Ручний інструмент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ручні інструменти)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Столярний молоток
Викрутка
Розвідний ключ
Садові ручні інструменти

Ручний інструмент — будь-який інструмент, який при його використанні утримується та приводиться в рух вручну, а не двигуном. До ручного інструмента належать вила, секатори, граблі, молотки, гайкові ключі, плоскогубці, викрутки, зубила тощо.

Історія[ред. | ред. код]

Ручний інструмент використовуються людьми з часів кам'яної доби, коли камені були використані як молотки і для різання. Під час епохи бронзи інструменти виготовлялись з виливок зі сплавів міді і олова. Бронзові інструменти були гостріші і важчі, ніж зроблені з каменю, чим обумовлювалась їх вища ефективність. Під час залізного століття інструменти почали виготовлятись переважно із сплавів заліза і інструменти стали ще міцніші і довговічніші.

Історія людства та розвиток людської цивілізації значною мірою пов'язані з інструментами, які застосовувались в той чим інший період.

Різновиди ручного інструменту[ред. | ред. код]

Ручний інструмент поділяється на немеханізований та механізований. Механізованим називається ручний інструмент з електричним або пневматичним приводом (наприклад, електропилки, пневмо- та електродрелі тощо)[1]. Немеханізований ручний інструмент та пневмоінструмент, як правило, небезпечніші за електроінструмент.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дереворізальний інструмент. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 26 січня 2017.