Користувач:Валерія Світла/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Владислав Скворцов
Загальна інформація
Народження 29 липня 1996(1996-07-29)
с. Левенцівка,Новомосковський район, Дніпропетровська область, Україна
Смерть 20 квітня 2022(2022-04-20) (25 років)
неподалік с. Нова Дмитрівка, Ізюмський район, Харківська область, Україна
(загибель у бою)
Поховання Краснопільський цвинтар
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma Mater Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Ступінь магістр
Псевдо Скворець
Військова служба
Роки служби 2019-2022
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ механізовані війська
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Владислав Юрійович Скворцов (нар. 20 липня 1996(19960720), с. Левенцівка, Новомосковського району, Дніпропетровської області, Україна — пом. 20 квітня 2022, неподалік с. Нова Дмитрівка, Ізюмський район, Харківська область, Україна) — український військовий-доброволець, старший лейтенант, командир роти 93 ОМБр, громадський діяч, політолог. Учасник АТО, ООС. Відомий особистим вкладом у національно-патріотичне виховання молоді Дніпропетровщини та як учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Скворцов Владислав Юрійович, народився 29 липня 1996 року в с.Левенцівка, Новомосковського району, Дніпропетровської області. Через рік сім'я Владислава переїхала в м.Дніпропетровськ (нині місто Дніпро).

Освіта[ред. | ред. код]

У 2002 році вступив до першого класу Спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи № 9 з поглибленим вивченням англійської мови. Після закінчення 11 класів, отримавши повну середню освіту, у 2013 році вступив на перший курс факультету - суспільних наук та міжнародних відносин Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. У 2017 році Владислав закінчив ДНУ ім. О.Гончара і отримав базову вищу освіту за напрямком підготовки Політологія, здобувши кваліфікацію Бакалавр. У 2019 році вже отримал ступінь Магістра у тому ж самому навчальному закладі.

Крім цивільної освіти, у 2017 році Владислав закінчив військову кафедру Дніпропетровського вищого навчального закладу «Національний гірничий університет» (нині Дніпровська політехніка), за спеціальністю - «Бойове застосування механізованих з'єднань військових частин та підрозділів». Прийняв військову присягу 29.07.2017 року на кафедрі військової підготовки Харківського політехнічного інституту.

Військовий досвід[ред. | ред. код]

В 2014 році, коли ще був неповнолітнім, прийшов у військкомат записатись до АТО захищати свою країну, та не підійшов за віком. Але Владислав не зупинився та самотужки поїхав у місто Київ, де знайшов організацію, яка готувала юнаків до добровольчих загонів. Після підготовки, потрапив до добровольчого загону «Шахтарськ», в якому прослуживши до кінця 2014 року, набув свій перший військовий досвід.

В 2018 році Владислав знов пішов добровольцем у 2 сотню 8 батальйону Української добровольчої армії, яка на той час приймала участь в боях в м.Широкіно, м.Водяне. Юнак весь час мріяв про військову кар’єру і з метою її продовження, після проходження служби в добровольчому батальйоні, вирішив вступити до лав Збройні Сили України.

24.10.2019 року був призваний у Збройні Сили України як офіцер запасу, на військову службу Амур-Нижньодніпровським військовим комісаріатом. Щойно призвавшись, військовослужбовець був направлений на три місяці на курси перепідготовки в Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації у м.Київ. Закінчивши курс перепідготовки Владислав був направлений до 74-го окремого розвідувального батальйону, який на той час дислоцирувався в смт.Черкаське, де Владислав обіймав посаду - начальника зв’язку взводу. В цей період брав безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, а саме у м.Слов'янськ, м.Мар'їнка, м.Іловайськ, Піски, Широкине, Красногорівка, перебуваючи безпосередньо в районах бойових дій.

З 21.08.2020 року старший лейтенант Скворцов Владислав Юрійович проходив військову службу за контрактом у Соборному районному центрі комплектування та соціальної підтримки на посаді Старшого офіцера відділення військового обліку та бронювання сержантів і солдат запасу.

У 2020 року брав участь у ООС у складі Оперативного командування "Схід". 2021 року прийняв посаду командира взводу.

