Ніно Мачаїдзе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніно Мачаїдзе
Основна інформація
Повне ім'я груз. ნინო მაჩაიძე
Дата народження 8 березня 1983(1983-03-08) (41 рік)
Місце народження Тбілісі, Грузинська РСР, СРСР
Роки активності 2007 — тепер. час
Громадянство Грузія
Професії оперна співачка, музикантка
Освіта Тбіліська державна консерваторія
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d]
Лейбли Sony Classicald
ninomachaidze.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ніно Мачаїдзе (груз. ნინო მაჩაიძე, англ. Nino Machaidze, нім. Nino Matschaidse; нар. 8 березня 1983(19830308), Тбілісі, Грузія) — грузинська оперна співачка (сопрано).

Навчання[ред. | ред. код]

З восьмирічного віку відвідувала уроки фортепіано. Вокальну освіту здобула у Тбіліській державній консерваторії імені Сараджішвілі.

Ніно Мачаїдзе ретельно слухала своїх вчителів і незабаром, хоча була ще зовсім юною, почала співати в опері. За часів загального розвалу театр був не відвідуваним місцем у Тбілісі. Іноді в залі опери крім Ніно та її мами збиралася жменька слухачів, проте співаки та співачки на сцені викладалися повністю[1]

У 17 років Ніно завоювала у себе на батьківщині свій перший вокальний приз.

Виступи у Грузії[ред. | ред. код]

З 2000 по 2005 роки на сцені Грузинського театру опери та балету імені Паліашвілі Ніно неодноразово виконувала партії Церліни в опері «Дон Жуан»), Норіни («Дон Паскуале») та Джільди («Ріголетто»).

Виступи за кордоном[ред. | ред. код]

У 2005 році пройшла конкурс серед 400 інших претендентів до Академії молодих вокалістів театру Ла Скала і відразу ж була прийнята[2]. Тут же у театрі «Червона Скеля» вона у 2006 році успішно дебютувала в ролі Наяди в «Аріадна на Наксосі» Ріхарда Штрауса (диригент Джеффрі Тейт). Після цього отримала багато пропозицій на інші ролі.

Після блискучого дебюту в ролі Сільвії у «Аскан в Альбі» Моцарта на сцені Ла Скала в лютому 2007 року і Марії в опері «Дочка полку» Гаетано Доніцетті в травні того ж року на сцені римської Опери ((італ.)), співачка відсвяткувала успіх, який ознаменував початок її інтернаціональної кар'єри. Там же, в міланській «Ла Скала» вона в березні 2008 року заспівала партію Лауретти в «Джанні Скіккі» Пуччіні та Музетти в «Богемі».

Влітку 2008 році на найбільшому і найпрестижнішому в Європі Зальцбурзькому фестивалі Ніно Мачаїдзе в парі з Роландо Вільясоном виступила в ролі Джульєтти в «Ромео і Джульєтта» Шарля Гуно (постановка американського режисера Бартлета Шера, зальцбурзький оркестр «Моцартеум» під керуванням франко-канадського диригента Янніка Незе-Сегіна). Поява Ніно Мачаидзе в цій ролі було сюрпризом і породила великі очікування, оскільки австрійська публіка в останні роки звикла бачити в цьому спектаклі «зіркову пару» Нетребко-Вільясон. Однак професійні шляхи Нетребко і Вільясона в 2008 році розійшлися, частково через сімейні обставини Ганни Нетребко (шлюб і народження дитини), а також через піврічний тайм-аут Роландо Вільясона в результаті проблем із горлом. Тому «Ромео і Джульєтта» в Зальбургзі-2008 була для обох партнерів серйозним випробуванням. Джульєтта у виконанні Ніно Мачаїдзе здобула овації залу і позитивні реакції критики. Від так, прем'єра пари Мачаїдзе-Вільясон пройшла більш ніж успішно і молода грузинська співачка цілком гідна свого більш досвідченого і відомого партнера.

Зараз співачка живе в Мілані, вільно говорить італійською мовою.

Програми, дебюти[ред. | ред. код]

Премії, нагороди[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

  • DECCA 'Bel Canto Arias' (conducted by Richard Bonynge) (2008)

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ekkehard Pluta: Vehikel für Gesangstars. — «Opernwelt», 3. März 2009, S. 23-24. (нім.)

Посилання[ред. | ред. код]