Лиска (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лиска)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лиска
Період існування: ранній пліоценнаш час
Лиска (Fulica atra)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Лиска (рід) (Fulica)
Linnaeus, 1758
Види

Див текст

Вікісховище: Fulica

Лиска[1] (Fulica) — рід водоплавних птахів середнього розміру родини пастушкових, що мешкають на річках і озерах.

Лиска звичайна
Лиска американська має червону плямку на лобі

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Найбільша різноманітність цих птахів спостерігається в Південній Америці, де мешкає 8 з 11 видів лисок, і де, здається, рід отримав свій розвиток. Деякі види мешкають виключно у високогірних озерах Анд на висоті 3000-6500 м над рівнем моря. На відміну від інших пастушкових, лиски менш скритні птахи і велику частину часу проводять на відкритій воді. Остання риса також виділяє їх від споріднених їм водяних курочок. У більшості лисок чорне оперення, а на лобі є добре помітна шкіряста бляха або інша прикраса. Ноги сильні, добре пристосовані для пересування в'язким прибережним ґрунтом, і на відміну від водяних курочок, мають плавальні лопаті з боків пальців, що допомагають птахам пересуватися водою. Будова таза і ніг також дозволяє птахам добре пірнати, що виділяє серед інших птахів родини. Дзьоб яскраво забарвлений, у переважної більшості видів підхвістя білого кольору.

Крила швидше короткі; літають птахи неохоче, проте деякі види північної півкулі є перелітними і в змозі подолати значні відстані. Мігрують лиски в нічний час доби.

Основний раціон лисок складається з рослинної їжі, хоча рідше вони полюють на водних комах, ракоподібних і молюсків, а також живляться рибою і яйцями інших птахів. Агресивно охороняють свою гніздову територію, проте поза шлюбним сезоном збиваються в зграї і живляться разом на мілководді, що робить їх найбільш суспільними птахами в родині. Антогоністична поведінка багато в чому схожа на поведінку водяних курочок — під час конфлікту птахи стають у характерні загрозливі пози або навіть вступають у бійку між собою.

Гігантська лиска (разом з султанкою такахе, Porphyrio mantelli) вважається одним з найкрупніших птахів у родині — її довжина може досягати 59-63 см, а вага 2-3,2 кг[2]. Гігантська і рогата лиски будують величезного розміру гнізда — перша влаштовує плавучі плоти з прибережного очерету, внаслідок чого готове гніздо в підставі може досягати 4 м в діаметрі і у висоту до 60 см. Рогата лиска влаштовує гніздо на купі каменів, які сама ж дзьобом перекочує до місця майбутньої споруди. При цьому загальна вага каменів може досягати до 1,5 тонн[3].

Самця можна відрізнити від самки тільки за характерними глухуватим криком. Самець видає коротке і беззвучне «тсск», що нагадує звук відкривання пляшки шампанського. Зате голосиста самка дає про себе знати скрипучим «к'ю»[4]

На території України мешкає лише один вид — лиска звичайна[1].

Види[ред. | ред. код]

Виділяють 10 сучасних видів:

Вимерлі види

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Семейство Пастушковые — Rallidae. Водоплавающие и чайковые птицы Подмосковья. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 29 жовтня 2007. 
  3. J.A. Jackson, W.J. Bock, D.Olendorf. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. Thomson Gale. ISBN 0-7876-5784-0. 
  4. Співи Птахів (8 липня 2019). Лиска (рідкісні звуки птахів) [Fulica atra / Eurasian coot / Лысуха] - співи птахів. Процитовано 9 липня 2019. 
  5. Alarcón-Muñoz, Jhonatan; Labarca, Rafael; Soto-Acuña, Sergio (1 грудня 2020). The late Pleistocene–early Holocene rails (Gruiformes: Rallidae) of Laguna de Tagua Tagua Formation, central Chile, with the description of a new extinct giant coot. Journal of South American Earth Sciences (англ.). 104: 102839. Bibcode:2020JSAES.10402839A. doi:10.1016/j.jsames.2020.102839. S2CID 225031984. 

Література[ред. | ред. код]