Lisa Gets an F1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Ліса отримує „Формулу-1“»
англ. Lisa Gets an F1
Ліса — гонщиця
Ліса — гонщиця
Ліса — гонщиця
Сезон № 35
Серія № 762
Перший показ 25 лютого 2024
Сценарій Раян Кох
Режисер(и) Тімоті Бейлі
Виконавчий продюсер Метт Селман і
Ел Джін
Співвиконавчий продюсер Майкл Прайс
Код виробника 35ABF05
Запрошені зірки
Рейчел Блум в ролі терапевтки Анет, Метт Беррі в ролі Честера Арбордея
Хронологія
Попередня Наступна
Frinkenstein's Monster Clan of the Cave Mom
Сезон 35
Список серій

«Lisa Gets an F1» (укр. «Ліса отримує „Формулу-1“») — дванадцята серія тридцять п'ятого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 25 лютого 2024 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

Триває останнє коло гонки на картингу, в якій бере участь Ліса. Карт Ліси вдарили, і вона закрутилася, вона зберігає спокій і намагається відновити контроль…

За два місяці до того Ліса сидить на задньому сидінні авто Гомера, і панікує через його нерозважливе водіння. Гомер відвозить її до Центру дитячої терапії. Терапевтка Аннет розповідає Гомеру і Мардж, що вони з Лісою зробили прорив виявивши причину її тривоги — водіння Гомера. Гомер злиться на це і йде, і в люті потрапляє в аварію.

Щоб позбутися страхів Ліси, Аннет веде її в когнітивно-поведінковий центр, щоб розповісти їй, як протистояти своїм страхам — подивитись їм у вічі. В результаті терапевтка веде Сімпсонів до сімейного розважального центру, де є траса для картингу. Лісу спочатку це лякає, але згодом дівчинка починає насолоджуватися картингом. Згодом Ліса починає брати участь у професійних перегонах з картингу.

У серії документального серіалу «Дитяча „Формула-1“: Картинги грому» ведучий Честер Арбордей розповідає про Лісу та її сім'ю. Арбордей дивується, що Ліза не походить із заможної родини, на відміну від інших професійних гонщиків на картингу, таких як конкурент Ліси Паоло Паолетті.

З умовами змагань Паоло й інші закордонні гонщики мають відвідувати Спрінґфілдську початкову школу, щоб здобути освіту. Однак, Паоло не подобається це зіткнення культур. Барт вирішує скористатися цим і дружить і допомагає Паоло за його гроші отримати все, що той хоче.

Тим часом Гомер закінчує свої громадські роботи за спричинену аварію і йде дивитися на перегони Ліси. Незважаючи на те, що Ліса і Мардж почуваються добре і спокійно, Гомер дуже нервує за Лізу і починає панікувати, що вона постраждає. Коли Гомер вкладає доньку спати, але Ліса відмовляє в цьому, бо вона більше не хвилюється, завдяки його допомозі. Тієї ночі Гомеру сниться, як він, Ліса та кілька дітей є гонщиками у грі «Mario Kart». Він використовує бомбу, щоб збити Лізу з траси.

Наступного дня, коли Паоло бачить Лізу і лютує. Барт розповідає йому про неї, але не згадує, що вона його сестра.

Згодом перед початком фінального заїзду, Гомер знову намагається зупинити Лісу через своє хвилювання. Однак, дівчинка все одно йде. Перед початком перегонів Мардж розповідає Паоло, що Барт є братом Ліси, що призводить до суперечки між ними двома. Коли Барт повертається додому, він дізнається через груповий чат, що Паоло саботував карт Ліси. Гомер швидко їде на перегони.

Він виїжджає на трасу, щоб врятувати Лісу, після того, як її карт почав розвалюватися. Своїм неврівноваженим водінням Гомер уповільнює Лісу, завдяки чому вона таки перетинає фініш першою. Паоло вирішує, що перегони — це безглуздя, і вирішує кинути. Ліса дякує Гомеру за те, що він допоміг їй почуватися в безпеці. Картинги розбиваються навколо Гомера та Ліси, коли вони обіймаються на фініші.

Виробництво[ред. | ред. код]

За словами співвиконавчого продюсера серії Майкла Прайса, під час написання сюжету «кімната для сценаристів була купіллю історій про жахливе водіння батьків». Зокрема, здебільшого використали жахливий досвід дружини Прайса Моніки їзди із агресивним батьком-алкоголіком, який вона виклала в мемуарах[1].

Для втілення сюжета творчій команді доводилось переглядати документальний фільм «Netflix» «Drive To Survive» (укр. «Драйв виживання») про залаштунки «Формули-1». Також команду надихав виступ Джареда Лето у фільмі 2021 року «Дім Ґуччі». Персонаж Паоло є відсиланням до персонажа Паоло Гуччі у виконанні Лето, включно з його корооною фразою «Буф!»[2][3].

