Культура Нючоуцзи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Культура Нючоуцзи
Розташування Південний схід плато Тайнань
Доба Неоліт Тайваню
Час існування XXIIXIII ст. до н. е.
Типова пам’ятка Нючоуцзи
Фрагменти кераміки
Уламки шнурової кераміки
Фрагменти блакитної та білої порцеляни XIX - XVIII століть

Культу́ра Нючоуцзи́ (кит. 牛稠子文化, Піньїнь Niúchóuzǐ) — археологічна пам'ятка неоліту на півдні Тайваню. Вона розташована на південно-східній стороні плато Тайнань, навколо гори Хуцзи на фермі Тайтан Хушань, а також у районі біля перехрестя дороги Хушань і дороги Веньхуа. Сьогодні це частина міського повіту Тайнань[1] . Ця культура належить до пізнього етапу середнього неоліту .

Відкриття та розкопки[ред. | ред. код]

Пам'ятка Нючоуцзи була відкрита Наоєю Хагіварою, працівником цукрової фабрики Челуцянь (нині Ренде), в 500-та метрах від заводу, у квітні 1938 року під час японського колоніального періоду на Тайвані. Знахідка Хагівари була досліджена та підтверджена науковцями Тайнаня Кокубу Найчі та Вен Чанлін[2] . Протягом японського колоніального періоду до евакуації Китайської Республіки на Тайвань на території Нючоуцзи проводилися дослідження та розкопки. Останнє дослідження пам'ятки та культурних цінностей у 2013 року уточнили різноманітні наукові данні.

У 1960 році вчений Лінь Чаоці провів обстеження сміття у південно-західній рівнинній зоні, у 1975 році було проведено дослідження Сюнь Веньсюнем інших залишків культури. У 1976 та 1991 роках кафедра антропології Національного університету Тайваню провела пробні розкопки, а з 1980 року обстеження важливих історичних об'єктів провінції та розробила пропозиції щодо реконструкції (часткове обстеження археологічних об'єктів і старих громад, план дослідження першої фази для попередньої оцінки важливих археологічних об'єктів на Тайвані в 1992 році, план порятунку об'єкта Нючоуцзи на перетині секцій у 2012 році, дослідження у 2013 році, склали план оцінки вартості тощо). Загальна площа розкопок наразі становить 569,5 квадратних метрів[1] .

Основні знахідки[ред. | ред. код]

Місце Нючоуцзи є піщаним родовищем з хорошою водопроникністю та поганим середовищем для збереження культурних цінностей. Єдині дані датування взяті зі зразків раковин смітті, отриманих під час пробних розкопок у 1976 році. Перше датування встановило час існування культури у 1525 році до н. е.[3] Пізній період культури Пяньню Чуцзи. Згідно з археологічними даними наукового парку Наньбу, культуру Нючоуцзи можна приблизно розділити на періоди Соґан (2200—1800 рр. до н. е.) і Нючоуцзи (1800—1300 рр. до н. е.)[4][5] . Крім того, середня товщина культурного шару на пам'ятці Нючоуцзи становить близько 50 см, а найтовстіший культурний шар може досягати 100 см. Порівнюючи з попередньою культурою Дабенькен, вчені дійшли висновку, що люди жили тут давно.

Органічні рештки місця Нючоуцзи здебільшого належать до молюсків, а отже пам'ятка не повинна бути надто далеко від берегової лінії. Щодо знарядь праці, то найбільшу кількість розкопано кам'яних, серед яких сокири та мотики для меліорації, а також незначна кількість ножів та іншого реманенту для обробітку землі. Про те, що проводили обробку кам'яних знарядь свідчить велика кількість відколотих кам'яних відщепів, точильних знарядь тощо. Технологія кераміки дуже розвинена, і фактура переважно червонувато-коричневого типу, більша частина якої з піску, і невелика частина з глини. Знайдені знаряддя у формі сокири та плуга, виготовлені з базальту, що підтверджує тісний зв'язок із культурами Пенху[1] .

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в 朱正宜 2012《牛稠子遺址範圍、內涵調查研究及文化資產價值評估計畫成果報告》臺南市文化資產管理處委託,財團法人樹谷文化基金會執行。.
  2. 國分直一、翁長林正、萩原直哉〈臺南地方に於ける石器時代の遺跡〉,《科學の臺灣》,6(6)。.
  3. 黃士強、劉益昌 1980,《全省重要史蹟勘查語整修建議─考古遺址與舊社部分》交通觀光局委託,國立臺灣大學考古人類學系執行。.
  4. 臧振華李匡悌、朱正宜 2006,《先民履跡——南科考古發現專輯》,臺南:臺南縣政府文化局。.
  5. 劉益昌 2011,《臺灣全志卷三‧住民志‧考古篇》,南投:國立臺灣文獻館。.