Bell Aircraft

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Bell Helicopter Textron
Bell
Тип дочірня компанія конгломерату Textron
Галузь аерокосмічне підприємство[1][2][3] і defense industryd[1][2][3]
Наступник(и)
(спадкоємці)
Bell Helicopter[3]
Засновано 10 липня 1935[4]
Засновник(и) Lawrence Dale Belld[1]
Закриття (ліквідація) 5 липня 1960
Штаб-квартира США США: Форт-Верт, Техас
Ключові особи Джон Гаррісон (генеральний менеджер)
Продукція гелікоптер[5]
повітряне судно[1]
Співробітники 50 000 осіб (лютий 1945)
Материнська компанія Textron
bellhelicopter.com
CMNS: Bell Aircraft у Вікісховищі

Bell Helicopter — виробник вертольотів Сполучених Штатів, що входить у конгломерат Textron. Штаб-квартира компанії знаходиться в місті Форт-Верт, штат Техас. Військове виробництво в Техасі, цивільне — в місті Мірабель, Канада. Фірма обслуговує операторів, які експлуатують вертольоти Bell, в 120 країнах світу.

Bell Helicopter тісно співпрацює з AgustaWestland (спільно з Agusta розроблені, наприклад, Bell 47 і Bell 206, субліцензований Agusta і Westland Bell 47).

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована 10 січня 1935 року під найменуванням «Bell Aircraft Corporation».

Спочатку підприємство займалося розробкою і випуском літаків-винищувачів. Найбільш відомими машинами компанії, випущеними в період Другої світової війни, стали вдалі винищувачі P-39 Airacobra і P-63 Kingcobra, а також (в кінці війни) — перший американський реактивний літак P-59 Airacomet.

Одночасно з розробкою літаків-винищувачів, з початку 1940-х років фірма починає розвивати вертолітну тематику. Початок комерційного успіху у виробництві вертольотів пов'язано з приходом у фірму талановитого конструктора Артура Янга (англ. Arthur M. Young). Під його керівництвом був створений перший вертоліт компанії — модель Bell 30 (перший політ 29 грудня 1942 року); згодом на його основі був розроблений виключно вдалий (як в технічному, так і в комерційному сенсі) вертоліт Bell 47.

У 1960 році фірма Textron придбала підприємство Bell Aerospace. Вертолітний підрозділ Bell Aerospace (Bell Aircraft Corporation) було перейменовано в Bell Helicopter Company. У 1976 році компанія стала називатися Bell Helicopter Textron, ставши частиною конгломерату Textron.

Див. також[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Bell Helicopter Textron

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]