Цей список належить до вибраних списків української Вікіпедії

Список плазунів Бельгії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плазуни Бельгії
Бельгія
Біорегіон
Біогеографічний екорегіон Голарктика
Екозона Палеарктика
Місцевість
Континент Європа,
Фауна вищого рангу
За систематикою плазуни, фауна Бельгії
За екологією суходільна фауна
За біогеографією герпетофауна Європи
Період існування
Особливості
Видовий обсяг 7
Родовий обсяг 5
Чужорідні види потенційно T. scripta

У цьому списку наведено всі види плазунів, які трапляються на території Бельгії, а також ті, які потенційно можуть бути новими видами для цієї країни. Основою для створення статті стали списки на двох герпетологічних сайтах: сайті HYLA, дочірньої організації природоохоронної асоціації «Natuurpunt», яка зосереджена на збереженні природи Фландрії, та сайті «Rainne» — герпетологічної складової організації «Natagora», яка охороняє та досліджує природу Валлонії та Брюсселю.

Герпетофауна Бельгії невелика — усього 7 видів (4 види ящірок та 3 види змій), 7 родів, 5 родин та 1 ряд рептилій. У Фландрії мешкають 6 видів плазунів, Валлонія є дещо «багатшою»: тут можна натрапити на всі 7 видів рептилій, включно з Lacerta agilis, яка не трапляється у Фландрії. У деяких джерелах наявні дані про інтродукцію Trachemys scripta, однак ні HYLA, ні «Rainne» не включають її до локальної герпетофауни. Emys orbicularis наведена на деяких сайтах як вимерлий вид[1]: востаннє черепаха заселяла територію Бельгії в часи раннього голоцену, за вищої середньої температури. Опісля падіння температури, умови для проживання зникли[2].

Поширеність видів неоднорідна: Zootoca vivipara поширена по всій країні, тоді як ареал Lacerta agilis обмежений суто Бельгійською Лотарингією. Так само різниться і чисельність популяцій та природоохоронний статус. У Валлонії з 7 видів один (Vipera berus) перебуває на межі зникнення, ще 2 (Lacerta agilis та Coronella austriaca) під загрозою вимирання, Natrix helvetica та Podarcis muralis близькі до загрозливого ставу, решту плазунів перебувають у статусі «найменшого ризику»[3]. У Фландрії 3 види (Natrix helvetica, Vipera berus, Coronella austriaca) під загрозою вимирання, Zootoca vivipara та Anguis fragilis у найменшій загрозі зникнення, а щодо Podarcis muralis немає достатньо надійних даних[4].

Список[ред. | ред. код]

Легенда[ред. | ред. код]

VU Vulnerable Уразливі види
NT Near Threatened Види, близькі до загрозливого стану
LC Least Concern Найменший ризик

Для плазунів наведений їхній статус у ЄЧС (виділений жирним шрифтом — VU, EN, LC), якщо такий існує. Якщо європейський статус відсутній, то наведено глобальний (звичайним шрифтом — VU, LC, NT). Якщо і такий статус відсутній, то в клітинці стоїть прочерк («-»).

Під українською вернакулярною назвою рептилій наведена локальна вернакулярна назва (у випадку Бельгії — нідерландською та французькою), якщо така існує.

Підтверджені плазуни[ред. | ред. код]

