Жаклін Кеннеді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кеннеді Жаклін)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жаклін Кеннеді
Jacqueline Kennedy
англ. Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis
Жаклін Кеннеді Jacqueline Kennedy
Жаклін Кеннеді
Jacqueline Kennedy
Перша леді США
20.01.1961 — 22.11.1963
Попередник Меймі Ейзенхауер
Наступник Клаудія Альта Джонсон
Народилася 28 липня 1929(1929-07-28)
Саутгемптон, штат Нью-Йорк, США
Померла 19 травня 1994(1994-05-19) (64 роки)
Нью-Йорк, США
Похована Арлінгтонський національний цвинтар[1]
Відома як журналістка, літературна редакторка, світська особа, письменниця, модель
Місце роботи Коледж Сміт
Громадянство США США
Національність американка
Alma mater Коледж Вассара, Паризький університет, Університет Джорджа Вашингтона, Коледж Сміт, Miss Porter's Schoold і Джорджтаунський університет
Політична партія Демократична партія США
Батько John Vernou Bouvier IIId[2]
Мати Janet Lee Bouvierd[2]
У шлюбі з Джон Кеннеді Аристотель Онассіс
Діти Arabella Kennedyd[3], Керолайн Кеннеді[3][2], Джон Фіцджеральд Кеннеді-молодший[3][2] і Patrick Bouvier Kennedyd[3][2]
Релігія католицька церква
Нагороди
Підпис

Жаклін Бувьє (фр. Jacqueline Bouvier), після першого шлюбу Кеннеді (англ. Kennedy), після наступного Онассіс (англ. Onassis) (нар. 28 липня 1929 — 19 травня 1994), широко знана як Джекі (англ. Jackie) — перша леді США з 1961 до 1963 року. Дружина 35-го президента США Джона Кеннеді. Одна з найпопулярніших жінок свого часу, законодавиця моди і краси в Америці й Європі, героїня світської хроніки. Працювала редакторкою у декількох видавництвах.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство, юність[ред. | ред. код]

Жаклін Бувьє в 6 років

Жаклін Бувьє народилась 28 липня 1929 року в престижному передмісті Нью-Йорку Саутгемптоні в сім'ї брокера Джона Бувьє III[en] і Джанет Нортон Лі[en][4]. Сім'я матері мала ірландське походження[5], а батька — французьке і англійське[6]. 1933 року народилась її сестра Керолайн Лі[7] . Батьки Жаклін розлучилися 1940 року[8], і її мати в 1942 році вийшла заміж за мільйонера спадкоємця Standard Oil Гью Очінклосса[en][9]. Від цього шлюбу народилося дві дитини: Джанет і Джеймс Очінклосс. В юному віці вона стала неперевершеною наїздницею і верхова їзда залишатиметься її пристрастю протягом усього життя. Будучи дитиною, вона також полюбила малювання, читання і лакрос.

Шлюб із Джоном Кеннеді[ред. | ред. код]

1952 року Джон Кеннеді познайомився зі своєю майбутньою дружиною Жаклін Бувьє[10]. Вона вразила його своєю інтелігентністю і дивовижною красою, виділялася на тлі інших жінок. 12 вересня 1953 року відбулося одруження сенатора Кеннеді і Жаклін Бувьє[11]. Мали чотирьох дітей, з яких вижили тільки двоє: Кароліна (р. н. 1957) і Джон-молодший (19601999, загинув в авіакатастрофі)[12].

22 листопада 1963 року в місті Далласі (штат Техас) чоловіка Жаклін Джона Кеннеді, тридцять п'ятого президента США, що їхав разом із Жаклін в президентському автомобілі кортежу, смертельно поранено пострілом з рушниці[13].

Стосунки з Робертом Ф. Кеннеді[ред. | ред. код]

Після вбивства чоловіка Жаклін Кеннеді багато в чому покладалася на свого швагра Роберта Ф. Кеннеді ; вона зауважила, що він «найменше схожий на свого батька» з братів Кеннеді.  Він був джерелом підтримки після того, як вона пережила викидень на початку шлюбу; це він, а не її чоловік, залишився з нею в лікарні.  Після вбивства Роберт став сурогатним батьком для її дітей, доки його власна велика сім'я та обов'язки генерального прокурора не вимагали від нього уваги.  Він приписував їй заслугу в тому, що вона переконала його залишитися в політиці, і вона підтримала його балотування в 1964 році на посаду сенатора США від Нью-Йорка.

