Медаль «За освоєння цілинних земель»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «За освоєння цілинних земель»
Медаль «За освоение целинных земель»
Країна СРСР
Тип Медаль
Вручається: колгоспникам, працівникам радгоспів, МТС, будівельних та інших організацій, партійним, радянським, профспілковим та комсомольським робітникам
Підстава за видатну роботу по освоєнню цілинних та переложних земель у районах Казахстану, Сибіру, Уралу, Поволжя та Північного Кавказу
Статус не видається
На честь: Освоєння цілинних земель
Нагородження
Параметри круг діаметром 32 мм, кольоровий метал
Засновано: 20 жовтня 1956
Нагороджено: 1 345 520
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю «За освоєння цілинних земель» (194)
Черговість
Старша нагорода Медаль «За відбудову вугільних шахт Донбасу»
Молодша нагорода Медаль «За будівництво Байкало-Амурської магістралі»

CMNS: Медаль «За освоєння цілинних земель» у Вікісховищі

Меда́ль «За осво́єння ціли́нних земе́ль» — медаль, державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 20 жовтня 1956 року. Автор малюнку медалі — художник Филипов.

Опис[ред. | ред. код]

Медаль «За освоєння цілинних земель» має форму правильного круга діаметром 32 мм, виготовлена з кольорового металу.

На лицьовому боці медалі зображено самохідний комбайн під час збору врожаю, на горизонті поля — елеватор. У нижній частині — у три рядки напис «За освоение целинных земель».

На зворотному боці: унизу серп і молот, від яких розходяться сонячні промені; угорі п'ятикутна зірочка; з лівого боку — пшеничний колос, з правого — качани кукурудзи. Усі зображення та написи на медалі випуклі.

Медаль «За освоєння цілинних земель» за допомогою вушка і кільця з'єднується з п'ятикутною колодочкою, обтягнутою шовковою муаровою стрічкою шириною 24 мм темно-зеленого кольору. По краях стрічки — подовжні смужки жовтого кольору 3 мм завширшки.

Нагородження медаллю[ред. | ред. код]

Медаллю «За освоєння цілинних земель» нагорожувалися колгоспники, працівники радгоспів, МТС, будівельних та інших організацій, партійні, радянські, профспілкові та комсомольські робітники за видатну роботу по освоєнню цілинних та переложних земель у районах Казахстану, Сибіру, Уралу, Поволжя та Північного Кавказу.

Медаль носиться на лівій стороні грудей, за наявності у нагородженого інших медалей СРСР розташовується після медалі «За відбудову вугільних шахт Донбасу».

На 1 січня 1995 року медаллю «За освоєння цілинних земель» було проведено близько 1 345 520 нагороджень.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]