Сім'яні пухирці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сім'яні пухирці
Лімфодренаж external iliac lymph nodesd
Артеріальне кровопостачання inferior vesical arteryd
Розвиток анатомічної структури seminal vesicle developmentd
Ідентифікатор NCI Thesaurus C12787
CMNS: Сім'яні пухирці у Вікісховищі
Сім'яні пухирці та простата

Сім'яні́ пухирці́ — парний орган чоловічої статевої системи.

Характеристики[ред. | ред. код]

Лівий і правий сім'яний пухирець розташовуються на задній поверхні простати з боків від неї, ззаду від сечового міхура, спереду від прямої кишки. Можливе промацування пальцем через передню стінку прямої кишки з боків від базальних відділів простати.

До них підходять сім'явипорскувальні протоки, які після приєднання до сім'яних пухирців переходять в еякуляторні протоки, що, відповідно, проходять через простату та відкриваються гирлами в просвіт простатичного відділу сечівника з боків від сім'яного пухирця. Тканина сім'яного пухирця має пористу структуру.

Функції[ред. | ред. код]

  • Секреція фруктози, рівень якої є показником андрогенної насиченості. Фруктоза служить джерелом енергії для підтримки життєздатності та рухливості сперміїв [1].
  • Участь у механізмі сім'явипорскування — у момент сім'явипорскування вміст сім'яних пухирців і сім'явипорскувальних проток по еякуляторних протоках надходить у сечовий канал, там змішується з секретом простати і виводиться назовні
  • При нереалізованому статевому збудженні спермії потрапляють в сім'яні пухирці, де можуть поглинатися сперміофагами [1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Дмитриева О.А., Пиголкин Ю.И., Федченко Т.М. Судебно-медицинская экспертиза половых функций мужчин.. — «ЛАИНС», 2003. — С. 18-20. — ISBN 5-98128-002-6. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]