Українська назва Біноміальна назва Родина Ряд Статус ЄЧС/МСОП Ареал проживання Зображення Виноски
Веретільниця ламка
нід. hazelworm
фр. orvet fragile
Anguis fragilis
Linnaues, 1758
Anguidae Squamata LC Ящірка трапляється по всій країні. Полюбляє різноманітні ліси, часто на неї можна натрапити у місцях переходу густої лісової рослинності до більш трав'яної чи чагарникової, наприклад на узліссях чи на лісових галявинах. Не є рідкістю зустріти її біля боліт чи каналів, на насипах уздовж колій, на луках та закинутій ріллі. [5][6][7]
Мідянка звичайна
нід. gladde slang
фр. coronelle lisse
Coronella austriaca
Laurenti, 1768
Colubridae LC У Валонії поширена на південь від рік Самбр та Маас. У Фландрії мешкає у декількох місцинах: на півночі плато Кемпен (природний парк «Калмтхаутське пустище»[en]), у долині Зіпбеку[nl] біля Зутендалю[en] та Ланакену[en], уздовж невеличкої річки Кікбек[nl]поблизу Маасмехелену[en]. Полюбляє теплі місцини на узліссях чи лісових галявинах, поля та пустища, насипи уздовж залізничних шляхів. [8][9]
[10][11]
Ящірка прудка
нід. zandhagedis
фр. lézard des souches
Lacerta agilis
Linnaeus, 1758
Lacertidae LC Ареал проживання обмежений Лотарингією[en]. Мешкає у вересових чагарниках, серед трави на полях, у піщаних чи кам'янистих місцинах, як-от кар'єри чи насипи уздовж колій, у сільськогосподарських угіддях. [12][13]
Ящірка мурова
нід. muurhagedis
фр. lézard des murailles
Podarcis muralis
(Laurenti, 1768)
LC Основна популяція в Бельгії мешкає в долині Массу та її приток, виключенням є більша частина долини Самбру та Семуа[en]. Ізольована популяція існує неподалік Турне. Для Фландрії ящірка є алохтонним видом, описують щонайменше 19 місцин, де вона активно розмножується, особливо активно це відбувається в Мехелені, Левені та Кортермаку[en]. Невибагливий вид, який, однак, надає перевагу написам уздовж транспортних комунікацій, кам'яним руїнам та мурам, кладовищам, закинутим кар'єрам. [14][15]
[16][17]
Ящірка живородна
нід. levendbarende hagedis
фр. lézard vivipare
Zootoca vivipara
(Lichtenstein, 1823)
LC Ящірка поширена по території всієї країни, особливо на півдні, єдиним виключенням є мулисті ґрунти в Середній Бельгії та Пеї-де-Ерв. Проживає у різноманітних біотопах, але насамперед надає перевагу місцинам з достатньою вологістю (вересові пустища, луки, болота, береги струмків), втім не гидує рідколіссям, узліссям, узбіччями доріг, насипами вздовж колій, живоплотами, садами. [18][19]
[20][21]

нід. gevlekte ringslang
фр. couleuvre à collier

[комент. 1]
Natrix helvetica
(Lacépède, 1789)
Natricidae В основному поширений на півдні Валонії. У Фландрії трапляється спорадично: був зафіксований біля Калмтхаута, Гехтел-Ексела, Мелдерта, Бокрійка, Генка. Життєдіяльність тісно пов'язана з водоймами (як природними, так і штучними), однак поблизу них мають бути місця, де може погрітися на сонці [23][24][25]
Гадюка звичайна
нід. adder
фр. vipère péliade
Vipera berus
(Linnaeus, 1758)
Viperidae LC У Фландрії описані дві популяції на півночі: одна поблизу Вуствезелю[en] та Брехту[en], інша — біля Берсе[en] та Ліллю[en]. У Валонії змія трапляється у долині Массу, її територія на півночі закінчується на рівні Дінану, на заході — на рівні Шіме[en], на сході — на рівні Сент-Юберу[en]. Полюбляє вологі та відносно прохолодні трав'янисті місцини, як-от вересові пустища, луки, узлісся. [26][27]
[28][29]

Потенційно нові та вимерлі види[ред. | ред. код]