Наступ Тет у В'єтнамі в січні 1968 року призвів до падіння результатів опитування президента Джонсона, і радники Роберта Кеннеді закликали його взяти участь у майбутніх президентських перегонах. Коли Арт Бухвальд запитав його, чи має він намір балотуватися, Роберт відповів: «Це залежить від того, що Джекі хоче, щоб я зробив».  Приблизно в цей час вона зустрілася з ним і закликала його втекти після того, як раніше порадила йому не слідувати за Джеком, а «бути собою». Особисто вона хвилювалася за його безпеку; вона вважала, що Боббі більше не люблять, ніж її чоловіка, і що в Сполучених Штатах «так багато ненависті».  Вона повірила йому про свої почуття, але, за її власними словами, він був «фаталістом» Як вона. Незважаючи на свої занепокоєння, Жаклін Кеннеді агітувала за свого зятя та підтримувала його  , а в один момент навіть виявила відвертий оптимізм, що завдяки його перемозі члени родини Кеннеді знову займуть Білий дім.

Одразу після півночі за тихоокеанським літнім часом 5 червня 1968 року розлючений палестинський стрілець на ім'я Сірхан Сірхан смертельно поранив Роберта Кеннеді через кілька хвилин після того, як він і натовп його прихильників святкували його перемогу на праймеріз у Каліфорнії від Демократичної партії[14].  Жаклін Кеннеді поспішила до Лос-Анджелеса , щоб приєднатися до його дружини Етель, її зятя Теда та інших членів родини Кеннеді біля його лікарняного ліжка. Роберт Кеннеді так і не прийшов до тями і помер наступного дня. Йому було 42 роки.

Шлюб із Аристотелем Онассісом[ред. | ред. код]

Як повідомляється, після смерті Роберта Кеннеді в 1968 році Кеннеді зазнала рецидиву депресії, від якої вона страждала в дні після вбивства свого чоловіка майже п'ять років тому.

З 1968 року стала дружиною грецького мільярдера Аристотеля Онассіса (до його смерті в 1975)[15].

За фотографію голої Жаклін Онассіс знаменитий папарацці Рон Галелла (англ. Ron Galella) отримав 1 200 000 $. У 1970 році під видом садівника-мексиканця, начепивши сомбреро і вуса і заховавши камеру в тачку з дерном, Галелла пробрався на острів, що ретельно охоронявся, — приватну власність Онассіса і зробив знімок Жаклін топлес.

У тому ж році фотографії голої Жаклін Кенеді Онассіс були опубліковані в порнографічному американському журналі «Hustler», що принесло йому справжній успіх.

Хвороба, смерть та похорон[ред. | ред. код]

У листопаді 1993 року Онассіс була скинута з коня під час полювання на лисиць у Міддлбурзі, штат Вірджинія, і була доставлена ​​до лікарні для обстеження. У її паху виявили опухлий лімфатичний вузол, який лікар спочатку діагностував як інфекцію.  Падіння з коня призвело до погіршення її здоров'я протягом наступних шести місяців. [16]

У грудні у Онассіс з’явилися нові симптоми, зокрема біль у животі та збільшення лімфовузлів на шиї, а також у неї діагностували неходжкінську лімфому, рак крові. [17] Вона почала хіміотерапію в січні 1994 року і публічно оголосила діагноз, заявивши, що початковий прогноз був добрим.

Вона продовжувала працювати в Doubleday, але в березні рак поширився на її спинний і головний мозок, а в травні — на печінку і був визнаний термінальним.  18 травня 1994 р. Онассіс здійснила останню поїздку додому з нью-йоркської лікарні – Корнельського медичного центру  Наступної ночі о 22:15 вона померла уві сні у своїй квартирі на Манхеттені. у віці 64 років, з дітьми поруч.

