Марк Аврелій Скавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Аврелій Скавр
Marcus Aurelius Scaurus
Консул-суффект Римської республіки
108 до н. е.
 
Народження: 2 століття до н. е.
Стародавній Рим
Смерть: 105 до н. е.(-105)
невідомо
Причина смерті: спалення
Країна: Стародавній Рим
Батько: невідомо
Мати: невідомо

Марк Авре́лій Скавр (лат. Marcus Aurelius Scaurus) — римський державний діяч і воєначальник, консул-суффект Римської республіки в 108 році до н. е.

Біографія[ред. | ред. код]

У 108 році до н. е., після смерті консула Квінта Гортензія, Марка Аврелія Скавра обрали консулом-суффектом. Є думка, що на той момент Марку Аврелію належала одна з гладіаторських шкіл в Капуї

Під час Кімврської війни Марк Аврелій обіймав посаду старшого легата у консула Гнея Маллія Максима, і в 105 році до н. е. Скавр у складі експедиційного корпуса з двох армій під начальством проконсула Квінта Сервілія Цепіона [1] і консула Гнея Маллія Максима вирушив до Галлію, щоб перепинити Кімврів, тевтонів та інші варварські племена на шляху в Італію

Армія проконсула розташувалася на захід від річки Рони, захищаючи Нарбонську Галлію, а прохід до Італії з Галлії між морем і Альпами був перекритий армією Гнея Маллія, що розташувалася табором на східному березі Рони. Є думка, що полководці встали різними таборами через те, що Цепіон, бувши «новою людиною», був спровокований Маллієм і відмовився стати єдиним табором.

Вексілляція [2] Марка Скавра, що знаходилася в 30 милях на північ від консульського табору, була атакована авангардом германців під командуванням молодого вождя кімврів Бойоріга (лат. Boiorige). У бою Марка Аврелія скинули з коня і взяли в полон, а всі його люди загинули, однак, Бойоріг, що бачив, як хоробро поводився в бою легат, на племінній раді запропонував Скавру стати одним з їх воєначальників. У відповідь на цю пропозицію, Скавр порадив Бойорігу повернути назад, щоб не бути розтоптаними римськими легіонами. За цю зухвалість Скавра посадили в плетену клітку і живцем спалили на повільному вогні. Вважають, що легат тримався гідно як на римського легата, не кричав і не корчився.

Із зіткнення загону Скавра і варварів почалася битва при Араузіоні, що стала найбільшою поразкою римської армії від германців.

У культурі[ред. | ред. код]

Крім історичних робіт, обставини смерті Марка Аврелія Скавра використовувалися і в художній літературі (наприклад, в епізоді роману 1990 року «Перша людина в Римі» Коліна Маккалоу). А в історико-фентезійній серії романів «Відесський цикл» Гаррі Тертлдава, розпочатої письменником у 1987 році з роману «Зниклий легіон», загін Марка Аврелія Скавра не був знищений, а разом зі своїм командиром потрапив в альтернативний світ Відесської імперії, де римлянам довелося пристосовуватися до нових реалій.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Квінт Сервілій Цепіон був консулом в 106 році до н. е., в наступний же, 105 рік, консулами стали Гней Маллій Максим і Публій Рутілій Руф.
  2. Давньоримські історики Тіт Лівій та Граній Ліцініан називають загін Скавра армією чи військом. І хоча ранг Марка Аврелія дозволяв йому командувати легіоном, швидше за все під його керівництвом була саме вексілляція або великий розвідувальний загін.

Джерела[ред. | ред. код]

Тит Лівій, Ab Urbe condita, Книга 67. (лат.)