Земна твердь-1 (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Земна твердь-1»
Terra Firma-1
Сезон № 3
Серія № 38-9
Перший показ 10 грудня 2020
Сценарій Омар Мадга
Режисер(и) Алан Макелрой
Хронологія
Попередня Наступна
Святилище Земна твердь-2

Про епізод[ред. | ред. код]

Земна твердь-1 (Terra Firma-1) — тридцять восьмий епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та дев'ятий в третьому сезоні. Епізод був написаний Омаром Мадга, а режисував Алан Макелрой. Перший показ відбувся 10 грудня 2020 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

Калбер звертається за консультацією щодо стану імператорки до Ковіча. Ковіч, загадковий оперативник Зоряного флоту, народжений у 3100-х роках, пояснює Калберу — через те, що Філіппа подорожувала часом і вимірами, її молекули стали занадто нестійкими і будуть розпадатися. А основний і дзеркальний Всесвіти увесь цей час розходилися. Калбер дізнається від комп'ютера корабля «Зора», що Джорджі має шанс вижити, якщо вона зійде на поверхню безлюдної планети Деніс-V, щоб знайти ліки — 5 % шансів на виживання. Тим часом імператорка страждає від втрати концентрації на предметах основного Всесвіту. Тіллі пропонує їй приватну допомогу — а отримує купу погроз і образ. Сару відмовляє в переміщенні до планети — отримано інформацію про підготовку військових навчань Смарагдового ланцюга. Сама планета знаходиться десь аж поблизу Гама-квадранта. Адмірал Венс надає дозвіл «Дискавері» перемістити Джорджі на планету — під обціянку Майкл — відпустити імператорку, коли прийде її час. Адмірал пояснює Сару — якщо не допомогти зараз Джорджі, екіпаж «Дискавері» ніколи більше не ставитиметься з повагою до Сару чи Федерації — та й капітан більше не зможе себе поважати.

Імператорка відкидає допомогу Майкл і починає на неї жорстко нападати. Бернем відмовляється битися і змушує імператорку езоповою мовою сказати слова згоди.

«Дискавері» здійснює стрибок до Деніса-V. Попрощатися і промовити слова подяки імператорці приходить і Сару. Тіллі душить в обіймах Джорджі — чим її сильно дивує. Майкл та імператорка десантуються на планету.

Пол Стамец та Адіра зуміли розшифрувати сигнал із туманності — вони викликають Сару. До капітана підходить Букер й пропонує допомогу — в тому числі і з так званими навчаннями Смарагдового ланцюга. Тим часом на планеті Майкл та імператорка бачать проєкцію чоловіка — він сидить на лаві і чмтає газету. В газеті пишеться про страшну і болісну смерть Джорджі. Незнайомець представляється Карлом і вказує на двері — через які може пройти імператорка. На портативному комп'ютері Майкл дверей взагалі не спостерігається — тим часом Джорджі знову починає дефрагментуватися. Карл показує завтрашню газету із повідомленням про смерть Джорджі.

Стамец і Адіра показують повідомлення — йому більше 100 років — Сару; це сигнал лиха від келпійського корабля. Повідомленя було записане за кілька років до спалу — келпійці досліджували родовища дилітію у туманності Веррубіан. І корабель досі передає сигнал лиха — Сару хоче дослідити келпійське пристанище.

Карл переконує її перетнути, і Джорджі опиняється у Дзеркальному Всесвіті на борту «Дискавері» в часі до того, як вона відвідала основний Всесвіт.

Після поновлення на посаді імператора Теранської імперії, Джорджі виявляє, що час, який вона провела в основному Всесвіті, змінив її. Імператорка розмовляє із Вбиллі про заколот проти неї Габріеля Лорки. Майкл Бернем зраджує її, але Джорджі вирішує пощадити її життя і змінити перебіг подій. Імператорка бесідує із дзеркальною Майкл — та оповідає як осліпила і відрізала руки скульпторам, щоб їхні роботи стали набагато дорожчими. Джорджі напряму питає у Майкл про Лорку і її стосунки з Лоркою — Бернем переводить перебіг подій на незграбного раба-келпійця. Несподівано імператорка наказує пощадити келпійця — мотивуючи тим, що вона його мучитиме набагато довше чим просто вбити. Імператорка дозволяє рабу-келпійцю розмовляти і в ході розмови питає — чому її дочка зрадила? І наказує після відповідей келпійцю шпигувати для імператорки.

