Попит Гікса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У теорії споживання попит Гікса відбиває ті набори, які споживач вибере за заданих цін і рівні корисності, розв'язуючи задачу мінімізації своїх витрат. Названий за іменем англійського економіста Гікса. Також називають компенсованим попитом.

Математичний запис[ред. | ред. код]

де  — попит Гікса при цінах p і значенні функції корисності .

У разі коли відома функція витрат і вона неперервна в точці , компенсований попит можна знайти за лемою Шепарда і він має такий вигляд:

Двоїстість у теорії споживання[ред. | ред. код]

Зручність підходу Гікса полягає в тому, що мінімізована функція витрат має лінійний вигляд, але змінні для функції маршалівського попиту , легше спостерігати на практиці.

Якщо переваги споживача є неперервними і функцію корисності задано в нулі так, що , то попит Гікса є розв'язком задачі максимізації корисності при цінах і доході , де e(•) — функція витрат. При цьому .

Зворотне теж має місце, але за інших умов. Якщо переваги є локально ненасичуваними, то маршалівський попит є розв'язком задачі мінімізації витрат і .

Властивості[ред. | ред. код]

За умови неперервності функції корисності і задання її в нулі так, що , попит Гікса має такі властивості:

  1. Однорідність нульового степеня за цінами : для всіх , , оскільки набір , що мінімізує суму , також мінімізує суму за того ж бюджетного обмеження.
  2. Обмеження задовольняється як рівність: . Це випливає з неперервності функції корисності, оскільки можна витрачати менше на якесь δe і зменшувати значення корисності на δu, поки воно не стане рівним .
  3. Якщо переваги опуклі, то  — опукла множина.
  4. Якщо переваги строго опуклі, то складається з одного елемента (є функцією компенсованого попиту).
  5. Виконується закон компенсованого попиту:

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Фридман А. А. Лекции по курсу микроэкономики продвинутого уровня. — М. : Издательский дом ГУ ВШЭ, 2007. — С. 71. — ISBN 978-5-7598-0335-5.