Статеві губи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статеві губи
Зовнішні (великі) статеві губи
Внутрішні (малі) статеві губи
Деталі
Ідентифікатори
Латина Labia pudendi
Анатомічна термінологія

Статеві губи (лат. labia pudendi) — частина зовнішніх жіночих геніталій (вульви), поздовжні складки шкіри. У людей дві пари статевих губ: великі (зовнішні) статеві губи (labia majora) і розташовані між ними малі статеві губи (labia minora). Функцією статевих губ є прикриття і захист вагінального отвору, отвору уретри, протоків залоз, ерекція та лубрикація під час сексуального акту.

З'єднуються між собою під лобком і перед промежиною у передній і задній спайках (друга ще називається вуздечкою статевих губ). Попри назву, внутрішні статеві губи не завжди є меншими за зовнішні і прихованими в них: у багатьох жінок вони виступають з великих губ. Якщо малі губи виступають за межі великих, то шкіра, що вкриває їх, буває темнішою, що є варіантом норми. Статеві губи вимагають щоденної інтимної гігієни.

Порівняльна характеристика статевих губ
Зовнішні статеві губи Внутрішні статеві губи
Будова Сполучна тканина та жирова основа. Зовнішня частина вкрита волоссям. Внутрішня вкрита шкірою, що має характер слизової оболонки Безволоса ніжна і тонка шкіра з рясною іннервацією і великою кількістю кровоносних судин
Залози та секреція Внутрішня поверхня: сальні та потові залози. В нижніх частинах містяться бартолінові залози: під час збудження виробляють секрет, що зволожує вагінальний отвір У дорослих жінок: велика кількість сальних залоз, нервових закінчень та кровоносних судин, як у типових еректильних структурах
Функції Захист клітора і малих статевих губ. Амортизація при ударах та рухах, волосся на них перешкоджає зараженню інфекціями, що передаються статевим шляхом Захист вагінального та уретрального отворів, а також проток залоз. Лубрикація завдяки секреції. Здатні ерегувати, є ерогенною зоною.
Утворюються на 3-у місяці розвитку плода З лабіоскротальних (губнокалиткових) складок навколо статевого горбка. З урогенітальних складок, розташованих між статевим горбком і лабіоскротальними складками.
Гомолог у чоловічому організмі Мошонка Губчасте тіло сечовипускного каналу.

У сексуальному житті[ред. | ред. код]

Завдяки насиченості нервовими волокнами та кровоносними судинами є чутливими до стимуляції, і під час збудження кров приливає до них, губи дещо ерегують, а секреція посилюється. Сексуальні практики, що включають стимуляцію статевих губ — петинг (тертя через одяг чи без нього без прокинення), кунілінгус (стимуляція губами і язиком), трибадизм (тертя вульвою об вульву), вібратори та інші секс-іграшки.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]