Мавпячі процеси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Скоупс в 1925

Справа Штат Теннессі проти Джона Томаса Скоупса, більш відома як Мавпячий процес (англ. monkey trial), — судовий процес, що проходив у 1925–1926 роках в кримінальному суді штату Теннессі в місті Дейтон над шкільним вчителем з того ж міста Джоном Скоупс (1900–1970), який був звинувачений у порушенні антидарвіністського «акта Батлера».

Перебіг процесу[ред. | ред. код]

Незадовго до цього в штаті Теннессі був прийнятий акт Батлера — закон, що забороняв викладати в будь-якій фінансованій штатом Теннессі освітній установі «будь-яку теорію, яка відкидає історію Божественного Створення людини, якій нас вчить Біблія, і вчить замість цього про те, що людина походить від тварин нижчого порядку». Винного чекав штраф від 100 до 500 доларів.

Бік захисту намагався поставити під сумніви законність акту Батлера і домогтися його скасування в судовому порядку. Скоупса представляла група юристів на чолі зі знаменитим адвокатом Клеренс Дерроу (англ. Clarence Darrow), які за рік до цього захищали вбивць Леопольда і Леба. На боці обвинувачення виступав юрист і політик, триразовий кандидат в президенти США Вільям Дженнінгс Браян, який був відомий як натхненник акту Батлера та інших антиеволюційних законів. Скоупс був визнаний винним 21 липня і засуджений до сплати $ 100.

Відображення у масовій культурі[ред. | ред. код]

Події цього знаменитого процесу слугували основою для п'єси «Пожнеш буревій[en]» (1955), двох однойменних голлівудських фільмів (1960, 1999) і епізоду «The Monkey Suit» (17.21) мультсеріалу «Сімпсони», а також великої кількості жартів в різних виданнях.

Інші процеси проти еволюціонізму[ред. | ред. код]

Росія[ред. | ред. код]

21 століття
У 2006–2007 роках Жовтневий суд міста Санкт-Петербург розглядав кримінальний позов 15-річної школярки Марії Шрайбер та її батька Кирила Шрайбера проти міністерства освіти РФ за «порушення прав людини шляхом нав'язування теорії Дарвіна в загальноосвітніх школах».

Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II в інтерв'ю від 29 січня 2007 заявив про «неприпустимість нав'язування школярам теорії походження людини від мавпи»[1].

Голова Ради старійшин мусульман Свердловської області Раїс Нуріманов заявив: «Зараз все більше і більше людей розуміють, що еволюційна теорія Дарвіна — чиста утопія. Це дурість, що людина походить від мавпи»[2].

В квітні 2006 ВЦДСД провів опитування про взаємини церкви і суспільства. За часткове або повне вилучення теорії Дарвіна з підручників виступали 20% опитаних. На питання, яка з теорій їх найбільше влаштовує, голоси респондентів розподілилися таким чином: божественна 24%, еволюційна 24%, від космічних прибульців 5%, решта взагалі вагалися відповісти[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. РИА-Новости — Алексий II: недопустимо навязывать школьникам дарвиновскую теорию. Архів оригіналу за 8 квітня 2015. Процитовано 16 серпня 2013.
  2. Петербургскую школьницу-противницу теории Дарвина поддержали уральские мусульмане — Новости Санкт-Петербурга — Фонтанка. Ру. Архів оригіналу за 9 квітня 2015. Процитовано 16 серпня 2013.
  3. Время Новостей: Происхождение выводов. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 16 серпня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]