Колбяги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рунічний камінь із написом U 419, в якому згадується особисте ім'я Kylfingr

Колбяги (дав.-рус. кълбягъ, давньоскан. kylfingar, ест. kylfingid, грец. Κουλπίγγων) - народ або соціальна група XI-XII століть. Етнічна приналежність та область розселення точно не встановлені.

Етимологія

[ред. | ред. код]

На думку М. Фасмера, назва колбяги походить з давньоскан. kylfingr (від kylfa - кийок).

Давньоруські джерела

[ред. | ред. код]

Колбяги згадуються поруч із варягами у першому законодавчому зводі Русі, Руській Правді [1]. Структура слова, близька до варягів, та їх правовий статус вказують на колбягів як людей, які мають батьківщину за межами Русі.

У додатковій статті до Руської Правди «О муже кроваве» (середина XII століття) згадуються «колобяги»-язичники: «а оже боудет варягъ или колобягъ, крещения не имея, а боудеть има бои, а видокъ не боудеть, ити има роте по своеи вере, а любо на жребии, а виноватыи въ продажи, въ что и обложать»[2].

У новгородській берестяній грамоті № 222[3], що датується кінцем XII — початком XIII століття [4], деякі «колобяги» (колобѧгь) — учасники майнової суперечки перед посадником Гюргієм Іванковичем. Статус їх не зовсім зрозумілий. Слово «кобяжанін» (кобѧжанино) з новгородської берестяної грамоти № 831[5], датованої серединою XII століття, на думку А. А. Гіппіуса споріднене з назвою колбяги [6].

У Псковському літописі 1501 року згадується погост Колбежиці[7] на річці Великій. За книгами середини XVI століття відомий погост «Климецький в Колбегах», на річці Воложбі, притоці річки Сясь[8]. З цього випливає припущення, що колбяги жили на російському Півночі. За припущенням Д. А. Мачинського з «колбягами» пов'язана Приладозька курганна культура Південно-Східного Приладожжя (басейн річок Паші, Сязниги та ін), що об'єднала фінські та скандинавські елементи [9].

Скандинавські та візантійські джерела

[ред. | ред. код]
Рунічний камінь Sö 318 з особистим особистим скандинавським ім'ям Kylfingr

Кюльфінги (kylfingar) згадуються в ісландській «Сазі про Егіла Скаллагрімссона» [10], у главі про походи Торольва Квельдульвссона в Фіннмарк (область на півночі Норвегії), де вони займалися збором данини та торгівлею. У скандинавському творі XIV століття земля кюльфінгів ототожнюється з Гардарикою (Руссю): «земля кюльфінгрів, яку ми називаємо царством Гардаріка» (terra kylvingorum, quam vocamus regnum Gardorum) [11] [12] [13]. Ім'я KulfinKr кілька разів зустрічається на рунічних каменях Швеції [14].

У візантійських грамотах- хрисовулах XI століття у перерахуванні загонів найманців на військовій службі імперії поруч із варягами (варангами) вказані кулпінги (Κουλπίγγων). Хоча докладніші відомості про куплінгів у Візантії відсутні, історики вважають, що йдеться про колбягів-кюльфінгів. Припущення, що під кулпінгами розуміються печеніги, не отримало підтримки («Ковбяги», словник М. Фасмера). Візантійський імператор Костянтин Багрянородний назвав «кулпеї» одне з 8 племенських племен [15].

Історіографія

[ред. | ред. код]

Не зовсім зрозуміло, кого називали в середньовічних джерелах колбягами. В. Н. Татищев бачив у них мешканців поморського міста Колобжега [16]. А. Л. Дювернуа запропонував литовське походження слова з лит. kalbingas "балакучий"[17]. Фінський славіст І. Ю. Міккола виводить колбягів з фін. kaleva "буйний", "сміливий"[18]. Оригінальну гіпотезу про тюркську прабатьківщину колб'ягів висунув К. Нойманн [19]. Він звернув увагу на те, що у Костянтина Багрянородного фігурує одне з печенізьких племен κουλπέη. За К. Нойманном кульпеї отримали свою назву від тюркського антропоніма Külbej.