Під час презентації нового флагмана імперського флоту «Харона» Джорджі вбиває Стамеца — який готувався увіткнути ніж в неї. Чим перебиває плани заколотників. Майкл приймає рішення першою прославити імператорку.

Вбиллі на чолі особистої охорони імператорки арештовує Майкл. Майкл визнає що з Лоркою зрадила імператорку і чекає на смерть. Однак Джорджі зупиняє свого меча на шиї Майкл. Джорджі рятує Бернем під виглядом того, що наказує підлеглим помістити її в агонізатор.

Я не помру сьогодні

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 6.3 бала підтримки з можливих 10 при 2528 голосах користувачів.

Оглядач Скотт Колура для «IGN» писав так: «Здається цілком зрозумілим, що все це відбувається у голові Джорджі або якимось іншим способом метареальності (тут помирає Дзеркальний Стамец, що не має бути можливим — тому що він ще має померти — так, як ми бачили у 1 сезоні). Але справжнє питання полягає в тому, як цей досвід вплине на Джорджі? Єо добре справляється з тим, щоб поглядом або порухом передати, як її характер тепер милосердніший за минулий, і як вона раптом усвідомлює жорстокість й насильство навколо неї по-іншому. Чи примирення її минулого з теперішньою буде ключем до її лікування? Ачи її викупом?»[1]

В огляді для «Den of Geek» Кейті Барт надала епізоду оцінку 3 з 5 і відзначила: «Хоча „Терра Фірма-1“ може мати свої структурні недоліки, вона також робить щось неймовірно розумне: змушує Джорджі слухати інших у Дзеркальному Всесвіті. Це створює зв'язок між імператоркою та аудиторією, і такий вид оповідного елементу може бути неймовірно потужним. Я сподіваюся, що „Terra Firma, Part 2“ не витратить його даремно.»[2]

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» зазначав так: «Повернувшись на корабель, ми бачимо людей, які не є злими версіями себе. Майкл повертається, і ми бачимо сцену, коли акторський склад розмовляє про те, наскільки велика Джорджі. Я не думаю, що вона розмовляла з половиною цих людей, не образивши їх. Це дивна, непотрібна данина (особливо з огляду на те, що вона попрощалася із тими, хто мав підстави згадати її в останньому епізоді), який мав би більше сенсу у тривалішій серії. Але, мабуть, серіал ніколи не пройде повз можливості вшанування перемоги, виправдання чи чогось подібного. Єо — чудова акторка, Джорджі надала їй можливість помандрувати деякий час і за це заплатити; успіху, удачі, і сподіваюся, що їй сподобалося. Тепер давайте трохи втішимося, усвідомлюючи, що, нарешті, ми могли б побачити»[3]

Скотт Сноуден в огляді для «Space.com» відзначив епізод 6.5 балами з 10 і зазначив так: «Завжди приємно бачити Дзеркальний Всесвіт у „Зоряному шляху“ — і це найкращий епізод з Джорджі в першому сезоні. Її характер — тактй — набагато краще підходить до Дзеркального Всесвіту. Просто… як ми туди потрапили з цієї особливої ​​нагоди, це трохи вібруючий і хиткий інший часопростір».[4]

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сонеква Мартін-Грін Майкл Бернем Майкл Бернем
Даг Джонс Сару Сару
Ентоні Репп Пол Стамец Пол Стамец
Мері Вайзман Сільвія Тіллі Сільвія Тіллі
Девід Аджала Клівленд Букер Клівленд Букер
Вілсон Круз Гаг Калбер Гаг Калбер
Мішель Єо Філіппа Джорджі Філіппа Джорджі
Одед Фер адмірал адмірал Чарльз Венс
Блу дель Барріо Адіра Адіра
Ганна Чізман Ейріам Ейріам
Девід Кроненберг Ковіч Ковіч
Пол Гілфойл Карл Карл
Рекха Шарма командер Лендрі командер Лендрі
Емілі Коутс Кейла Делмер Кейла Делмер
Патрік Квок-Чун Ріс Ріс
Ойїн Оладейо Джоан Овосекун Джоан Овосекун
Ронні Роу Брюс лейтенант Брюс
Сара Мітіч лейтенантка Нільсон

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star Trek: Discovery Review — 'Terra Firma, Part 1'. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 4 вересня 2021.
  2. Star Trek: Discovery Season 3 Episode 9 Review: Terra Firma, Part 1. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 4 вересня 2021.
  3. Georgiou tries to mend her ways on a too-long Discovery. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 4 вересня 2021.
  4. 'Star Trek: Discovery' revisits the Mirror Universe in 'Terra Firma, Part 1'. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 4 вересня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]