Ярмолюк Олена Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярмолюк Олена Василівна
Народження 24 січня 1970(1970-01-24) (54 роки)
с. Петриківка, Петриківського району, Дніпропетровської області, Україна
Національність українка
Країна Україна Україна
Жанр петриківський розпис
Навчання Експериментальний цех Петриківського розпису
Діяльність художниця

Ярмолюк Олена Василівна (нар. 24 січня 1970(19700124), Петриківка, Петриківського району, Дніпропетровської області) — українська художниця, майстриня петриківського розпису. Своїм корінням пов'язана з легендарними майстринями старшого покоління.

Життєпис[ред. | ред. код]

Петриківському розпису навчалася у Дитячій художній школі ім. Т. Я. Пати, першим вчителем був Федір Панко. У 1988 році творчий шлях продовжила ученицею експериментального цеху (вчитель — Андрій Пікуш).

З 1989 до 2000 року працювала в центрі народного мистецтва «Петриківка».

Олена Ярмолюк за складом своєї духовної наповненості — людина м'яка і поетична. Звідси особлива співуча ліричність її кольорових орнаментальних сплетінь, дивних, вишукано-витончених творів: «Весняний подих» (2014), «Веселковий букет» (2014), «Білим цвітом калина цвіте» (2013).

Майстриня втілює Петриківку на різноманітних матеріалах: папері, дереві, стінах інтер'єрів. Улюблені сюжети: розмаїття квітів, трав, — всього того, що робить неповторним та мальовничим куточком рідне Придніпров'я. Любить створювати панно з чарівними птахами та сюжетні панно з українцями. За її творами можна спостерігати, як відбувається становлення майстерності в композиційному колористичному рішенні декоративного орнаменту, в якому головна роль приділяється кольоровій та ритмічній гармонії пластичної лексики.

Сьогодні Олена Ярмолюк переймає досвід у відомої на весь світ майстрині петриківського розпису Галини Назаренко, адже вважає, що навчатися та професійно зростати потрібно завжди. Разом майстрині розписали Петриківкою каплицю біля джерела Святого Пантелеймона в селищі Хутірське, Дніпропетровської обл.

Активна учасниця всеукраїнських і міжнародних виставок, зокрема у Грузії (Тбілісі, Батумі, 2014). Перша персональна виставка пройшла у Дніпропетровську (2014). Роботи майстрині зберігаються у музеях і приватних колекціях.

Посилання[ред. | ред. код]