MEMRI

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The Middle East Media Research Institute (MEMRI )
Тип Некомерційна організація
Рік заснування 1998
Засновник Їґал Кармон
Розташування Вашингтон, США
Вебсайт http://www.memri.org

MEMRI (The Middle East Media Research Institute; укр. Інститут з дослідження засобів масової інформації Близького Сходу) — організація, що проводить моніторинг близькосхідних ЗМІ. Штаб-квартира організації розташована у Вашингтоні (США), а офіси — в Єрусалимі, Берліні, Лондоні, Шанхаї, Багдаді й Токіо.

Опис[ред. | ред. код]

MEMRI була заснована 1998 року Їґалом Кармоном, колишнім полковником ізраїльської військової розвідки та Мейравом Вюрмсером американським політологом, який народився в Ізраїлі.

MEMRI розміщує на своєму вебсайті оперативні переклади з арабської, фарсі, урду, пушту й турецької, а також аналітичні статті про політичні, ідеологічні, інтелектуальні, громадські, культурні та релігійні тенденції на Близькому Сході. Робочі мови: англійська, французька, німецька, італійська, іспанська, іврит, російська, польська, китайська та японська.

Матеріали MEMRI регулярно друкують і цитують провідні ЗМІ, такі як CBC, NBC, FOX, CNN, New York Times, Washington Post, Sunday Times, Guardian тощо.

Фінансування[ред. | ред. код]

MEMRI зареєстрована як некомерційна організація та існує за рахунок приватних пожертв, що, в тому числі, надходять з різноманітних фондів. Пожертви, за законами США, вважаються доброчинними та не оподатковуються. За даними 2008 року, надходження організації склали 4 914 000 доларів[1].

Проекти[ред. | ред. код]

Серед особливих проектів MEMRI є такі:

  • Щотижневий огляд близькосхідної економіки
  • Дослідження джихаду в мусульманського світі
  • Дослідження навчальних матеріалів в арабських та мусульманських країнах
  • Дослідження впливу релігійного апарату на суспільну думку в арабських та мусульманських країнах

Критика[ред. | ред. код]

Деякі видання вважають, що MEMRI незаслужено має статус нейтральної неприбуткової організації у США, оскільки насправді, вона перекладає та публікує лише найбільш екстремістські матеріали з арабської та іранської преси, подаючи мусульманський світ у непривабливому світлі та ігноруючи помірковані погляди у тих країнах, чим просуває інтереси Ізраїлю. У той же час MEMRI не перекладає екстремістських івритських статей, хоч і заявляє, що переклади з івритської преси — одна з її цілей[2][3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Middle East Media Research Institute. Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 16 грудня 2015.
  2. Brian Whitaker, Selective Memri [Архівовано 21 серпня 2008 у Wayback Machine.], Guardian Unlimited, Monday August 12, 2002
  3. Laila Lalami, "Missionary Position, " The Nation (19 June 2006) p. 32.
  4. Debate on CNN. Архів оригіналу за 1 серпня 2004. Процитовано 16 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]