Стерв'ятники (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Стерв'ятники»
Scavengers
Сезон № 3
Серія № 35-6
Перший показ 19 листопада 2020
Сценарій Дуглас Аарнікоскі
Режисер(и) Енн Кофелл Сондерс
Хронологія
Попередня Наступна
Померти в зусиллях Об'єднання-3

Про епізод[ред. | ред. код]

Стерв'ятники (Scavengers) — тридцять п'ятий епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та шостий в третьому сезоні. Епізод був написаний Дугласом Аарнікоскі, а режисувала Енн Кофелл Сондерс. Перший показ відбувся 19 листопада 2020 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

USS «Discovery» модернізований для використання технологіями майбутнього, в тому числі програмованою матерією. Венс спрямовує кораблі Зоряного флоту в різні місії по простору Федерації, але наказує «Дискавері» для випадків швидкого реагування. Осайра та Смарагдовий ланцюг (синдикат андоріанців і оріонців) загрожують планеті Аргет. Прерогативою захисту стає «Дискавері».

До «Дискавері» пробивається виклик з-за меж захисного поля Федерації. На екрані з'являється кіт Бука Злюка. Повідомлення прибуває через 3 тижні від Букера про нове відкриття, яке він зробив по дорозі до баджорського обміну — чорну скриньку з корабля Зоряного флоту, який був знищений у Спалі. Самописець знаходиться на планеті Ханхал — її контролює Смарагдовий ланцюг. Бернем вважає, що вона може використовувати цю чорну скриньку, аби відстежити походження Спалу — згідно знайдених нею раніще двох самописців — час вибуху відрізнявся — хай і на мікросекунди. Але Сару наказує їй залишатися на «Дискавері» — на випадок, якщо вони будуть потрібні Венсу.

Бернем погоджується, але потім не виконує цього наказу, беручи Джорджі і корабель Бука, щоб знайти самописець і Букера.

Під час суперечки із Джорджі Майкл проговорюється — вона любить Букера. При підльоті до планети Ханхал Джорджі стає зле (як продовження захворювання з попередньої серії). Імператорка спілкується із наглядачем планети-смітника і отримує дозвіл на посадку. Тим часом Злюка отаборяється в каюті Тіллі — а бортовий комп'ютер не може знайти Майкл. На планеті Ханхал Джорджі виступає як покупець, який шукає рідкісні запчастини з 24-го сторіччя, тоді як Бернхем шукає Бука.

З допомогою портативного локатора Майкл знаходить шлейф даних Букера. Букер з допомогою «зрадника» андоріанця готують змову проти Смарагдового ланцюга. Один з працівників крадькома бере пакет із водою — його розстрілюють в стилі Дикого Заходу.

Адіра спілкується із Греєм — коли приходить Стамец. Адіра повідомляє — вона вдосконалила споровий двигун з допомогою наногелю — аби не використовувати шунти. Майкл має можливість поспілкуватися із Букером — він повідомляє де «чорний ящик». Сару розмовляє з Тіллі щодо Майкл. Тіллі говорить командиру «Дискавері» — він не може не повідомити Зоряному флоту про несанкціонований вчинок Бернем.

Майкл й імператорка ліквідують дрона-спостережника. Їх оточують служники Осайри. Букер і Рін скликають готових йти на повстання. Сару доповідає адміралу про вчинок Майкл. Під часк зміни працюючих Букр і Рін починають заворушення. Майкл й імператорка в сутичці вимикають охоронний паркан. При цьому Джорджі дедалі гіршає. Ув'язені біжать на вантажний корабель, Рін зазнає важкого поранення. Майкл і Джорджі з шатла ліквідують охоронців і надають змогу ув'язненим дістатися вантажного корабля.

Шатл і вантажний корабель відлітають; імператорка ліквідує охоронні кораблі Смарагдового ланцюга. Букер передає Майкл «чорний ящик». Філіппа нехотячи признається Майкл що їй дедалі гіршає.

Адіра знову сидить в кухні за столом і ніби спілкується із собою. Стамец у спілкувані з нею дізнається — вона успадкувала не лише спогади трилла — але й душу його носія. Під час спілкування Адіра пропонує свою допомогу Стамецу у керуванні споровим двигуном без імплантів в руках.

З допомогою Адіри із рук Самеца вилучаються імпланти. Стамец спілкується із Калбером. Бернем отримує дорікання Венса за невиконання наказів — при цьому Майкл буквально зриває йому слова з губ. Сару понижує Бернем з посади його першого офіцера — лишивши в обов'язках головного наукового офіцера.

Час іти на розстріл

Вона любить того, хто помер — але не зник

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 6.5 бала підтримки з можливих 10 при 2501 голосі користувачів.

Оглядач Скотт Колура для «IGN» писав так: «Майкл Бернем і Джорджія роблять мандрівку в епізоді у несанкціонованій пригоді, щоб врятувати Бука — і, можливо, на крок наблизилися до розкриття таємниці „Спалу“. Серія має кілька приємних моментів для трьох персонажів на тлі досить стандартного сюжету про втечу з в'язниці».[1]

В огляді для «Den of Geek» Кейті Барт надала оцінку 3.5. з 5 і відзначала: «Одного разу ми знайдемо відповіді, які всі шукаємо. Так, Сару — мій улюблений персонаж. Так, я дуже щаслива, що він так багато робить у цьому сезоні».[2]

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» зазначав так: «Загалом, добре виконаний епізод у сезоні, який виявився найсильнішим в „Дискавері“».[3]

Скотт Сноуден в огляді для «Space.com» відзначив так: «Цей епізод розчаровує, м'яко кажучи, і все, що стосується „Стерв'ятників“, оповідає і мало показує в розвитку свіжих ідей. Автором цього епізоду є Енн Кофелл Сондерс, і у неї є кілька епізодів „Battlestar Galactica“ та „The Boys“, тому можливості розвитку, безумовно, є».[4]

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сонеква Мартін-Грін Майкл Бернем Майкл Бернем
Даг Джонс Сару Сару
Ентоні Репп Пол Стамец Пол Стамец
Мері Вайзман Сільвія Тіллі Сільвія Тіллі
Вілсон Круз Гаг Калбер Гаг Калбер
Девід Аджала Клівленд Букер Клівленд Букер
Мішель Єо Філіппа Джорджі Філіппа Джорджі
Одед Фер адмірал адмірал Чарльз Венс
Іен Александер Грей Тал Грей Тал
Ной Авербах-Кац Рін Рін
Блу дель Барріо Адіра Адіра
Іен Лейк Толор Толор
Емілі Коутс Кейла Делмер Кейла Делмер
Патрік Квок-Чун Ріс Ріс
Ойїн Оладейо Джоан Овосекун Джоан Овосекун
Ронні Роу Брюс лейтенант Брюс
Сара Мітіч лейтенантка Нільсон лейтенантка Нільсон
Джуліанна Гроссман голос комп'ютера "Дискавері"

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]