Привокзальна (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Привокзальна
Львів
Загальна інформація
Район Франківський, Залізничний
Головні вулиці Городоцька
Транспорт
Залізнична інфраструктура Львів-головний, Приміський вокзал

Місцевість Львова розташована навколо Головного залізничного вокзалу Львова. Розташована у Франківському та Залізничному районах. Привокзальна відіграє виняткове значення у транспортному сполученні Львова – тут розташовано Львівський приміський вокзал та Львівське трамвайне депо N1 Головною вулицею Привокзальної є Городоцька.

Історія[ред. | ред. код]

Розвиток Привокзальної розпочався з 1861 року, коли було збудовано Львівський залізничний вокзал, 1866 року тут було збудовано Чернівецький вокзал – до наших днів він не зберігся, однак на його місці 1996 року збудовано Приміський вокзал. Також 1895 року через Привокзальну прокладено першу у Львові трамвайну колію, спочатку кінну, згодом електричний трамвай. 1904 року було збудовано сучасний вокзал «Львів-головний». [1] 1952 року Львівський вокзал було з’єднано з центром міста першою у Львові тролейбусною лінією, яка була прокладена через Привокзальну.

Головні об’єкти[ред. | ред. код]

На Привокзальній розташовано багато важливих об’єктів інфраструктури, деякі з них мають виняткове значення для життя міста.

Приміський вокзал

Ринок Привокзальний

ТЦ «Скриня»

Храм Ольги та Єлизавети (УГКЦ)

Церква св. Георгія (ПЦУ)

Пам’ятник Степанові Бандері

Палац Залізничників РОКС

Трамвайне депо N1

ACN8 «Двірцева»

Синагога

Львівський локомотиворемонтний завод

Примітки[ред. | ред. код]