Колабораціонізм в окупованому Німеччиною Радянському Союзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нарукавні знаки деяких антирадянських колабораціоністських формувань

Велика кількість радянських громадян різних національностей співпрацювали з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. За оцінками, кількість радянських військовослужбовців, які співпрацювали з нацистською Німеччиною, становила близько 1 мільйона.

Наслідки німецького вторгнення[ред. | ред. код]

Андріївський прапор, який використовувався Російською визвольною армією та Комітетом визволення народів Росії

Масова колаборація почалася після німецького вторгнення до Радянського Союзу в 1941 році в ході операції «Барбаросса».[1] Дві основні форми масової колаборації на окупованих нацистами територіях мали військовий характер. За оцінками, від 600 000 до 1 400 000 радянських громадян (росіян і неросіян) приєдналися до військ Вермахту як добровольці (Hiwis або Hilfswillige) на початкових етапах «Барбаросси», в тому числі від 275 000 до 350 000 «мусульманських і кавказьких» добровольців[2] і призовників, до того, як СС почали застосовувати більш репресивні адміністративні методи. До 20 % німецької робочої сили в Радянській Росії складали колишні радянські громадяни, близько половини з яких були етнічними росіянами.[3] Українські колабораціоністські сили налічували приблизно 180 000 добровольців, які служили в підрозділах, розкиданих по всій Європі.[4] Другим типом масової колаборації було формування місцевих формувань безпеки (більшість з яких складали етнічні росіяни), чисельність яких налічувала сотні тисяч, а можливо, і понад 1 мільйон (250 000 добровольців тільки у Східних батальйонах). Військова колаборація, — пише Алекс Алексєєв, — відбувалася у справді безпрецедентних масштабах, що свідчить про те, що найчастіше неросійські громадяни Радянського Союзу сприймали німців спочатку як менше з двох зол у порівнянні з СРСР.

Восени 1941 року Федір фон Бок - фельдмаршал фон Бок надіслав до штабу Гітлера детальний проект організації Визвольної армії з приблизно 200 000 російських добровольців, а також формування місцевого самоврядування в Смоленській губернії. Він був повернутий у листопаді 1941 року з приміткою, що "такі думки не можуть обговорюватися з фюрером" і що "політика не є прерогативою командувачів груп армій". Звичайно, фельдмаршал Кейтель, який написав цю записку, не показав проект Гітлеру.[5]</ref>

Російський колабораціонізм[ред. | ред. код]

Парад РОА з російським триколором

Російський визвольний рух[ред. | ред. код]

РОНА та Локотська автономія[ред. | ред. код]

Прапор РОНА, Локотської республіки та Націонал-соціалістичної партії Росії

Російська визвольна народна армія (Російська визвольна національна армія, РОНА; латиною RONA), пізніше реформована в Штурмбригаду СС «РОНА» і прозвана «Бригадою Камінського» на честь її командира, бригадефюрера СС Броніслава Камінського, була колабораціоністською силою, спочатку сформованою з ополчення під керівництвом нацистів у «Локотській республіці» (Локотській автономії), невеликому маріонетковому режимі, створеному німцями, щоб перевірити, наскільки надійним буде російський маріонетковий уряд. Камінський та лідер уряду і засновник «Народно-соціалістичної партії Росії», о. Костянтин Воскобойник, вбитий партизанами у 1942 році, сформували підрозділ, який налічував 10 000-15 000 осіб. З наступом Червоної армії війська Камінського були змушені відступити до Білорусі, а потім до Польщі у 1944 році. Там РОНА була реорганізована в бригаду СС, більшість якої складали росіяни, а решта — представники інших радянських етносів, включаючи українців, білорусів та азербайджанців. У серпні 1 700 бійців бригади під командуванням майора Юрія Фролова були відправлені до Варшави для придушення повстання. Під час повстання війська РОНА прославилися своїми звірствами, вбивствами, зґвалтуваннями та крадіжками. Повідомлялося, що деякі з них залишали зону бойових дій з возами, повними краденого. Близько 400 солдатів загинули в боях, в тому числі і Фролов.

