Марі Ківініемі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марі Ківініемі
фін. Mari Kiviniemi
Марі Ківініемі
Марі Ківініемі
63-тя прем'єр-міністр Фінляндії
22 червня 2010 — 22 червня 2011
Президент Тар'я Галонен
Попередник Матті Ванганен
Наступник Юркі Катайнен
Народилася 27 вересня 1968(1968-09-27) (55 років)
Сейняйокі, Фінляндія
Відома як політична діячка
Країна Фінляндія
Alma mater Гельсінський університет
Політична партія Фінляндський центр
Нагороди
хрест командора ордена за заслуги перед Федеративною Республікою Німеччиною Commander of the Order of the Lion of Finland Knight First Class of the Order of the Lion of Finland

Ма́рі Кі́вініемі (фін. Mari Johanna Kiviniemi, *27 вересня 1968, Сейняйокі, Фінляндія) — фінський політик, прем'єр-міністр Фінляндії (від 22 червня 2010 до 22 червня 2011). Голова партії Фінляндський центр (2010–2012). Фахівець з державного будівництва.

Біографія[ред. | ред. код]

Ківінемі народилася у невеличкому протестантському місті Сейняйокі, у простій родині фермера. Росла у цій же провінції — Південна Пог'янмаа, яка межує зі шведськомовними районами Фінляндії. Ходила до школи у сусідньому місті Ялас'ярві.

Вступила до Гельсінського університету 1988, де вивчала економіку та політологію. Володіє фінською, шведською та англійською мовою.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

Політична кар'єра почалася 1991, коли вона вперше стала кандидатом до Едускунта (парламенту Фінляндії) від партії «Кескуста». Депутатом стала лише 1995 (набрала 9,350 голосів у рідній провінції), попрацювавши лідером студентської організації партії.

Кар'єрне зростання прийшло не відразу. Але 2005 вона вже обіймала посаду міністра зовнішньої торгівлі та розвитку, а з 19 квітня 2007 — міністр муніципального та регіонального розвитку. Також радник прем'єр-міністра Матті Ванганена з питань економічної політики.

Через відставку Матті Ванганена оголошено нові вибори лідера партії «Кескуста». 12 червня 2010, на з'їзді у м. Лагті, Ківініемі обрана її головою («Кескуста» формує право-центристську урядову коаліцію). 18 червня, на партійних виборах кандидата на посаду прем'єра, вона обійшла лише на кілька голосів свого візаві — міністра промисловості Маурі Пеккарінена (інші кандидатури — міністр торгівлі Пааво Вяюрюнен, депутат парламенту Тімо Кауністо).

Кандидатуру партії «Кескуста» на посаду прем'єра підтримали всі члени коаліції:

  • Національна коаліційна партія;
  • Шведська народна партія;
  • Спілка зелених.

22 червня 2010, за поданням Президента Тар'ї Галонен, пані Ківініемі стала другою жінкою в історії Фінляндії, яка обійняла посаду прем'єр-міністра (перша — Аннелі Тууліккі Яаттеенмякі). Ківініемі виконувала обов'язки голови уряду до нових парламентських виборів, які відбулися у квітні 2011.

Перший крок на посаді голови уряду — підтримка ідеї побудови нових ядерних реакторів, які випустять компанії Teollisuuden Voima (TVO) та Fennovoima. Парламент схвалив ініціативу Ківініемі (за винятком Спілки зелених).

Український напрямок[ред. | ред. код]

Прем'єр-міністр України Микола Азаров привітав Марі Ківініемі з призначенням на посаду Прем'єр-міністра Фінляндської Республіки. В офіційних заявах самої Ківініемі немає згадок про Україну. Але її політика щодо Києва вочевидь збереже контури її попередника — Матті Ванганена: поміркований скепсис із пошуком ринків збуту для фінських компаній (хімія, деревообробка, енергоощадження, високі технології) на українському ринку.

Перші офіційні візити Ківініемі — до Швеції та Естонії.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Майже тридцятирічною (1996) одружилася із бізнесменом Юга Лоугівуорі, який вже мав у першому шлюбі двох дітей. У новому шлюбі народилися дочка Ганна (1997) та син Антті (2000). Захоплюється класичною музикою, бо й сама має базову музичну освіту (фортепіано та флейта). Займається поширеними й доступними видами спорту (біг, лижі, ролики). Також має посвідчення професійного мисливця, що використовує для певної самореклами (зокрема, обіцяла запросити прем'єра РФ В. Путіна на полювання на лося).

Посилання[ред. | ред. код]