Марена дніпровська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Марена дніпровська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Підродина: Barbinae
Рід: Марена (Barbus)
Вид:
Марена дніпровська (B. borysthenicus)
Біноміальна назва
Barbus borysthenicus

Маре́на дніпро́вська (Barbus borysthenicus) — прісноводна риба родини Коропових, ендемік басейнів Дніпра і Південного Бугу. Занесена до Червоної книги України(1994)[1] та до Європейського червоного списку.

Опис[ред. | ред. код]

Зовні нагадує марену звичайну, проте тіло товстіше, з притаманною горбатістю у місці спинного плавця, хвостове стебло ширше і коротше, задні вусики коротші, досягають лише переднього краю ока, іноді середини ока. Найбільша довжина тіла 80-90 см, маса — до 14 кг, тривалість життя 12-13 років. У забарвленні переважають жовтувато-золотисті тони, плавці забарвлені яскравіше: в парних, анальному і хвостовому плавцях переважає моркв'яно-червоний, в спинному — рожево-червоний кольори.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширена в басейні Дніпра та Південного Бугу, де раніше була звичною рибою, а зараз стала рідкісною. Майже зникла у басейні середнього і нижнього Дніпра, у верхній та нижній течії Південного Бугу. Також помічені поодинокі випадки вилову на річках Прут і Дністер.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості самці досягають у 2–3 роки при довжині тіла 15,6 см і масі 92 г, самиці в 3–4 роки при довжині 22 см і масі 195 г. Нерест триває з кінця квітня до середини липня, плодючість становить 32–41 тис. ікринок. На нерест рушає на руслові мілководдя із швидкою течією і кам'янистим або великозернистим піщаним ґрунтом, де й відкладає слабко-клейку ікру.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Річкова зграйна риба, що мешкає винятково у проточній, чистій воді; дуже чутлива до нестачі кисню у воді. Надає перевагу порожистим ділянкам і перекатам, місцям з кам'янистим, гальковим, щільним піщаним або глинистим дном. Веде придонний спосіб життя. Личинки і молодь живляться дрібними формами фіто- і зоопланктону та бентосу, дорослі риби споживають суто мешканців дна, зокрема личинок комах, молюсків, червів, а також ікру, молодь і дрібних риб, водорості і вищу рослинність.

Чисельність та заходи охорони[ред. | ред. код]

Чисельність низька, трапляється поодинокими особинами. Порушення типових біотопів відбулось внаслідок зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, спричиненої гідротехнічним будівництвом; забруднення води, надмірний вилов.

Заради збереження в Україні, заборонено вилов (крім басейну нижньої течії Дніпра)[2]. Також необхідно виявити звичні місця перебування і встановити в них заповідний режим.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://www.redlist.org.ua/1994/k0566.htm[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Наказ Державного комітету рибного господарства України від 15 лютого 1999 року N19. Архів оригіналу за 28 травня 2012. Процитовано 21 березня 2012.

Література[ред. | ред. код]