Медаль «За визволення України»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «За визволення України»
Медаль «За визволення України»
Країна СРСР
Тип Медаль
Вручається: усім учасникам визволення України
Статус не видається
Нагородження
Засновано: не затверджена
Нагороджені:
Черговість

Медаль «За визволення України» — нереалізований проєкт Микити Хрущова часів Другої світової війни, який намагався переконати Сталіна, що доцільно запровадити медаль за повернення України під контроль Радянського Союзу.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея заснування такої нагороди йшла в прямому розумінні від народу. Наприклад в листі до Хрущова від 02.06.1944 р. майор діючої Нечаєв зазначав, що «дуже багато бійців у зв'язку із визволенням України на щось очікують», і пропонував встановити медаль «За визволення України». До листа він додав навіть проєкт такої нагороди. Однак вона так і не була введена. Так само не була підтримана вищим радянським керівництвом ідея Хрущова про надання права Верховній Раді УРСР права нагороджувати Почесним Червоним прапором УРСР частини і з'єднання за вигнання нацистів з українських міст та Почесною Бойовою грамотою УРСР — бійців і командирів.

Джерела[ред. | ред. код]

Лист секретаря ЦК КП(б)У М. Хрущова від 25 березня 1944 р. № 01536/т Й. Сталіну з пропозицією про затвердження спеціальної медалі «За визволення України»[1]

Москва ЦК ВКП(б) товарищу СТАЛИНУ

Красная Армия успешно продвигаясь по территории Советской Украины скоро полностью освободит Украину от немецких захватчиков.

Следовало бы учредить специальную медаль «За освобождение Украины» и награждать ею всех участников освобождения Советской Украины от немецких оккупантов.

Если Вы одобрите наше предложение, то мы бы взяли на себя вместе с тов. Горкиным подготовить проект медали о положение о ней.

Н. ХРУЩЕВ

[на листі рукописна помітка: «Копия т. Маленкову Г.М.»]

Джерела інформації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джерело: ЦДАГО України, ф. 1, оп. 23, спр. 784, арк. 1 [машинопис]