Якщо працює пам'ять (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Якщо працює пам'ять»
If Memory Serves
Сезон № 2
Серія № 23-8
Перший показ 7 березня 2019
Сценарій Ден Дворкін; Джей Бітті
Режисер(и) Т. Дж. Скотт
Хронологія
Попередня Наступна
Світло й тіні Проєкт Дедал

Про епізод[ред. | ред. код]

Якщо працює пам'ять — двадцять третій епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та восьмий в другому сезоні. Епізод був написаний Деном Дворкіним і Джей Бітті, а режисував Т. Дж. Скотт. Перший показ відбувся 7 березня 2019 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

Раніше «Ентерпрайз» відвідував Талос-IV, де Пайк і Спок зустрічалися з талосіанами, істотами, які можуть створити неймовірні ілюзії. Пайк закохався у Віну, травмованого матроса флоту Федерації що перебувала у талосіан, але вона не могла покинути планету і вижити. В той час як Пайк вирішив повернутися на «Ентерпрайз». Надалі Зоряний флот заборонив майбутні візити до Талоса-IV.

На спільній відеонараді керівники Зоряного флоту вислуховують Ліланда щодо втечі Майкл. Філіппа встряє у розмову і перебирає ініціативу на себе. З її подачі Зоряний флот не надсилає «Дискавері» інформацію про залучення до пошуку Бернем. Після того імператорка відеозв'язком спілкується з Пайком в присутності Тайлера.

Бернем і Спок таємно рухаються до Талоса-IV. Човник наштовхується на загрозливу перепону і Бернем збирається повернути — але Спок мовчки вдаряє по посадкових важелях. Виявляється, що незборима перепона над планетою — ілюзія.

Стамец не може налагодити нормальне спілкування із Калбером — у Гага криза самосприйняття. Човник Майкл здійснює посадку на Талосі-IV, Бернем знайомиться з місцевою фауною й флорою та бачить — якась дівчина заходить на борт човника. Це Віна — і вона знає Спока. Майкл і Спок телепортуються до талосіян — Віна вже в печері; за нею проявляються місцеві жителі. Талосіанці беруться допомогти Споку — натомість хочуть відчути почуття його та Майкл. Талосіанці показують якою зраненою вони знайшли Віну — до її перетворення в проєкцію. Талосіанці зцілюють розум Спока в обмін на спогади Бернем про емоційні рубці Спока. В спогадах-мареннях Спока Червоний Ангел показує йому смерть Майкл. Спок стверджує, що він поєднався з Червоним Ангелом, мандрівником у часі, який намагається запобігти галактичній катастрофі в майбутньому.

Стамец наманається полагодити з Гагом — той не може повернутися до нормального стану. Сару повідомляє Пайку — з «Дискавері» шифрованим методом було передано петабайти даних.

Майкл опритомнює і спілкується із Споком — той розповідає про Червоного Ангела. Талосіанці проєктують Майкл втечу Спока з психіатричного відділення — він трьох працівників не вбив — а знерухомив.

В їдальні Калбер агресивно поводиться з Тайлером, провокуючи Еша знову вбити його. Але усвідомлює, що він переживає подібну кризу. Сару дозволив їм битися — бо вважав що це необхідний катарсис для них обидвох.

Талосіанці допомагають Віні зв'язатися з Пайком. Капітан спілкується з талосіанами і Майкл, вона повідомляє що Спок не винний — бо вбивств не було. Пайк наказує Стамецу перемістити «Дискавері» до Талоса-IV. Однак споровий двигун дав збій — хтось навмисно пошкодив систему. Підозра падає на Тайлера і його ізолюють. «Дискавері» летить до Талоса-IV; за ним прямує корабель Секції-31. «Дискавері» намагається телепортувати Майкл і Спока — корабель Ліланда блокує телепорт. Талосіанці телепатично проектують ілюзії Спока і Бернем для відділу 31, щоб використати їх як відволікання. З поверхні планети на шатлі повертаються Бернем і Спок. Рятуючись, «Дискавері» та його екіпаж стають втікачами від Зоряного флоту.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на квітень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 8.1 бала підтримки з можливих 10 при 3401 голосі користувачів. На «Rotten Tomatoes» 75 % схвалення при відгуках 12 експертів[1]. Резюме виглядає так: «„Якщо працює пам'ять“ є подарунком для багаторічних шанувальників, щоб відмовитись від зворотних дзвінків, але це водночас вказує на недостатню послідовність „Дискавері“ у сюжетній лінії серіалу».

Оглядач «IGN» Скотт Коллура зазначав: «Якщо хтось сумнівався в тому, що „Зоряний шлях: Дискавері“ може успішно поєднати старе з новим, застосовуючи усі сучасні технології та стилістику, та скориставшись грунтовною класичною науковою фантастикою Оригінального серіалу, то „Якщо працює пам'ять“ існує, щоб зліквідувати ці сумніви. І так, ніби вони не що інше, як талосіанська ілюзія. Епізод, який також нарешті дає нам правильну ітерацію Спока від „Дискавері“, об'єднує кілька елементів із першої історії „Зоряного шляху“ й легко поєднує їх із сучасним серіалом»[2].

В огляді Раяна Брітта для «Den of Geek» зазначено: «Сьогодні ми дізналися деякі важливі речі про Червоного Ангела. Головним чином, те, що він людська істота і що вони намагаються уникнути кінця усього живого. Хороші цілі, так, але також незручно рухатись таким копилом, я люблю бачити історії Зоряного шляху»[3].

Девон Мелоуні для «Vulture» зазначав: "В «Якщо працює пам'ять» «Дискавері» вперше чітко занурюється у існуючий канон, включаючи фактичні події, а не лише символи та посилання на фан-сервіси, з «Стар Трек» і його пілота «Клітка». Це демонструє здатність новітнього серіалу робити те, що робили попередники та їх попередники, щоб знову закрутити те, що ми вже знаємо про Стар Трек"[4].

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» про серію відгукнувся так: «Талос IV — це та планета, яку весь час відвідував оригінальний „Ентерпрайз“. Це — місце з гарним гачком, яке могло створити веселу телевізійну годину, а потім переходило до наступного місця. Нам не потрібно вичерпувати всі передумови лише тому, що ми це можемо»[5]

Знімались[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star Trek: Discovery — Season 2 Episode 8 — Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  2. Star Trek: Discovery Review — «If Memory Serves». Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  3. Star Trek: Discovery Season 2 Episode 8 Review — If Memory Serves. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  4. Star Trek: Discovery Recap: Through the Looking Cage. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.
  5. Spock returns on a frustratingly familiar Star Trek: Discovery. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 15 травня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]