Культура Дабенькен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Культура Дабенькен
Розташування Південно-Східна Азія та північ Тайваню
Доба Неоліт Тайваню
Час існування 5-те тисячоліття до н. е.XXVII ст. до н. е.
Типова пам’ятка Дабенькен
Найбільші пам’ятки Дабенькен; Чжишаньянь; Аньхе; Наньгуаньлі; Бацзя; Маоє; Фенбітоу; Чанґуан
Попередня культура Культура Чанбінь

Культу́ра Дабеньке́н (кит. 大坌坑文化, піньїнь Dàbènkēng) — найдавніша археологічна неолітична культура Тайваню, а назва походить від стоянки Дабенькен. Ареалом поширення культури було південно-східне узбережжя Східної Азії та прилеглі острови, у тому числі північ Тайваню. Приблизний період існування 5-те тисячоліття до н. е. — XXVII століття до н. е.

Оскільки розкопані залишки культури Дабенькен мають шнурові візерунки на отворі кераміки, тому її також називають культурою шнурової кераміки.

Спорідненість з австронезійськими мовами[ред. | ред. код]

Культура Дабенькен може належати до австронезійської мовної сім'ї та ймовірно стала родоначальником протоавстронезійської мовної групи.

Місця існування[ред. | ред. код]

Ця культура змінювала місця проживання та її рештки були знайдені в різний час у Дабенькені, Бацзя, Фенбітоу, Юемей та ін.

Археологічні пам'ятки[ред. | ред. код]

Рештки культури Дабенькен були виявлені на наступних археологічних пам'ятках: Дабенькен у місті Новий Тайбей; Чжишаньянь у місті Тайпей; Аньхе в місті Тайчжун; Наньгуаньлі та Бацзя в місті Тайнань; Маоє в повіті Пенху; Фенбітоу в місті Гаосюн; Чанґуан, що у повіті Тайдун та ін.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лю Їчан. Культура Дабенькен. Енциклопедія Тайваню
  • Цзан Чженьхуа. Подальше обговорення походження та поширення австронезійських мов. Журнал австронезійських досліджень. 2012 рік