована ним танцювальна трупа виступала на визволених територіях. Скригін поставив кілька символічних танців на основі російських народних мелодій про життя в СРСР у передвоєнний час, під час війни й після. За його словами, «цей номер, на додаток до величезних успіхів попереднього („Російські танці“), показували понад 2000 разів, і його виконували скрізь, де це було можливо».[3] Зроблені ним фотографії воєнних років є історичними документами боротьби югославських народів і народно-визвольної армії за визволення, багато хто з них посіли гідне місце в його книжці «Війна і сцена» (1968).[4] До цього видання увійшла його найвідоміша фотографія, яку в книзі було названо «Козарчанка» («Жінка з Козари»), на якій зображено санітарку 11-ї Країнської бригади Мілю Тороман, яка представлена на знімку в образі дівчини-партизанки. Ця робота Скригіна набула великої популярності в Югославії та широко використовувалася там як символ: зображення було включено до підручників з історії, його тиражували у військових книжках, поширювали на плакатах тощо. Широку популярність здобули також фотопортрет Тіто і зроблена в Козарі 1943 року фотографія «Мати Кнежополька», на якій зображено жінку з двома дітьми, що змушена тікати після спалення сіл під час VI наступу. Цей трагічний документ воєнних років перебуває в музеї історії Югославії, у Музеї Голокосту в Освенцимі.[3]

Військовий фотоархів Скригіна і роботи іншого російського емігранта Михайла Іваннікова розцінюються як унікальне свідоцтво тягот воєнних років: «Створені в роки Другої світової війни та нерідко використовувані як історичне джерело, вони — вражаюче свідоцтво жахів війни та повсякденного цивільного життя в ці роки». На думку сербського дослідника Дж. Боровняка, роботи Іваннікова і Скригіна стали неоціненною частиною сербської культури, а за якістю та обсягом військових фотографій, зібрання Скригіна можна порівняти зі спадщиною російського фотографа Самсона Чернова (1887—1929), що закарбував епоху Першої світової війни. За словами Боровняка: «Фотографії Скригіна склали чудову колекцію, що свідчить про повсякденне воєнне життя, поранених і біженців; це сцени боротьби та палких сіл і водночас — військових оглядів і бойових дій».[3]

Після закінчення війни жив у Загребі, де продовжив працювати в Хорватському народному театрі, також працював у белградському Національному театрі. Долучився до кінематографа, де став працювати оператором, режисером і сценаристом, взявши участь у постановці 11 документальних і 8 художніх фільмів.[5] Співпрацював у створенні радянського фільму «В горах Югославії» Абрама Ромма (1946). Був оператором першого югославського повоєнного фільму «Славіца», поставленого режисером В'єкославом Афричем.[2][6][7] За свій творчий внесок у сербську культуру був нагороджений багатьма медалями, зокрема оголошений першим у Сербії володарем титулу «Майстер фотографії».[3]

Помер 31 жовтня 1997 року в Белграді, похований на алеї заслужених громадян на Новому цвинтарі в столиці Сербії.[8] Особистий архів художника зберігається в Музеї кінотеки в Белграді.[2] Військові фотографії Скригіна зберігаються в Музеї історії Югославії, а також менш представницькі в Музеї Другої сесії АВНОЮ (Антифашистське віче народного визволення Югославії) в Яйці (Боснія і Герцеговина).[3]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Rat i pozornica. — Beograd: Turisticka stampa Beograd, 1968. — 277 с.
  • Моje фотографиje // Руси без Русиje — Српски Руси. — Београд-Беочин, 1994.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Žorž Skrigin (чес.). ČSFD. Архів оригіналу за 30 червня 2016. Процитовано 20 березня 2020.
  2. а б в г д Арсеньев А. Б. Скрыгин Георгий (Жорж) Владимирович (рос.). Искусство и архитектура русского зарубежья. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 20 березня 2020.
  3. а б в г д е ж Боровняк, Дж. Русская интеллигенция в Белграде и борьба против немецкой оккупации Югославии // Российская эмиграция в борьбе с фашизмом. — М.: Дом русского зарубежья имени Александра Солженицына, 2015. — С. 305—327. — ISBN 978-5-85887-459-1.
  4. Скригин, Жорж. Rat i pozornica. — Turisticka stampa Beograd. — Beograd, 1968. — С. 277.
  5. Живанович М. Захоронения и памятники русским эмигрантам — членам Сопротивления в Югославии. // Военно-исторический журнал. — 2020. — № 10. — С. 78.
  6. Василевич, Марко. В этот день в истории Сербии, 30 октября (рос.). Senica. Архів оригіналу за 25 червня 2017. Процитовано 20 березня 2020.
  7. Выставка «Русская эмиграция в контексте развития хорватской науки и культуры» (рос.). Adriatic News. Архів оригіналу за 16 вересня 2018. Процитовано 20 березня 2020.
  8. Сликари радили као физички радници (серб.). Novosti. Архів оригіналу за 20 березня 2020. Процитовано 20 березня 2020.

Література[ред. | ред. код]

  • Арсеньев А. Б. Русские в кинематографии Югославии // Ежегодник Дома русского зарубежья имени Александра Солженицына, 2013 / Н. Ф. Гриценко. — М.: Дом русского зарубежья им. Александра Солженицына, 2014. — С. 490—540. — 736 с. — ISBN 978-5-98854-048-9.
  • Боровняк, Дж. Русская интеллигенция в Белграде и борьба против немецкой оккупации Югославии // Российская эмиграция в борьбе с фашизмом / Сост. К. К. Семёнов, М. Ю. Сорокина. — М.: Дом русского зарубежья имени Александра Солженицына, 2015. — С. 305—327. — 664 с. — ISBN 978-5-85887-459-1.

Посилання[ред. | ред. код]