Костянтин Коріятович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Коріятович
Ducis Heredis et Domini de Podolia
Подільський полугрошик Костянтина Коріятовича
Князь подільський
Правління 1363-1389
Попередник Федір Дмитрович
Наступник Федір Коріятович
Біографічні дані
Народження Не відомо
Угорське королівство
Смерть бл.1390
Діти Гліб, Григорій, Василь
Династія Коріятовичі
Рід Чорторийські
Батько Коріят Гедимінович

Костянтин Коріятович (? — бл.1390) — князь подільський (13631389) з роду Коріятовичів.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

У 1362 році очолював одну з дружин у битві Ольгерда на Синіх Водах, тобто в районі р. Синюхи, притоки Південного Бугу, де були татарські кочовища. Перемога в цій битві дозволила Коріятовичам одержати у володіння Подільське князівство, де Костянтин став першим князем. Можливо, що Корятовичі лише змінили попередню династію, яка залежала від татар, — нащадків князів волинської гілки Мономаховичів.

Корятовичі дістали Поділля у дуже занедбаному стані, багато міст довелось будувати заново. В літописі під 1363 роком записано, що Коріятович тримав столицю у Смотричі. Літописець відзначив, що Подільська земля (Мале Поділля) була сильно розорена баскаками і отаманами. 1365 року він видав грамоту купцям Кракова на вільну торгівлю з Поділлям. За часів правління князя Костянтина Коріятовича (1380 - до 1391) у Подільському князівстві карбувалась власна монета — подільський полугрошик (перша відома «копійка»).

Король Казимир III, зацікавлений у приєднанні Поділля, запропонував Костянтину шлюб з однією з польських принцес. Однак Костянтин не захотів змінити православ'я на католицький обряд, і переговори виявилися безрезультатними.

Разом з братом Василем запропонували Папі Римському заснувати римо-католицьку парафію у Кам'янці-Подільському[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Abraham W. Założenie biskupstwa łacińskiego w Kamieńcu Podolskim [Архівовано 17 травня 2014 у Wayback Machine.] // Księga pamiątkowa ku czci 250-tej rocznicy założenia Uniwersytetu Lwowskiego przez króla Jana Kazimierza w r. 1661. — Lwów, 1912. — T. 1. — S. 12. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник
Федір Дмитрович
Князь подільський
1363-1389
до 1380 разом з братами
Наступник
Федір Коріятович