Сім святих мучеників Макавеїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сім святих мучеників Макавеїв
Народився
Юдея
Помер
Юдея
Поховання Старий єврейський цвинтар у Цфатіd
У лику святий
Медіафайли на Вікісховищі

Сім святих мучеників Маккавеїв: Авим, Антонін, Гурій, Елеазар, Евсевон, Алім і Маркелл (дав.-гр. Ἀβεὶµ, Ἀντώνιος, Γουρίας, Ἐλεάζαρος, Εὐσεβώνας, Ἀχείµ, Μάρκελλος), а також матір Соломонія (дав.-гр. Σολοµονὴ) і вчитель їхній Елеазар. Їх мучеництво описується в Біблії, у Другій книзі Макавейській (2 Мак. 6:18—7:42), а також у Четвертій книзі Макавейській, яка у біблійний канон не входить[1]. Постраждали в 166 році до н. е. від сирійського царя Антіоха Епіфана. Шануються Католицькою і Православною церквою в лику мучеників, пам'ять відбувається 1 (14) серпня.

Історія і агіографія[ред. | ред. код]

Антіох Епіфан, проводячи політику еллінізації населення, ввів у Єрусалимі і в усій Юдеї грецькі язичницькі звичаї. Він опоганив Єрусалимський храм, поставивши в нього статую Зевса Олімпійського, до поклоніння якому примушував юдеїв.

Дев'яносторічний старець — законоучитель Елеазар, який за прихильність до Мойсея закону був судимий, з твердістю пішов на муки і помер в Єрусалимі. Таку ж мужність показали учні святого Елеазара: сім братів Маккавеїв та їхня мати Соломонія. Вони були засуджені в Антіохії царем Антіохом Єпіфаном, де, безстрашно визнали себе послідовниками Істинного Бога, відмовилися принести жертву язичницьким богам. Старший з юнаків, який давав першим відповідь цареві від імені всіх семи братів, був підданий жахливим тортурам на очах в інших братів і матері; решта п'ять братів один за одним зазнали ті ж муки. Залишився сьомий брат, наймолодший.

Антіох запропонував святій Соломонії схилити юнака до зречення, щоб їй залишився хоч останній син, але мужня мати зміцнювала і його в сповіданні Істинного Бога. Отрок рішуче відхилив вмовляння царя і так само твердо переніс муки, як і його старші брати.

Після смерті всіх дітей свята Соломонія, стоячи над їх тілами, піднесла руки з вдячною молитвою Богу і померла. Подвиг святих семи братів Маккавеїв надихнув Юду Макавея, і він підняв повстання проти Антіоха Єпіфана і, здобувши перемогу, очистив Єрусалимський храм від ідолів.

Мощі семи святих мучеників Маккавеїв зберігаються в базиліці святого апостола Андрія в Кельні (Німеччина). Мощі Соломонії — в стамбульському Соборі Святого Георгія.

У святителя Григорія Богослова є «Слово», тобто проповідь, на згадку про святих мучеників Маккавеїв[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Можливо також саме ця історія мається на увазі в Мідраші «Мати сімох» [Архівовано 18 грудня 2014 у Wayback Machine.]
  2. Слово 16 | «Наша Парафія» (укр.). Архів оригіналу за 12 серпня 2021. Процитовано 12 серпня 2021.