Теорема про замкнуті підгрупи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теорема про замкнуті підгрупи — твердження у теорії груп Лі про те, що кожна замкнута підгрупа групи Лі є вкладеною підгрупою Лі (тобто вона успадковує свою топологічну і диференційовну структуру із основної групи). У твердженні теореми вимагається лише щоб підгрупа була також замкнутою множиною і на основі лише цього факту доводиться, що дана група також є вкладеним підмноговидом і відповідно вкладеною підгрупою Лі.

Оскільки підгрупа Лі є вкладеною тоді і тільки тоді коли вона є замкнутою то звідси одержується, що (абстрактна) підгрупа є вкладеною підгрупою Лі тоді і тільки тоді коли вона є замкненою підмножиною.

Значення теореми полягає в тому, що вона дає змогу знайти багато прикладів груп Лі і для доведення їх приналежності до цих груп достатньо довести їх замкнутість у деяких підгрупах Лі, що часто є відносно просто. Наприклад спеціальні лінійні групи чи ортогональні групи є замкнутими підгрупами загальних лінійних груп.

Доведення[ред. | ред. код]

Нехай Gгрупа Лі, — її алгебра Лі, H — замкнута підгрупа у G. Для доведення потрібна лема щодо властивостей експоненціального відображення.

Лема: Нехай Тоді:

Експоненційне і логарифмічне відображення є локальними дифеоморфізмами в і відповідно. Їх диференціали у цих точках є одиничними відображеннями (при стандартній ідентифікації простору і його дотичного простору в нулі).
Відображення має диференціал у точці (0,0) рівний Відображення є визначеним у деякому околі точки (0,0) і його диференціал у цій точці задається як Відповідно для (X,Y) достатньо близьких до (0,0):
де при (вибір норми у цьому випадку може бути довільним). Звідси:

Розглянемо тепер множину T елементами якої є вектори для яких існують послідовності такі що Очевидно, що і з випливає

Тоді Справді, якщо то в позначеннях вище Нехай — такі числа, що Тоді і Звідси і

Також T є лінійним підпростором Дійсно нехай Позначимо і, для достатньо великих n, Тоді а також і (використовуючи доведену лему) звідки

Нехай і — гладке відображення із із диференціалом у точці (0,0) рівним Даний диференціал є бієкцією, а отже є локальним дифеоморфізмом у точці (0,0). Тому існують відкриті околи початку координат при яких є дифеоморфізмом на відкриту підмножину Якщо для достатньо малих при цьому то це задасть диференційовну структуру в околі одиниці підгрупи H, а тому і на всій групі і H буде вкладеною підгрупою Лі.

Припустимо, що вказане твердження не є вірним. Нехай спадні послідовності околів для яких Згідно припущення для всіх існує елемент такий що

Існують єдині що Тому є послідовністю у що збігається до нуля і Ввівши довільну норму на S і розглянувши послідовність (елементи якої належать компактній одиничній сфері) можна обрати підпослідовність збіжну до деякого елемента X простору S одиничної норми. Без втрати загальності можна вважати такою послідовністю. Але і задовольняють всі умови означення множини T, тому Це неможливо оскільки Тому для деякого k що завершує доведення.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]