Луцій Кальпурній Бестія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Кальпурній Бестія
лат. L. Calpurnius Bestia
Народився 154 до н. е.[1]
Стародавній Рим
Помер не раніше 111 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Посада народний трибун, давньоримський сенатор[d][2], консул[2], triumvir agris dandis assignandisd і претор
Рід Calpurnii Bestiaed
Батько невідомо
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Кальпурнія[1][1] і Луцій Кальпурній Бестія Молодший

Луцій Кальпурній Бестія (154 — після 109 р. до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 111 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив із впливового плебейського роду Кальпурніїв.

У 121 році до н. е. його було обрано народним трибуном. На цій посаді домігся відновлення у правах Публія Попілія, якого Гай Гракх вигнав з Риму. У 121—118 роках був членом комісії тріумвірів з розподілу землі. У 114 році до н. е. став претором.

У 111 році до н. е. його було обрано консулом разом з Публієм Корнелієм Сципіоном Назікою Серапіоном. Луцію Кальпурнію була доручена війна з Югуртою, царем Нумідії. Спочатку Луцій вів енергійні бойові дії проти нумідійців, втім після підкупу з боку Югурти уклав з ним мир на дуже вигідних для Нумідії умовах. Після цього Бестія повернувся до Риму. Втім дії римського консула викликали збурення серед народу, сенат не затвердив укладений мирний договір.

У 109 році до н. е. Луцій Кальпурній Бестія був притягнутий до суду Гаєм Меммієм за державну зраду й засуджений на вигнання. З того часу про подальшу долю його згадок немає.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Iris Hofmann-Löbl: Die Calpurnii. Politisches Wirken und familiäre Kontinuität. Verlag Peter Lang, Frankfurt am Main u. a. 1996, ISBN 3-631-49668-0, S. 91–99. (нім.)
  • Fasti Capitolini (лат.)
  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3