Рябова Віта Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віта Рябова
Народження
Кам'янське, Дніпропетровська область
Країна Україна Україна
Жанр Декоративно-ужиткове мистецтво
Діяльність художник
Напрямок Петриківський розпис
Вплив Наталія Панібудьласка

Віта (Вікторія) Олександрівна Рябова — українська художниця, майстриня петриківського розпису, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Учасниця багатьох фестивалів і виставок, зокрема персональних, діяльність висвітлювалася у ЗМІ.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]

Стиль художниці самобутньо відрізняється від основної школи петриківського розпису значною мініатюризацією та витонченою деталізацією.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в місті Кам'янське (Дніпродзержинськ). Навчалася петриківського розпису у Наталії Панібудьласки, майстрині родом з Петриківки. Після середньої школи закінчила художнє училище в Петриківці з відзнакою за фахом «художник декоративного розпису». Регулярно бере участь у щорічних міських виставках у Кам'янському. У 2000 і 2001 брала участь у спільних виставках молодих художників міста. Роботи художниці регулярно виставлялися на фестивалі «Мамай-фест» з 2007 року, зокрема в 2009 році її твори на тему українського козацтва подорожували по містах України в складі виставки «Мамай-фест 2009». У 2010 році брала участь у виставці-ярмарку декоративно-прикладного мистецтва в музеї української народної архітектури та побуту в с. Пирогове. У 2011 році персональна виставка художниці «Веселковий настрій» відкривалася в Музеї історії Кам'янського. Регулярно бере участь у фестивалі «Петриківський Дивоцвіт» у Петриківці. У 2014 році отримала міську премію за досягнення у розвитку культури, мистецтва у номінації «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво». З 18 липня по 25 серпня 2019 року в Музеї історії Кам'янського була відкрита персональна виставка Віти Рябової «Тендітний світ краси».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. МІС — Виставка «Тендітний світ краси» відкрилась у Кам'янському[недоступне посилання]
  2. 24ukr.net — У музеї Кам'янського відкрили унікальну виставку Петриківського розпису[недоступне посилання]
  3. Запрошуємо на персональну виставку майстра народного мистецтва України Віти Рябової «Тендітний світ краси»[недоступне посилання]
  4. У Дніпродзержинську відкрилася виставка петриківського розпису «Веселковий настрій»
  5. Вісті Придніпров'я — Відкрили унікальну виставку майстрині петриківського розпису
  6. Музей історії м. Кам'янського — Різдвяний вечір в музеї, про виставку «Різдво Христове — 2019». Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 11 квітня 2021.
  7. В Музее истории Каменского представили рождественскую программу. Архів оригіналу за 13 травня 2019. Процитовано 10 жовтня 2019.
  8. Кам'янське здобуло перше місце на фестивалі «Петриківський дивоцвіт-2019»[недоступне посилання]
  9. Событие — Каменчане представили родной город на фестивале «Петриківський дивоцвіт»

Посилання та джерела[ред. | ред. код]