Українська назва Біноміальна назва Родина Ряд Статус ЄЧС/МСОП Ареал проживання Зображення Виноски
Червоновуха черепаха звичайна Trachemys scripta
(Thunberg in Schoepff, 1792)
Emydidae Testudines LC Відповідно до низки джерел інтродукована до місцевої герпетофауни. Зокрема, відповідно до валлонських джерел, трапляється повсюдно у Валонії, особливо поблизу міст. Черепаха, однак, не є ані в списку HYLA, ані в списку «Rainne». [30][31]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Довгий час змія вважалась підвидом N. natrix, однак генетичні та більш детальні морфологічні дослідження дали змогу підняти її до видового рангу. Низка підвидів, які раніше вважалися підвидами N. natrix, є тепер підвидами N. helvetica, а саме: N. natrix cetti класифікується як N. helvetica cetti, N. natrix corsa — як N. helvetica corsa, N. natrix lanzai — як N. helvetica lanzai, а N. natrix sicula — як N. helvetica sicula[22].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reptiles of Belgium / RepFocus. www.repfocus.dk. Архів оригіналу за 10 серпня 2023. Процитовано 10 серпня 2023.
  2. Sommer, Robert S.; Persson, Arne; Wieseke, Nina; Fritz, Uwe (2007-12). Holocene recolonization and extinction of the pond turtle, Emys orbicularis (L., 1758), in Europe. Quaternary Science Reviews (англ.). Т. 26, № 25-28. с. 3099—3107. doi:10.1016/j.quascirev.2007.07.009. Архів оригіналу за 23 червня 2022. Процитовано 10 серпня 2023.
  3. PAQUET, Jean-Yves. Actualisation des Listes rouges wallonnes des espèces menacées, pour les groupes d’espèces amphibiens, reptiles, oiseaux et chauves-souris. Rapport final 2021 – Marché public de service n° 03.02.02 – 20-0467 (PDF). http://etat.environnement.wallonie.be/ (франц.) . Natagora. Архів оригіналу (PDF) за 10 серпня 2023. Процитовано 10 серпня 2023.
  4. Maes, Dirk. Overzicht van de gevalideerde IUCN Rode Lijsten in Vlaanderen. https://publicaties.vlaanderen.be/ (нідерл.) . Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Архів оригіналу за 10 серпня 2023. Процитовано 10 серпня 2023.
  5. Hazelworm | Hyla. www.hylawerkgroep.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  6. Orvet fragile - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  7. Agasyan, A., Avci, A., Tuniyev, B., Crnobrnja-Isailović, J., Lymberakis, P., Andrén, C., Cogălniceanu, D., Wilkinson, J., Ananjeva, N.B., Üzüm, N., Orlov, N.L., Podloucky, R., Tuniyev, S., Kaya, U., Nettmann, H.K., Böhme, W., Sterijovski, B., Vogrin, M., Corti, C., Pérez Mellado, V., Sá-Sousa, P., Cheylan, M., Pleguezuelos, J., Tok, C.V., Sindaco, R., Borczyk, B. & Schmidt. Anguis fragilis (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 23 вересня 2023. Процитовано 24 вересня 2023.
  8. Gladde slang | Hyla. www.hylawerkgroep.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  9. Coronelle lisse - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  10. Coronelle lisse (Coronella austriaca) | Reptiles | Vertébrés | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be. Архів оригіналу за 24 липня 2023. Процитовано 24 липня 2023.
  11. Jelka Crnobrnja Isailovic, Rastko Ajtic, Milan Vogrin, Claudia Corti, Valentin Pérez Mellado, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan Pleguezuelos, Alexander Westerström, Cornelius C. De Haan, Varol Tok, Bartosz Borczyk, Bogoljub Sterijovski, Benedikt Schmidt. Coronella austriaca (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 1 вересня 2020. Процитовано 24 вересня 2023.
  12. Lézard des souches - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  13. Aram Agasyan, Aziz Avci, Boris Tuniyev, Petros Lymberakis, Claes Andrén, Dan Cogalniceanu, John Wilkinson, Natalia Ananjeva, Nazan Üzüm, Nikolai Orlov, Richard Podloucky, Sako Tuniyev, Uğur Kaya, Jelka Crnobrnja Isailovic, Milan Vogrin, Claudia Corti, Valentin Pérez Mellado, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan Pleguezuelos, Martin Kyek, Alexander Westerström, Hans Konrad Nettmann, Bartosz Borczyk, Bogoljub Sterijovski, Benedikt Schmidt. Lacerta agilis (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 18 червня 2020. Процитовано 24 вересня 2023.
