Губань зелений

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Губань зелений

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Губаневидні (Labroidei)
Родина: Губаневі (Labridae)
Рід: Губань (Labrus )
Вид: Губань зелений
Labrus viridis
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Labrus viridis
Віківиди: Labrus viridis
ITIS: 170735
МСОП: 187654
NCBI: 202588

Губань зелений (Labrus viridis) — риба родини Губаневих.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічається у субтропічних водах, ареал охоплює східну частину північно-атлантичних вод, Середземне і Мармурове моря, протоку Босфор, Чорне море. В Україні зустрічається вздовж берегів Кримського півострова поблизу масиву Кара-Даг, Севастополя і Балаклави.

Будова[ред. | ред. код]

Тіло слабко довгасте, доволі високе. Спинний плавець має 13-21 нерозгалужених колючих і 8-14 розгалужених м'яких променів. Голова порівняно велика. Рот кінцевий. Зуби на щелепах конічні, спереду збільшені, розміщені в один ряд. На щоках між оком і передкришковою кісткою є 7-8 рядів лусок. У бічній лінії 40 лусок. Забарвлення дуже мінливе. Зазвичай спина й голова зеленуваті з блакитним виблиском, боки буро-жовті з оливковим відтінком.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається у прибережній зоні морів. Трапляється серед каміння й скель, помірно порослих макрофітами та водоростями. Тримається у літоральній зоні морського узбережжя, біля скель і заростей водоростей на глибинах 2-50 м, старіші особини піднімаються не вище 15 м від дна. Як і інші представники роду, протягом життя може змінювати стать, тобто є факультативним гермафродитом. Довжина тіла плідників 13,5-34,9 см. Живлення відбувається у світлий період доби. Мальки завдовжки до 1,5 см споживають планктон (веслоногих ракоподібних, ювенільні форми крабів тощо). Підрослі мальки і дорослі особини переходять на споживання риби. Ріст у цього виду інтенсивний, у довжину досягає 38 см.

Значення[ред. | ред. код]

Промислового значення не має. Чисельність дуже мала. За всі часи досліджень у Чорному морі виловлено лише кілька особин. Вид занесений до Червоної книги України.

Посилання[ред. | ред. код]