Вранці її син, Джон Ф. Кеннеді-молодший, оголосив пресі про смерть своєї матері, заявивши, що вона була «оточена своїми друзями та сім’єю, своїми книгами, людьми та тим, що вона любила». Він додав, що «вона зробила це по-своєму і на своїх власних умовах, і нам усім через це пощастило». [18]

23 травня 1994 року її похоронну месу відслужили за кілька кварталів від її квартири в церкві Св. Ігнатія Лойоли — католицькій парафії, де вона була охрещена в 1929 році і була конфірмована підлітком — і попросили не знімати камери. події, для конфіденційності.  Її поховали на Арлінгтонському національному кладовищі в Арлінгтоні, штат Вірджинія, разом із президентом Кеннеді, їхнім сином Патріком і мертвонародженою дочкою Арабеллою.  Президент Білл Клінтон виголосив надгробне слово на її могилі.

Вона залишила маєток, який оцінили в 43,7 мільйона доларів.[19]

Фільми[ред. | ред. код]

Художні[ред. | ред. код]

Документальні[ред. | ред. код]

  • «Жаклін Кеннеді. Королева стилю».
  • «Жаклін Кеннеді. Від першої особи».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://ancexplorer.army.mil/publicwmv/index.html#/arlington-national/
  2. а б в г д Kindred Britain
  3. а б в г Lundy D. R. The Peerage
  4. Pottker, p. 64
  5. Pottker, p. 7
  6. Flaherty, голова 1, розділ «Early years»
  7. Rathe, Adam (16 лютого 2019). Lee Radziwill Has Died. Yahoo!. Архів оригіналу за 16 лютого 2019. Процитовано 16 лютого 2019.
  8. Leaming (2001), p. 5; Flaherty, Ch. 1, "School Days"
  9. Tracy, p. 17
  10. McFadden, Robert D. (20 травня 1994). Death of a First Lady; Jacqueline Kennedy Onassis Dies of Cancer at 64. The New York Times. Архів оригіналу за 3 червня 2001. Процитовано 9 лютого 2017.
  11. Wedding of Jacqueline Bouvier and John F. Kennedy. jfklibrary.org. John F. Kennedy Presidential Library and Museum. Архів оригіналу за 6 лютого 2016. Процитовано 6 лютого 2016.
  12. Who are John F Kennedy's children? Caroline, John Jr, Patrick and Arabella. The Sun (en-gb) . 10 листопада 2018. Архів оригіналу за 20 серпня 2020. Процитовано 25 листопада 2020.
  13. Manchester, William (1967). Death of a President. New York City: Harper & Row. ISBN 978-0-88365-956-4.
  14. https://www.nytimes.com/1968/06/05/archives/kennedy-claims-victory-and-then-shots-ring-out.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  15. Seely, Katherine (19 липня 1999). John F. Kennedy Jr., Heir to a Formidable Dynasty. The New York Times. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 8 листопада 2009.
  16. https://www.today.com/popculture/fall-while-foxhunting-marks-beginning-end-jackie-o-2D80555947. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  17. https://www.nytimes.com/1994/05/20/us/death-of-a-first-lady-no-more-could-be-done-mrs-onassis-was-told.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  18. JFK Jr. speaks to the press outside of... (uk-UA) , процитовано 16 листопада 2022
  19. https://www.nytimes.com/1996/12/21/nyregion/mrs-onassis-s-estate-worth-less-than-estimated.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Flaherty, Tina (2004). What Jackie Taught Us: Lessons from the Remarkable Life of Jacqueline. New York City: Penguin Group. ISBN 978-1-101-49427-1..
  • Leaming, Barbara (2001). Mrs. Kennedy: The Missing History of the Kennedy Years Free Press. ISBN 978-0684862095.
  • Pottker, Jan (2002). Janet and Jackie: The Story of a Mother and Her Daughter, Jacqueline Kennedy Onassis. St. Martin's Griffin. ISBN 978-0312302818.
  • Tracy, Kathleen (2008). The Everything Jacqueline Kennedy Onassis Book: A portrait of an American icon. Adams Media. ISBN 978-1598695304.

Посилання[ред. | ред. код]