Анімування сіпання ока Ліси було одним з найскладніших завдань технічної команди серіала. Для цього використовували багато комп'ютерної анімації, планування сцен, складних рухів камери, безліч швидких фонових пакетів, панорамування та рухів у кількох площинах[4].

Оригінальною реплікою Йоші-Мілгауса уві сні Гомера тут була «Everything's coming up Yoshi-Milhouse!» (укр. «Йоші-Мілгаус ніде не пропаде!»)[5].

Культурні відсилання та цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Коли Гомер розбиває свою машину, можна побачити, як лялька Ґубі-Ву летить у повітрі. Це є відсиланням до фінала 34 сезону «Homer's Adventures Through the Windshield Glass»[6].

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 0,87 млн осіб, з рейтингом 0.2, що зробило її найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі[7]

Джон Шварц із сайту «Bubbleblabber» оцінив серію на 8,5/10, сказавши, що «в серії є кілька недоліків, але вони справді незначні. З огляду на стільки всього, що відбувається, мені здавалося, що внески Барта були змішані, намагаючись продемонструвати важливість, але я думаю, якби автори пішли трохи цинічніше у спробах Барта перешкодити конкуренції Ліси на треку, я б отримав вищий бал за епізод цього тижня»[8].

На сайті «Me Blog Write Good» оцінили серію так:

Розв'язка, коли чийсь згубний порок закінчується тим, що рятує ситуацію, безумовно, є плідною комічною ідеєю, але я справді не знаю, що робити з закінченням, коли за ним йде мила розв'язка… Це все мало бути дурним закінченням, але оскільки це шоу Мета Селмана [виконавчго продюсера «Сімпсонів»], є також елемент спроби емоційного кінця, але все це просто не працює для мене. Вони ставляться до справді небезпечного водіння Гомера настільки суворо на початку, що я просто не можу повернутися до того, щоб помахати рукою як жарт в кінці, а Ліса абсолютно спокійно ставиться до свого тата, який ледь не вбив її[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Michael Price [@mikepriceinla] (26 лютого 2024). The writers room was a font of "horrible Dad-driving" stories. Most of mine came second-hand, courtesy of my wife Monica's harrowing experiences with her rage-a-holic father, as documented in her darkly comic memoir "Driving With Dead People" -- available on Amazon! (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024 — через Твіттер.
  2. Michael Price [@mikepriceinla] (26 лютого 2024). Ryan Koh came up with the idea to see Lisa get over her fear of driving with Homer by getting into the world of Kids Go Karting. This led to watching many hours of "Drive To Survive" on Netflix... and many hours of Jared Leto's performance in "House Of Gucci". @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024 — через Твіттер.
  3. Michael Price [@mikepriceinla] (26 лютого 2024). Paolo (voiced by Dan Castellaneta) is our loving tribute to Jared Leto's delightful performance in "House Of Gucci" -- which is why around the office we call this episode by it's alternate title, "Boof!" @simpsons https://www.youtube.com/watch?v=gVMZWUoJjE4 (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024 — через Твіттер.
  4. Erika Isabel Vega [@eiVega] (26 лютого 2024). This was definitely one of our most technically challenging shows ever with the amount of CG animation, scene planning & complex camera moves. Lots of speedy BG bi-packs, pans and multi-plane moves. Our team was amazing. Very proud of our work. https://twitter.com/mikepriceinla/status/1761965058463007094 (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024 — через Твіттер.
  5. Michael Price [@mikepriceinla] (26 лютого 2024). The original dialogue here was "Everything's coming up Yoshi-Milhouse!" We liked this on-the-giant-nose line better. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024 — через Твіттер.
  6. Michael Price [@mikepriceinla] (26 лютого 2024). Nice to see Maggie's Goobie-Woo doll is still lying around Homer's car after the events of @mrtimlong's opus "Homer's Adventure's Through The Windshield Glass". @TheSimpsons https://pic.twitter.com/S8beQGp7QB (Твіт) (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2024. Процитовано 27 лютого 2024 — через Твіттер.
  7. V. TV Ratings for Sunday 25th February 2024 - Network Prelims, Finals and Select Cable Numbers Posted. Процитовано 28 лютого 2024.
  8. Schwarz, John (26 лютого 2024). Review: The Simpsons “Lisa Gets An F1”. Bubbleblabber (англ.). Процитовано 27 лютого 2024.
  9. Mike!, ~ (26 лютого 2024). 762. Lisa Gets An F1. Me Blog Write Good (англ.). Процитовано 27 лютого 2024.

Посилання[ред. | ред. код]