Чоловіча маточка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоловіча маточка
Отвір чоловічої маточки (prostatic utricle) на малюнку з анатомії Грея. Обабіч — отвори сім'явипорскувальних проток
Деталі
Попередник Мюллерові канали
Система Статева система
Ідентифікатори
Латина Uterus maseulinus,
utriculus prostaticus,
vagina masculina,
sinus pocularis
Анатомія Грея subject #256
TA98 A09.4.02.009
TA2 3449
FMA 19702
Анатомічна термінологія

Чоловіча маточка або простатична маточка (лат. uterus masculinus, utriculus prostaticus, vagina masculina, sinus pocularis) — зачатковий орган у чоловічому організмі. Застарілі синоніми: веберів орган, пухирець передміхурової залози.

Являє собою сліпу кишеню на стінці сечівника у його простатичній частині, неподалік від місця вливання у нього сім'явипорскувальних проток. Розташована в межах передміхурової залози. Довжина маточки в дорослого чоловіка 6 мм. Розвивається з мюллерових каналів, які в жіночому організмі утворюють вагіну, матку й фаллопієві труби.

Традиційно вважається, що чоловіча маточка не виконує ніяких функцій, будучи рудиментом первинних органів ембріона. Проте деякі стверджували, що це не зовсім так: під час статевого акту вона стискується, розкриваючи отвори сім'явипорскувальних проток, сприяючи виходу еякуляту[1].

Іноді спостерігають збільшення чоловічої маточки[2].

У тварин[ред. | ред. код]

Окрім людини, є ще в самців деяких хордових (акул, ссавців). В останніх являє дворогу порожнину, яка відкривається в сечостатевий канал поруч простати. У деяких приматів, гризунів, зайцеподібних та ін. перетворюється на так званий мішечок простати (сіменний пухирець), наповнюваний її секретом у період статевої активності. У деяких зубатих китоподібних втрачає зв'язок з порожниною сечівника і зберігається у вигляді тяжів або замкнених порожнин неправильної форми, заповнених лімфою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. R. W. Taylor (1897, 1905 (3rd edition)). A practical treatise on sexual disorders of the male and female. New York and Philadelphia. с. 48. 
  2. Lopatina OA1, Berry TT, Spottswood SE. Giant prostatic utricle (utriculus masculinis): diagnostic imaging and surgical implications. 

Джерела[ред. | ред. код]