М. Ф. Владимирський-Буданов вважає, що в «Руській Правді» термінами варяги та колбяги «позначаються взагалі іноземці, яким нелегко було знайти послухи на чужій землі» [20] .

Е. О. Ридзевська не дуже впевнено ототожнює колбягів з одним із водських племен, що потрапили під вплив скандинавів[21]. Цю думку підтримав і розвинув Д. А. Мачинський. Він визначав колбягів-кюльфінгів як етносоціальну групу, що сплавилася з прийшлих скандинавів, місцевих приладозьких фінів, нащадків поліетнічної русі в Новгородських землях, і зайняту сільським господарством, промислами, збором данини, торгівлею та службою у візантійських та руських військах[22].

А. Л. Нікітін вважав, що згадка варягів і колбягів в 10-й та 11-й статтях Руської Правди першої половини XI століття, є пізньою вставкою редактора, так як у складеній пізніше в 1072 «Правді Ярославичів» колбяги і варяги не згадуються [23].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. ПСРЛ. T. III. М.-Л., 1950. С. 176.
  2. Дополнительные статьи из списков Русской Правды Архівовано квітень 27, 2014 на сайті Wayback Machine..
  3. Древнерусские берестяные грамоты. Грамота № 222. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 27 квітня 2014.
  4. Зализняк А. А. Древненовгородский диалект. М., 2004. С. 442.
  5. Древнерусские берестяные грамоты. Грамота № 831 Архівовано березень 9, 2020 на сайті Wayback Machine..
  6. Берестяные грамоты — 2019: кто украл бобров? Орки?! Архівовано березень 13, 2020 на сайті Wayback Machine., 2019.
  7. Псковская летопись. М., 1837., стр. 173
  8. Неволин К. А. «О пятинах и погостах новгородских», СПб., 1853. С. 164.
  9. Лебедев Г. С. Ладожское ярлство : «колбяги» // Эпоха викингов в Северной Европе и на Руси.
  10. Vald. Ásmudarsson. Egils saga Skallagrímssonar. Reykjavík. 1892. С. 24.
  11. Мельникова, 1986, с. 209—210
  12. Antiquités Russes d’après les monuments historiques des Islandais. Tome II. Copenhague, 1852, р. 401.
  13. См. также статью Письменные известия о карелах (X—XVI в) Архівовано листопад 9, 2007 на сайті Wayback Machine..
  14. Zilmer K. He drowned in holmr’s sea — his cargo-ship drifted to the sea-bottom only three came out alive. Tartu, 2005. С. 223.
  15. (Конст. Багр., Adm. Imp. 37).
  16. Татищев В. Н. Продолжение древней российской вивлиофики. T. I, СПб, 1786. С. 13.
  17. Дювернуа А. Л. Кого называло древнерусское законодательство колобягом // Чтения Московского общества истории и древностей Российских. Кн. 1. 1880.
  18. Mikkola J. J. Kaleva // Rocznick Slawistyczny. Kraków, T. XII, 1934. С. 230.
  19. Neumann C. Über zwei unerklärte Völkernamen in der byzantinischen Armee // Byzantinische Zeitschrift. Volume 3 (2) de Gruyter — Jan 1, 1894. С. 376.
  20. Владимирский-Буданов М. Ф. Хрестоматия по истории русского права. Вып. 1. Киев, 1885. С. 27
  21. Рыдзевская Е. А. К варяжскому вопросу // Известия АН СССР. 1934. С. 511.
  22. Мачинский Д. А., Мачинская А. Д. Северная Русь, Русский север и Старая Ладога в VIII—XI вв. // Культура Русского Севера. Л., 1988. С. 52—54.
  23. Никитин А. Л. Основания русской истории: Мифологемы и факты. М.: Аграф, 2001. С. 88

Література

[ред. | ред. код]
  • Мачинський Д. А. Колбяги «Російської правди» та приладозька курганна культура // Тихвінська збірка. - Вип. 1: Археологія Тихвінського краю. - Тихвін, 1989.
  • Циммерлінг А. В. Імена та спільноти: варяги, колб'яги та вікінги навколо Балтики // Гуманітарний полілог. Збірник статей до ювілею Олени Михайлівни Чекаліної. - М.: МАКС Прес, 2021. - С. 247-255.