2022 року з початком повномасштабного російського вторгення в Україну Владислав Скворцов у складі 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" прийняв бій з окупантом на Сумщині у м.Охтирка. Приймав участь у героїчному звільнені м. Тростянець. Після успішного визволення Тростянця одразу були переправлені на Ізюмський напрямок, де і віддав своє життя у запеклих боях з окупантом за Незалежність України[1].

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Владислав займався бойовим самбо та пауерліфтингом. Під час 7-го Відкритого Кубку ВПА України 2017 року виконав норматив (класифікацію) Кандидат в майстри спорту з загальним результатом 465кг.

Робота та громадська активність[ред. | ред. код]

У січні 2017 року був прийнятий на роботу в комунальне підприємство «Патріот» Дніпровської міської ради, на посаду – «інспектор з оборонно-масової роботи». Де проводив чисельні заходи по розвитку української молоді та проводили курси першої домедичної підготовки для містян, у навчальних закладах, загальнонаціональних компаніях, дитячих закладах, а також навчали працівників різних підприємств [2] [3]. Особливу увагу приділяли поведінці людей якщо вони стали очевидцями ДТП [4] [5] [6]. Під час навчання в університеті, Владислав неодноразово брав участь у проведенні соціологічних опитувань на Сході та Півдні України.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У 2018 році Владислав одружився з Єлизаветою Півник та 2021 року у подружжя народилась донька Скворцова Кіра Владиславівна. Останній раз Владислав бачив свою доньку майже у 3-х місячному віці перед службою у Збройних Силах України. У сім'ї Скворцових залишилась молодша сестра Владислава Софія та молодший брат Артем, який пішов продовжувати справу брата і зараз перебуває на фронті.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • 03.01.2023 була створена [електронна петиція] про присвоєння Скворцову Владиславу Юрійовичу почесного звання Героя України посмертно [18].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден "За мужність" ІІІ ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі [1].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%BE%D0%B2_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%AE%D1%80%D1%96%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87&action=edit&redlink=1
  2. https://most-dnepr.info/news/press/165585_vsemirniy_den_okazaniya_pervoy.htm
  3. https://dniprorada.gov.ua/uk/articles/item/27449/u-dnipri-pracivniki-komunalnogo-pidpriemstva-patriot-vchat-mistyan-ryatuvati-zhittya
  4. https://gorsovet.com.ua/post/1818-v-dnepre-rabotniki-kommunalnogo-predpriyatiya-patriot-uchat-gorozhan-spasat-zhizni
  5. https://dnepr.info/ru/news/chto-delat-esli-vy-stali-ochevidtsem-dtp-sovety-ekspertov/
  6. https://www.gorod.dp.ua/news/150045
  7. https://www.youtube.com/watch?v=8n1UVxhPaGE
  8. https://opentv.media/v-dnepre-poproshhayutsya-s-pogibshim-geroem-93-j-brigady
  9. https://fakty.ua/400452-on-byl-obrazcom-dlya-mnogih-voennyh-v-dnepre-prostilis-s-legendarnym-komandirom-roty
  10. https://nashemisto.dp.ua/ru/2022/04/28/ti-teper-vichnij-geroj-dniprjani-zgadujut-vlada-skvorcova-jakij-zaginuv-zahishhajuchi-usih-nas/
  11. https://dnepr.news/news/na-fronte-pogib-komandir-iz-dnepra-vladislav-skvorcov-foto
  12. https://dv-gazeta.info/dneprnews/v-boyah-s-rashistami-pogib-molodoy-dnepryanin.html
  13. https://dnpr.com.ua/post/borolsya-za-nezavisimost-rodiny-v-boyah-za-ukrainu-geroicheski-pogib-boec-iz-dnepra
  14. https://nashemisto.dp.ua/ru/2022/04/26/komandir-ot-boga-v-dnepre-poproshhajutsja-s-pogibshim-geroem-93-j-brigady-skvorcom/
  15. https://www.dnu.dp.ua/news/4742
  16. https://www.dnu.dp.ua/news/4742
  17. https://uacrisis.org/uk/ofitser-chesti
  18. https://petition.president.gov.ua/petition/175100