  14. Muurhagedis | Hyla. www.hylawerkgroep.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  15. Lézard des murailles - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  16. Lézard des murailles (Podarcis muralis) | Reptiles | Vertébrés | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be. Архів оригіналу за 18 квітня 2023. Процитовано 2 серпня 2023.
  17. Wolfgang Böhme, Valentin Pérez-Mellado, Marc Cheylan, Hans Konrad Nettmann, László Krecsák, Bogoljub Sterijovski, Benedikt Schmidt, Petros Lymberakis, Richard Podloucky, Roberto Sindaco, Aziz Avci. Podarcis muralis (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 1 вересня 2020. Процитовано 24 вересня 2023.
  18. Levendbarende hagedis | Hyla. www.hylawerkgroep.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  19. Lézard vivipare - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  20. Lézard vivipare (Zootoca vivipara) | Reptiles | Vertébrés | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be. Архів оригіналу за 17 липня 2023. Процитовано 17 липня 2023.
  21. Aram Agasyan, Aziz Avci, Boris Tuniyev, Jelka Crnobrnja Isailovic, Petros Lymberakis, Claes Andrén, Dan Cogalniceanu, John Wilkinson, Natalia Ananjeva, Nazan Üzüm, Nikolai Orlov, Richard Podloucky, Sako Tuniyev, Uğur Kaya, Wolfgang Böhme, Hans Konrad Nettmann, Jelka Crnobrnja Isailovic, Ulrich Joger, Marc Cheylan, Valentin Pérez-Mellado, Bartosz Borczyk, Bogoljub Sterijovski, Alexander Westerström, Benedikt Schmidt. Zootoca vivipara (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 6 червня 2020. Процитовано 24 вересня 2023.
  22. Carolin Kindler, Maxime Chèvre, Sylvain Ursenbacher, Wolfgang Böhme, Axel Hille, Daniel Jablonski, Melita Vamberger, Uwe Fritz (2017). Hybridization patterns in two contact zones of grass snakes reveal a new Central European snake species (PDF). Scientific Reports. 7 (1). doi:10.1038/s41598-017-07847-9. Архів оригіналу (PDF) за 1 вересень 2020. Процитовано 6 червень 2020. {{cite journal}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  23. Gevlekte ringslang | Hyla. www.hylawerkgroep.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  24. Couleuvre à collier - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  25. Couleuvre à collier (Natrix natrix) | Reptiles | Vertébrés | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be. Архів оригіналу за 17 липня 2023. Процитовано 17 липня 2023.
  26. Adder | Hyla. www.hylawerkgroep.be. Архів оригіналу за 4 червня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  27. Vipère péliade - Pôle Raînne. rainne.natagora.be. Архів оригіналу за 10 липня 2023. Процитовано 10 липня 2023.
  28. Vipère péliade (Vipera berus) | Reptiles | Vertébrés | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be. Архів оригіналу за 24 липня 2023. Процитовано 24 липня 2023.
  29. Jelka Crnobrnja Isailovic, Milan Vogrin, Claudia Corti, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan M. Pleguezuelos, Ljiljana Tomović, Bogoljub Sterijovski, Ulrich Joger, A. Westerström, Bartosz Borczyk, Benedikt Schmidt, Andreas Meyer, Roberto Sindaco, Dušan Jelić. Vipera berus (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 22 грудня 2019. Процитовано 24 вересня 2023.
  30. Tortue de Floride (Trachemys scripta) | Reptiles | Vertébrés | La biodiversité en Wallonie. biodiversite.wallonie.be. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 24 вересня 2023.
  31. van Dijk, P.P., Harding, J. & Hammerson, G.A. Trachemys scripta (англ.) . МСОП. Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 24 вересня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]