Наприкінці серпня було вбито Броніслава Камінського. Його смерть була оточена таємницею, оскільки, хоча в офіційних документах зазначено, що його вбили польські партизани, існує думка, що Камінського стратили есесівці. Причинами вважаються воєнні злочини його підрозділу та/або те, що тепер, коли Генріх Гіммлер підтримував Російську визвольну армію генерала Андрія Власова, він хотів усунути потенційного конкурента. Решта бригади була переформована у 29-ту гренадерську дивізію СС «РОНА», яка була розформована у листопаді 1944 року. Решта 3 000-4 000 її членів були відправлені до армії Власова.[6]

Український колабораціонізм[ред. | ред. код]

Присяга Української визвольної армії Адольфу Гітлеру

Політичні формування[ред. | ред. код]

Українська поліція та військові формування[ред. | ред. код]

Німецько-український парад у Станіславові, 1941 рік

Білоруський колабораціонізм[ред. | ред. код]

Генеральний округ Білорусі[ред. | ред. код]

Інші[ред. | ред. код]

Козаки[ред. | ред. код]

Східна Європа та Азія[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Подальше читання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Російський колабораціонізм
Друга світова війна
Основні поняття

Колабораціонізм у Другій світовій війні Російський визвольний рух

Ідеологія

Непримиримість Антикомунізм Пораженство

Історія

Громадянська війна в Росії Біла еміграція Колективізація в СРСР Червоний терор Сталінські репресії Друга світова війна Операція «Барбаросса» Смоленська декларація Празький маніфест Комітет визволення народів Росії «Квітневий вітер» Празьке повстання (Символіка антирадянських російських національних формувань Другої світової війни Репатріація (Видача козаків у Лієнці Операція «Кілгол»)

Персоналії

А.Власов В.Малишкін К.Воскобойник Б.Камінський П.Краснов А.Шкуро К.Кроміаді С.Буняченко Г.Звєрєв М.Шаповалов В. Мальцев Б.Штейфон А.Туркул Т.Доманов Ф.Трухін М.Меандров В.Штрик-Штрікфельдт С.Клич Ґерай В.Гіль С.Павлов В.Баєрський М. Козін

Збройні формування

РОА 29-та гренадерська дивізія СС «РОНА» (1-ша російська) Козачий Стан Окремий козачий корпус Російська допоміжна поліція ВПС КОНР 15-й козачий кавалерійський корпус СС 30-та гренадерська дивізія СС (2-га російська) 30-та гренадерська дивізія СС (1-ша білоруська) Дивізія «Руссланд» Російський корпус Гіві Бойовий союз російських націоналістів 1-ша російська національна бригада СС «Дружина» Російська національна народна армія Російський Добровольчий Полк «Варяг» Російський загін 9-ї армії вермахту Організація «Цепелін» Російські військові загони Маньчжурської імператорської армії Загін Миколи Козина Політичний Центр боротьби з більшовизмом

Колабораційні утворення

Локотська республіка Республіка Зуєва

Організації

Національно-трудовий союз Всеросійська національна партія Всеросійська фашистська організація Російська Трудова Народна Партія Російська фашистська партія Російська загально-військова спілка Народна соціалістична партія Росії Національна Організація Російської Молоді Народно-трудовий союз російських солідаристів Союз російської молоді Союз боротьби проти більшовизму Комітет визволення народів Росії


  1. Edele, Mark (2017). Stalin's Defectors: How Red Army Soldiers Became Hitler's Collaborators, 1941-1945 (англ.). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-879815-6.
  2. Altstadt, Audrey L. (1 вересня 2013). The Azerbaijani Turks: Power and Identity under Russian Rule (англ.). Hoover Press. ISBN 978-0-8179-9183-8.
  3. Operation 'Barbarossa' And Germany's Failure In The Soviet Union. Imperial War Museums (англ.). Процитовано 30 жовтня 2023.
  4. Jurado, Carlos Caballero; Lyles, Kevin (24 листопада 1983). Foreign Volunteers of the Wehrmacht 1941–45 (англ.). Bloomsbury USA. ISBN 978-0-85045-524-3.
  5. генерал-лейтенант Владислав Андерс і Антоніо Муньос. Російські добровольці в німецькому вермахті у Другій світовій війні. Feldgrau.com. Процитовано 15 липня 2014 року. Джерело: "Якщо ви хочете повернутися", Юрґен Торвальд, стор. 82-83. ASIN: B0000BOL08.
  6. Warsaw Uprising: RONA, Bronislaw Kaminski. web.archive.org. 22 липня 2011. Архів оригіналу за 22 липня 2011. Процитовано 30 жовтня 2023.