Риба-качечка товсторила

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Риба-качечка товсторила

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Присоскопероподібні (Gobiesociformes)
Родина: Присоскоперові (Gobiesocidae)
Рід: Риба-качечка (Lepadogaster)
Вид: Риба-качечка товсторила
Lepadogaster candolii
Risso, 1810
Посилання
Вікісховище: Lepadogaster candolii
Віківиди: Lepadogaster candolii
EOL: 1156877
ITIS: 642613
МСОП: 198607
NCBI: 164308

Риба-качечка товсторила або Риба-присосок товсторила (Lepadogaster candolii) — риба родини Присоскоперові (Gobiesocidae). Один з 4-х видів роду; один з 2-х видів роду у фауні України.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Тіло довгасте, помірної висоти, спереду розширене, позаду стиснене з боків. Голова довга, рило широке, не сильно приплюснуте зверху, ледь звужується до переднього краю. Передні носові отвори витягнуті у вигляді коротких трубочок, задні носові отвори з короткими трубочками. Рот за формою на зразок качиного дзьоба. Зуби на щелепах дрібні, спереду у вигляді пучка, з боків більші, в один ряд. Найбільша довжина тіла до 10 см. Забарвлення тіла червоне, з численними овальними світлими плямками, плавці кармінові, з округлими світлими плямами, у деяких (імовірно, самок) по боках голови позаду від очей по одній чарунковій темній плямі. Режим збереження популяцій та заходи з охорони - не здійснювалися.

Ареал виду[ред. | ред. код]

Поширений у східній Атлантиці від Британії до Канар, включно західну частину Середземного моря і Чорне море.

В Україні відзначена у Чорному морі, зокрема біля берегів Кримського п-ва та в пн.-зх. його частині (о. Зміїний).

Особливості біології[ред. | ред. код]

Риба морська, прибережна. Веде донний спосіб життя. Живе на ділянках з солоністю води 16–19‰, не поширюючись в опріснені частини. Тримається дуже близько до берега, майже до урізу води, часто у смузі прибою, зазвичай на кам’янистих ґрунтах. Не уникає глибоких ділянок. В основному перебуває під камінням, особливо вдень, прикріпившися до дна черевним присоском. Активніша у сутінках. Відомі її скупчення біля Кара-Дага у травні–червні, менше у липні. Плідники завдовжки 5–8 см. Плодючість становить близько 300 шт. ікринок. Нерестовища знаходяться поблизу берега, майже до урізу води, на кам’янистих розсипах, на глибині 0,4–1,5 м. За нерестовий субстрат служить вільна гладка поверхня каменю у гнізді, що побудоване і охороняється самцем. Нерест у травні–червні при температурі води 17–19°С. Ікра відкладається порційно, суцільним шаром на стелю гнізда, де запліднюється самцем. У гніздах кладки складаються із 2–3 частин кладок на різних стадіях розвитку, від різних самиць; у кожній частині по 150–200 ікринок. Личинки живляться мікроскопічними безхребетними. Дорослі особини — донними дрібними ракоподібними і черв’яками. Періодично відбувається линька риб: заміна старої шкіри новою.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]