Мазепіана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мазепіана — серія графічних картин заслуженого художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка[1] С. Г. Якутовича[2][3], присвячена гетьману України Івану Мазепі.

Опис графічних робіт[ред. | ред. код]

Серія графічних робіт складається з 5 циклів. Перший цикл робіт намальований на тему літературного твору гетьмана Мазепи («Дума іли пісня»), другий цикл робіт намальований за мотивами «Історії Карла XII» Вольтера, третій цикл намальований за мотивами поеми Байрона «Мазепа», четвертий цикл намальований за мотивами твору Віктора Гюго «Мазепа» і п'ятий цикл за мотивами поеми Олександра Пушкіна «Полтава».

За серію графічних картин «Мазепіана» та інші роботи Національний університет висунув С. Г. Якутовича на присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка [недоступне посилання з квітня 2019][недоступне посилання з вересня 2019], яка була йому присуджена в 2004 році[4] [недоступне посилання з квітня 2019][недоступне посилання з вересня 2019].

Виставки картин «Мазепіани»[ред. | ред. код]

Картини серії «Мазепіана» виставлялися в Галереї мистецтв НаУКМА та галереї Сергія Якутовича (Київ), Івано-Франківському художньому музеї [2], Львівському Палаці мистецтв [3][недоступне посилання з квітня 2019], Полтавському художньому музеї [4] [Архівовано 30 жовтня 2007 у Wayback Machine.], Запорізькій галереї мистецтв [5] і т. д.

На думку мистецтвознавця із Тернополя Віри Стецько, Якутович «скрупульозно опрацьовує кожен сантиметр. Але він використовує таку кількість персонажів і предметів, так їх поєднує, застосовує такі метафори, що з наскоку не те що весь проєкт не охопити — дай Бог з одним полотном розібратися».[5]

9 грудня 2005 відбулася виставка картин серії «Мазепіана» в Парижі в приміщенні Українського культурно-інформаційного центру. [6]

Каталог «Мазепіани»[ред. | ред. код]

У 2005 році в Чехії вийшов каталог «Мазепіана», де були розміщені картини цієї серії. Каталог вийшов 4 мовами: французькою, англійською, українською та російською. 20 січня 2006 року частину тиражу цього каталогу було передано до Фонду подарунків Президента України. У церемонії передачі каталогу взяли участь дипломати, банкіри й народні депутати України. [7]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мазепіана. Незавершений проект Сергія Якутовича. Частина І. (Англійською, французькою, українською та російською мовамі). — Чехія: Видавництво «Дуліби», 2005.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [1][недоступне посилання з квітня 2019]
  2. Художник-постановник фільмів Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», Володимира Бортка «Тарас Бульба», автор більш ніж ста ілюстрованих циклів до книжок вітчизняної та зарубіжної класики, серед яких — «Три мушкетери» Дюма, «Дон Кіхот» Сервантеса, «Пісня про Роланда», «Трістан і Ізольда», «Тарас Бульба» Гоголя, «Полтава» О. Пушкіна, ілюстрації до естонського народного епосу «Калевіпоег», «Обломова» І. Гончарова, «Севастопольських оповідань» Л. Толстого, «Легенди про Уленшпігеля» Де Костера та інші.
  3. Для мене «мазепинство» — це спосіб особливого існування в космосі на ім'я Україна, Європа, Всесвіт… Це незавершений проєкт самопізнання і самовдосконалення. Мазепіана. Незавершений проект Сергія Якутовича. Частина І. (Англійською, французькою, українською та російською мовами). // Вступ. Чехія: Видавництво «Дуліби». — 2005, стор. 8.
  4. Національна премія імені Тараса Шевченка є найпрестижнішою творчою відзнакою в галузі літератури і мистецтва, публіцистики та журналістики. ПОЛОЖЕННЯ про Національну премію України імені Тараса Шевченка
  5. Євген ГУЦУЛ. Дедал і Ікар української графіки[недоступне посилання з квітня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]